2013. május 6., hétfő

És akkor a poncsó

Tegnap készen lett, blokkolva, szálakat elvarrva, minden.
Már rég izgatott a kivitelezés mikéntje, ugyanis a tradicionálisan stólának való lineáris mintákat valahogy át kell szerkeszteni körbenköthetőkre, ami tulajdonképpen a fogyasztások számának és elhelyezésének kiszámítását jelenti. Ez így leírva egyszerű, megvalósítva nem annyira...
Ez a minta pedig hatványozottan előrehaladó, ugyanis meglehetősen hosszú, 40 soros egy egység (a Queen Silvia például csak 20). Na meg az indaminta akkor mutat jól, hogyha hosszan futhat végig a felületen, tehát egy részét legalább minél kevesebb helyen kell bántani. A motívum neve Kassitapukiri, a Haapsalu sall-ból, de elég sok helyen kellett hozzányúlnom, átdolgoznom.
(nem tudom más hogy van vele, de én ennek a könyvnek a rajzait csak átrajzolva tudom használni, zavar, hogy csak a sima sorok vannak feltüntetve - kivéve persze ott, ahol a fordított sor is mintás - és a jelöléseik sem tetszenek. Nem tartom könnyen követhetőnek...)
Nupp kevés van benne, csak 400, de ezúttal megtanultam azt is, hogy a nuppokat körben kötni teljesen más technikával kell mint síkban.
A tradicionálisan, felvarrt széllel készülő stólákhoz képest viszont kevés az elvarrnivaló szál: 2 helyen kell csak, a kezdésnél és a befejezésnél (a stóláknál 10 vég van).
A kezdetekkor elég sokáig nem tudtam biztosan, hogy jól kötöm-e vagy moebius lesz belőle, aztán valahol a szegély utáni első mintaegységen derült ki, hogy minden rendben.
A szegélyt egy képen láttam, arról kötöttem le, tulajdonképpen egy kalászminta van kicsit átdolgozva. 
Ami számomra zavaró volt, az a rengeteg jelölő ottléte volt a kötésben. Én nem szoktam a mintageységeket elválasztani vízszintesen, most viszont a fogyasztások miatt kénytelen voltam. Az elején volt 20 jelölőm, a második mintaegységtől aztán csak 10 maradt, a harmadik végefele csak 5, de főleg amikor már magic loopoztam, akkor borzalom volt.
A nyakkivágás leláncolása egy olyan feladat volt, amit elég nehezen oldottam meg, nem tudtam milyen leláncolás-technikát alkalmazzak. Végül a pikósnál maradtam, minden más vagy nem volt elég rugalmas, vagy rondán mutatott.
A blokkolás is aránylag könnyű feladat volt, de fizikailag megterhelt. Azzal kezdtem, hogy kitűzködtem a 35 szegélycsúcsot. Csakhogy utána hajolva kellett a nyakkivágás pikóit egyenként kitűzni, merthogy nem tudtam már semmi más módon odaférni. Abból meg 65 van, ha jól számoltam. A végére a derekam már nagyon tiltakozott.
A fonal Lush lace, 80% merinó, 20% selyem, 1200m/100gramm, nagyon jó volt vele dolgozni. Kb 85-90 gramm ment bele. A megszokott 3.25 mm-s tűkkel kötöttem, így lett 44 cm hosszú, az átmérője 110 cm (blokkolás után, levéve a tűkről).
Felvéve majd remélem ma készül kép, egyelőre még nem voltam fotózható öltözetben. Meg fotózható helyen sem.
Most valami nem csipkésre vágyom. De az is lehet, hogy magamat is meglepem és nem is kötni fogok, majd meglátom... 

16 megjegyzés:

Macus írta...

Gyönyörű!

Ilona írta...

csodálatos

Annamari írta...

Köszönöm!

Ilona írta...

A weblapjukon láttam, hogy 10 kiló a min. Igaz ez? A fonal is meseszép.

Annamari írta...

Nem, 10 kiló fölött van kedvezmény.

Kati írta...

Annamari, ez csodaszép, de volt is vele munkád:)

Paat írta...

Igazi mestermunka. A kivitelezés mint mindig, de az áttervezés az elképesztő. Az más kérdés, hogy mikor merném felvenni...:-)

Délka írta...

Gyönyörű a poncsó! Nagyon vártam hogy elkészülj vele, már az alja csodaszép volt.

Ilona írta...

Köszi Annamari! Tervben a beszerzése...

Mázsa Viki írta...

Tyű Annamarim, le a kalappal előtted, csodálatos!!!

Jutka írta...

Meseszép!

nöné írta...

Az előttem szólók elmondtak minden szépet és jót a csodaszép munkádról. A nem létező kalapomat ismét megemelem a kitartásod és az ügyességed előtt!

Annamari írta...

Köszönöm, Lányok! Közben kitaláltam erre a mintára egy más felhasználást, de az biztos nem a közeljövőben fog megszületni :)

MrsYarnart írta...

csak azért most írok, mert amikor először megláttam, elaléltam :) persze a gyönyörtől :D és azóta sem nagyon jutok szóhoz. csodálatos mestermunka!!!!

Annamari írta...

Köszönöm!

Irenka írta...

Eszméletlen, amit ezekből vékonyka fonalakból kihozol! Gratulálok!