2013. július 31., szerda

Az anyaságról, kicsit másképp

Egy felületen le mertem írni, hogy én igenis szoktam sírni hagyni Klárikát. Amikor nem hajlandó másfél óra altatás után sem aludni. És tudatosan csinál hülyét mindenkiből, főleg belőlem.
Erre jött egy ilyen válasz:
"A sírni hagyás és általában a nem adekvát válaszok adása a gyerek igényeire illetve az igények figyelmen kívül hagyása egyenes úton a bizalomvesztéshez. A gyerekek nagyon hamar megtanulják, hogy nem jön senki, hogy "válaszoljon" a jelzésükre és inkább nem jeleznek. Sem most, sem később...lesz itt rend, igen...a szülők pedig 15-20 év után csodálkoznak, hogy a gyerek iszik, drogozik, kilyuggatja magát és általában nem felel meg az elvárásainak. A bensőséges szülő-gyerek viszony pedig megy a levesbe, örökre. Aztán a gyerek, ha szerencséje van, sok munkával helyrerakhatja, amit a szülő elrontott (nulla önbecsülés, komplexus, túlsúly, rossz tartás, látáshiba, etc- utána lehet nézni Rüdige Dahlke-nál). Ha nincs szerencséje, akkor ezt a mintát adja majd tovább...tudom miről beszélek és nem egy leányálom. A gyereknevelés mindekinek a saját felelőssége, tisztában kell lenni azonban a következményekkel is, mert az, amit adott esetben az ember apróságnak hisz, nagy sebet ejthe a Kicsi lelkében...rajtunk múlik a következő generáció sorsa, akár tetszik-akár nem."
Én nem vagyok biztos abban, hogy nem pontosan az ilyenfajta gyermekközpotúság vezet a problémákhoz. Amikor mindent megadunk neki, ahogy ő akarja és akkor jönnek a pofáraesések később. Amikor látja, hogy mégsem körülötte forog a világ. Mennyivel egyszerűbb ha ezt nem idegenektől tanulja meg, hanem egy szeretetteljes környezetben.
Én nem hiszem azt sem, hogy a gyermek köré kell felépíteni a családot. Lehet nem jól fogalmazok, de valami olyasmit akarok mondani, hogy nem a családnak kell átváltozni, hanem a gyermeket kell integrálni.
Tényleg annyira szeretem, amikor gyermektelen pszichológusok (vagy akár gyerekesek, de akik soha nem tapasztalták meg az alvászavart) megmondják a tutit. Amikor például kijelentik, hogy márpedig a gyermek tud aludni, csak mi nem teremtjük meg számára a körülményeket. Vagy elmondanak egy rutint, ami mindenkinél beválik. Hát ilyen nincs. Olyan, ami az esetek nagyrészében beválik, olyan van. De nem lehet minden gyermeket egy lapra tenni. 
Én még talán a mai napig sem fogadtam el teljesen, hogy Klárika ilyen. Hogy az alvásigénye kicsi és a mozgásigénye nagy. Kezdek tudni együttélni a dologgal, ott kezdődnek a bajok, amikor túllép a már megszokott határaimon. Szerencsére egyre ritkábban teszi. És így én is sokkal nyugodtabb vagyok.
Én nem hiszek abban, hogy a nő mint nő és mint ember megszűnik létezni akkor amikor anya lesz belőle. Azt hiszem ezért okozott nekem ekkora gondot, hogy Klárika iszonyatos önfeladást igényel(t). Kizárólag az alvásával, mert egyébként nem panaszkodok, nem panaszkodtam, a tegnapit is inkább  az alvása hozta ki belőlem.
Nem érzem magam rossz anyának. És én tudom - ÉN tudom -, meddig mehetek el Klárikával anélkül, hogy a "lelke sérüljön".
Igen, valóban mindenkinek a saját felelőssége milyen gyereket nevel.
Én hiszek a rendben is. Abban, hogy a gyermeknek társadalomban kell élnie és akkor meg kell tanulnia beilleszkedni. Ez pedig csakis úgy fog menni, ha tudja: neki is alkalmazkodni kell ahhoz, hogy boldog legyen és megtalálja a helyét.
Még azt is gondolom, hogy az első "engedj-mindent-utána" generáció még nem nőtt fel. A "hagyd-sírni"-generációkból pedig pár igen. Mégis most kezdenek elharapózni a tinik öngyilkosságai, vérengzései. Azé a generációé, akit nem hagytak sírni. A túl nagy szabadságuk szerintem pontosan az ellentétes hatást éri el.
És most megint nem győzködni akarok én senkit, mert akinek van idegrendszere ahhoz, hogy délben is és este is két-két órát altasson az tegye. Én nem fogom.
Az alvását félretéve Klárika nagyon kiegyensúlyozott gyerek. Igen, vannak hisztik időnként, és megtanulja, hogy azzal nem megy semmire (mert nálam az nem fog). Egyre inkább tanulja a leckét.
És újra el merem mondani: lesz itt rend.

