2010. december 29., szerda

Megkésve bár,

legalábbis a Karácsonyhoz képest, de ma elért hozzám valami, amit nagyon rég vártam.
Az elhatározás, hogy kell nekem, akkor érett meg bennem, amikor egy sima szélű darabot nem tudtam rendesen blokkolni - csupa csücsök és elálló cakk lett a széle. És akkor kezdődött a lázas keresgélés - rájöttem, hogy az Újvilág nem szívesen segít a vén Európán, nem találtam üzletet vagy gyártót aki Európába postázott volna... de végül más úton megrendeltem a blokkoló drótokat. Vagy hogy hívják őket magyarul.
El lehet képzelni, hogy máris kipróbáltam őket. Alighogy hazaértem a postáról beáztattam a puha stólát, a "bűnöst", és kicsit tettem-vettem, majd munkába kezdtem.
Hát mit mondjak - ég és föld. Kb feleannyi idő alatt meglettem a blokkolással, nem beszélve arról, hogy a széle olyan, mintha vonalzóval húzták volna meg.
Tervezem, hogy újrablokkoljak mindent. Gondolom, a csücskös szélűek még gyorsabban mennek majd, hiszen ott nem minden szembe, hanem csak minden csücsökbe kell belebújtatni a drótot,
és tűt is minimális számban kell szúrogatni. Ugyebár már két pont meghatároz egy egyenest, hát én itt 3-4 pontban rögzítettem a drótot, mert a 2 pont ívet határozott volna meg az anyag húzása miatt, de hát így is a máskor használt 80-100 (140-160) tű helyett mindössze 18-20 kellett.
(P.S. posta: nemrégiben belekötöttek abba, hogy miért nem csomagként küldök egy kis súlyú borítékot, errefel Amerikából a drótjaim nyomtatványnak titulálva érkeztek meg... hiába csörögtek a dobozban, hiába volt méter hosszú a doboz - ott lehetséges, kéremszépen, ahol az emberek fő elfoglaltsága nem az, hogy minél inkább kiszúrjanak másokkal, hanem pontosan mások segítése)
My first blocking-experience with wires - I loved it!

13 megjegyzés:

nöné írta...

:o)))
Gratulálok hozzá! Én is most kaptam az Uramtól, DE az enyém egy magyar műszaki boltból való, hegesztőpálcák:o) Szuper, én is Tündim sálját blokkoltam vele a napokban. Azért elég takarosan elfáradtam, míg beledugdostam a szélszemekbe.

Annamari írta...

Én is gratulálok a Tieidhez. Szörnyen sokat keresgéltem, de nálunk seholsem találtam semmi alkalmas pálcát hozzá, hegesztőpálcáról ezek nem is hallottak - de jó, hogy lett ilyenünk. Nekem könnyebbnek tűnt, mint a gombostűzés :o)))

Délka írta...

Gratulalok a szerzemenyedhez. Kerlek ird meg hogy hol lehet beszerezni hasonlot.

Alma írta...

Szia! Nagyon élvezettel nézegetem a kötögetős oldalakat- alkotva most ép egy sálat. Megakadt a szemem ezen a szerkezeten- de mi az a blokkolÓ ? ezzel húzatjátok ki a sima kötés széleit?????
Várnék választ a blogomba található mailra, vagy ide. Köszönöm Alma

ercsu27 írta...

Nekem is saválló hegesztőpálcám van. :-)

Annamari írta...

Adél, megírom!
Alma, itt nézelődj a blokkolást illetően:
http://knitting.about.com/od/learntoknit/a/blocking_knits.htm
http://techknitting.blogspot.com/2008/03/why-block-hand-knits-heres-why-and-how.html
Ercsu, vettem volna itt ilyesmit, de amikor rákérdeztem a rozsdamentes egyenes drótra/pálcára úgy néztek rám, mint borjú az új kapura... (pedig nem egy boltban jártam)

maze írta...

honnan szereztél blokkolódrótot?

biztos egész más élmlny ezzel a blokkolás.

Irenka írta...

Szuper! Sok szép blokkolnivalót hozzá!

Mosolyrend Évi :) írta...

De szuper kis szerkezet .) Látom,megérte rá várnod!
Ha majd lesz egy kis időd szentelhetnél egy blogbejegyzést a használatáról.Számomra minden információ érdekes,új.

Sziamia :)

Csilla írta...

Gratula. Örülök, hogy megjöttek a drótjaid és nem jött be amivel riogattalak :) Én hétfőn rendeltem kötős könyvet a tengeren tulról, február 3-ra jósolják, hogy ide ér, remélem tényleg megjön. Heggesztő pálcát itt is lehet venni, igza kevés helyen szálra, többnyire dobozra (apukám is heggesztő volt és a kissebbik öcsém is az)egynes drót is rémlik, hogy volt egy gazdaboltban, de erre nem mernék mérget venni.

Annamari írta...

Maze, szerintem a legegyszerűbb út, ha bármelyik amerikai üzletből megrendeled egy ottani ismerősön keresztül...
Irenka, remélem, lesz!
Évi, előbb fény legyen. Hihetetlen, mennyire nem lehet mostanság fotózni mifelénk!
Csilla, azért nem mert nyomtatványként érkezett, nem csomagként. Amúgy milyen néven fut mifelénk a hegesztő pálca?
A könyved is, ha nyomtatványként jön, akkor nem vámköteles (azt hiszem).

Mánya írta...

Gratulálok a szerzeményeidhez! Igazi kincsek ezek :)

Csilla írta...

Ha nem üti meg a 45 eurot akkor nem vámköteles, ez meg postával együtt nincs 20 dolcsi, a csomag sem vámköteles ha alacsonyabb értéket ír rá a feladó vagy azt hogy ajándék, és ez ugye neki semmibe nem kerül hisz te előre fizetsz. Most nem jut eszembe a heggesztőpálca románul de valami pt sudat az biztos.