2012. február 14., kedd

Hó alatt

Az ország keleti és déli része hó alatt van. Nem akármennyire, hanem nagyon durván. Helyenként több méteres hótorlaszok vannak utakon, vonatok százait törölték a vasút használhatatlansága miatt.
Jó, tudom, minket véd itt a Kárpát-vonulat, és lehetnénk ugyanilyen helyzetben, de azt hiszem mégsem lennénk.
Van ugyanis egy óriási különbség Erdély és az ország többi része között, mégpedig az, hogy Kárpátokon túl egy fa nincs, nemhogy erdőcske, ami felfoghatná a rohanó havakat útjukban és az asztalszerű síkságon erős szelek fújnak.
Volt egy tendencia ugyanis nemrégiben (nem tudom mi lett belőle, szerencsére a vidékünkön elég sok helyen megmaradtak a fák), hogy "EU-s nyomásra" ki kell vágni az utakat kísérő fasorokat, merthogy azok veszélyesek. Hát így van az, hogy a hatóságok felelőtlen döntései miatt emberek ezrei most valóban életveszélyben vannak - teljesen elszigetelte őket a hó, nem jutnak élelemhez, gyógyszerekhez, orvoshoz.
A másik dolog a tüzelőnek ellopott faanyag sövényekből, fasorokból, erdőcskékből, ami fölött újra csak szemet hunytak a hatóságok. (a hófogó kerítések eltüntetése is idetartozik). Merthogy kellemetlen és veszélyes a tolvajbandákkal szembenézni, és ezzel egyetértek, de ezt a helyzetet most sokkal jobb kezelni?
Szóval tényleg mélységesen sajnálom az érintetteket, de remélem, az ilyen természet által kiosztogatott pofonok visszahozzák a döntéshozók józan eszét, és rájönnek: a természetes növényzet nem csak dísznek van, hanem megvan neki a haszna.
Különben pedig ekkora hóra gyerekkorom óta nem emlékszem, tegnap délután itt a szomszéd parkban kb. 25 centis volt, és azóta is csak hull, erősebben vagy gyengébben. Talán visszapótolja ez a hótakaró a tavaly őszi szárazságban kifogyott vizeket - ha elég lassan fog olvadni ahhoz, hogy ne egyből folyjon majd le, árvizeket okozva.
Most pedig fel a bakancsokkal, vásárolni kell. Remélem, ezen a télen a mindenévi esésemet kihagyom. Elég hideg van ahhoz, hogy ne olvadjon a hó és fagyjon vissza a latyak...

3 megjegyzés:

Moncsi írta...

Óvatosan azokkal az esésekkel! Vigyázz magatokra! Látom, már lassan a célegyenesbe fordulsz! Puszi: Moncsi

Kati írta...

Hát nálunk is van már egy méter a hó, főleg ahol összelapátolták:)

Annamari írta...

El nem estem, tegnap sem, ma sem, de nagyon nehezen lehet nálunk közlekedni. Nem értem, miért nincs a járda letakarítva a Főtéren sem?!
Kati, nem irigyellek :)