8 megjegyzés:

Hena írta...

Annamari, azért a sírni-nem-hagyás nem egyenlö azzal, hogy mindent megkap a gyerek és a szülei fejére nöhet. ;)
Ugyanúgy a válaszkész (kötödö) nevelés sem azt jelenti, hogy és most itt klisék jönnek:
- 12 éves koráig szoptatom nyakra-före
- 18 évsen is még egy ágyban alszunk
- amit kitalál az úgy van
- mindent megkap csak ne sírjon
- 24 órát hordozom
- körbeugrálom a végtelenségig
- ...

szerintem alapvetö félreértések vannak.

Megkérdezhetem, hogy másfél óráig altatni próbálod, ö meg sír meg mászkál meg mittomén, akkor miért nem hagyod acsudába azt az altatást? Tuuuudom, hogy tele a törpöd, neked is kell nyugi, meg szeretnél mást is csinálni, haladni feladatokkal, de nem egyszerübb elfogadni, hogy ok. akkor most nem alszik, hát ne aludjon, boruljon a terv, csináljatok mást.

Nem, nem beszélek könnyen. szünidö van, egyedül a négy gyerekemmel, férj dolgozik, szomszédok teljesen más nevelési elveivel vagyok körbevéve és úgy érzem az egész életem egy nagy küzdelem :D és csak remélni tudom, hogy annak és ahogy mi csináljuk a férjemmel tényleg lesz pozitív kicsengése.

Barbaral írta...

Én nem tudom miért éreznek némelyek késztetést arra, hogy szabványrecepteket próbáljanak meg ráerőszakolni másokra és előadják a nagy megmondó szerepet...

Nem gondolnám, hogy attól lesz valaki antiszociális, drogos, vagy egyszerűen csak neveletlen mert hagyják vagy nem hagyják sírni, altatják, vagy hagyják magától elaludni.

Kell, hogy legyenek szabályok, kell, hogy a gyerkőcök tudják mit szabad és mit nem és kész. Ettől még lehet őket teljes értékű, boldog emberré nevelni - sőt úgy gondolom csak így lehet...

Mert lehet egy gyereket elkényeztetni, mindent megadni neki úgy is, hogy közben fogalmunk sincs arról milyen is ő valójában, mik a gondjai /mert vannak ám nekik is:)/, mitől félnek, vagy éppen mitől nem. Mert kicsik, de nem hülyék: pontosan érzik, hogy valóban törődünk-e velük, vagy csak úgy csinálunk mintha...

Mondom mindezt úgy, hogy mindkét oldalt megéltem, a fiamat hagytam ordítani amíg bírtam, a lányomat meg nem kellett - pedig ugyanabban a környezetben volt mindkettő, sőt a lányomnál már ott volt a napi 24 órában bömbölő fiam. Szóval határozottan kijelenthetem: se a környezetnek, se semminek a hozott géneken kívül nincs köze ahhoz, hogy egy gyerek alszik, vagy altatni kell, vagy egyéb okosságok:)

Mindkettő okos, jólnevelt gyerek lett, minden gondjukat megosztják velünk, rengeteget beszélgetünk és tudják, hogy mindig mindenben számíthatnak ránk, sőt bizonyos dolgokban a véleményüket is kikérjük. De vannak feladataik, vannak szabályok és ennyi. Persze azért lázadoznak időnként és tudnak úgy tenni mai napig is mintha életükben először hallanák, hogy fogat kel mosni:)))

Hosszúra nyúltam, de ettől a témától mindig is ki tudtam akadni... Egy a lényeg: minden gyerek más, mind külön egyéniség és nekünk anyáknak nincs könnyű dolgunk, de nekünk kell ismernünk őket, nekünk kell megtalálni az egyensúlyt az együttélés lehetőségére úgy, hogy ne legyünk rabszolgák, de ne legyünk "kápók" sem és igen, a gyereket kell integrálni a családba - persze sokszor nagyon rosszul járnak ha ez történik, de ez már egy másik sztori.

Nagyon nehéz ez, de régen rossz, ha valaki másoktól hallott jó tanácsokat próbál ráerőszakolni a gyerekre, magára, a családra - mondván náluk minden olyan remekül működik. Ugyan már... Ahogy nem jó a túlzásba vitt szabályozás és nem jó a túlzott engedékenység sem.

Teljesen igazad van Annamari, csináld csak úgy, ahogy Te érzed - bár nem ismerlek és csak ritkán szólok hozzá a blogodhoz - rendszeresen olvaslak és azt gondolom nagyon jó felfogású nőszemély vagy:). Legalábbis az én életfelfogásom nagyon hasonló a Tiédhez:)))

Annamari írta...

Én elfogadtam azt, hogy ha azt akarom, hogy aludjon, akkor kényszerítenem kell. Muszáj neki aludni - nem időre viszem, hanem amikor látom, hogy megérett az alvásra, de ő nem akar/nem szeret/nem tud (el)aludni. Elfogadtam, és ezért van, hogy altatom, amikor ott az ideje és ha nem működik, akkor bevetem a nehéztüzérséget. Sötétben nem zárom be, csak nappal.
Ma könnyen elaludt, és megszakítás nélkül aludt 75 percet. Nem az van, hogy kell a nyugi, hanem az van, hogy amikor álmos, akkor állandóan esik el, megy neki mindennek. Elsősorban ez az amiért akarom, hogy aludjon. Mert egyébként fut a ház. És az sincs, hogy egyedül kimehet az udvarra mert itt nincs nekünk, az erkély meg igen kicsi.
Igen, én is úgy gondolom, hogy ez főleg genetika, csak amennyiben mégsem az akkor kezelhető. Barbara nagyon fején találta a szöget amikor a rabszolgaságról ír, én nem akarok a gyermekem rabszolgája lenni, mint ahogy diktátora sem vagyok. Nagy szabadsága van - tágak a határok amelyek között mozoghat. De VANNAK határok. Az életben mindenütt vannak határok. Ezt tudnia kell.
Persze ettől függetlenül mindenki úgy csinálja ahogy akarja, de engedjék meg nekem, hogy én - ha úgy látom jónak - hagyhassam sírni. Ha BAJA van, akkor nem hagyom, de ha ezzel csak ki akar kényszeríteni belőlem valamit - na az nem megy.

Annamari írta...

Különben meg igen, belegondoltam én is, hogy sokszor a gyermekek sokkal könnyebben integrálódnak (törnek bele) a problémás családi létbe, mint olyan körülmények közé, ahol vannak választási lehetőségei, van szabadsága és figyelembe veszik az igényeit. Mert a második esetben van önértékelése, míg az első esetben érzi, tudja, hogy ő csak van, nem számít, nem fontos. Meghúzza magát. Ez olyan, mint a falkarend a farkasoknál.

Zsoofi írta...

Én is teljesen egyetértek Barbarával - nekem is van/ volt egy bömbölős fiam, és egy kislányom, aki el tudott/ szokott/ aludni. És nem rajtunk múlott, hogy az egyik ilyen lett, a másik olyan, mert az első pillanattól kezdve mások voltak.
És a fiút mi is hagytuk bőgni, mert muszály volt - ő nem tudta másként levezetni a fáradtságból fakadó feszültséget. És nálunk bevált. És nem rendült meg a bizalma bennünk, sőt, sokkal jobb a kapcsolatunk vele, mint az unokatestvéreinek a szüleivel, akik mindent rájuk hagytak, mondván, a gyerek érzi, ösztönösen tudja, mi a jó neki. Most meg a szülők fejének tetején ugrálnak a gyerekek...
Na, de még amikor valamelyik nap írtál arról, hogy mennyit mozog Klárika és mennyit (nem) alszik, akkor arra gondoltam, hogy nincs-e korai fejlesztő központ a közelben, ahol egy gyógypedagógustól vagy gyógytornásztól esetleg tanácsot tudnál kérni. NEM gondolom, hogy Klárika gyógypedagógiai eset!!! Azért írom ezt, mert ők ismernek olyan technikákat, amikkel a kifejezetten kicsi gyerekek idegrendszerét meg lehet nyugtatni (hintáztatás, nagy labdán hintázás, stb.), és nektek erre lenne szükségetek, úgy érzem. Mert az természetes, hogy Klárika állandóan mozogni akar, de az nem jó, hogy ennyire nem sikerül neki kikapcsolni, és hátha van valaki, aki ismer olyan mozgásformákat, amik kielégítik ezt a nagyon erős belső késztetést kielégíti, de nem jobban felpörgeti, hanem lecsitítja.
(De az a baj, hogy a gyógypedagógusok is csak emberek, és közöttük is nagyon dívik a "liberális" nevelés, szóval, a hozzászólásokat olvasva kicsit elbizonytalanodtam, érdemes-e akárkinek is megemlíteni ezt az egészet, vagy csak ledorongolnak... De én azért megpróbálnám...)

Annamari írta...

Az a baj, hogy egyszerűen nem tudom kihez forduljunk. Az orvos azt mondja, hogy ameddig rendesen fejlődik addig nincs baj, nem kell kezelni és éljük túl. Azt mondja, a 8.5 kilója is rendben van (???). Szóval el vagyok anyátlanodva egy kicsit.

Zsoofi írta...

Megértem, Annamari, hogy el vagy anyátlanodva. Én sem tudom, hogy valójában kihez fordulnék itt mifelénk... :(

böpörö írta...

kicsi a világ:) Pár hete küzdünk hasonló gondokkal. Az eddig jól alvó lányunk úgy döntött, hogy felkel az éjszaka közepén és üvölt, ha nincs karban. Fél órán át a 10 kilójának ringatása után nem bírom és muszáj valamit tenni. Ha összebújunk, ami eddig működött, most szintén nem, mert játszani akar. Másfél óra apával váltott ringatás után, amit végigszunyókál a karunkban, kikészülünk és kénytelen vagyok letenni. Amitől persze üvölt. Ma éjjel 3 órát küzdöttünk. Otthagytuk és igen, hagytuk üvölteni. A szívem szakad meg érte, de nem pálya, hogy minden áldott éjjel fenn vagyunk vele. Fél óra üvöltés után elaludt magától, kíváncsian várom a folytatást...
Igenis vannak helyzetek, amikor mást tényleg nem tehetsz, mert NEM. A könnyek nélküli üvöltés nálam hisztit jelent, aminek nem vagyok hajlandó bedőlni, mert kötődés ide vagy oda, ha a saját életünket nem élhetjük, akkor nem ér semmit ez az elmélet. Valahol a kettő között kell megtalálni az egészséges középutat.
Jó küzdést nektek (is)!