2011. június 22., szerda

Kakukkfű

Tavaszvégen, nyárelőn réteken járva gyakran csapja meg az embert kellemes illat - ami a megtaposott kakukkfüvekből árad. Most nem szeretnék a kertben termesztett csomborddal rokon fűszernövényre kitérni, maradok a vadon élőnél.
A kakukkfüvek (Thymus sp) rendkívül alakgazdag fajokat magába foglaló nemzetség. Egyik leggyakoribb faja a keskenylevelű kakukkfű (Thymus serpyllum), mely évelő heverő vagy felemelkedő szárú félcserje. Száraz vagy félszáraz legelőkön, hegyi réteken, útszéleken él, gyakran kis buckákon párnákat alkot.
Jellegzetes eset a párnákra a kakukkfűvel borított hangyabolyok esete - a nagyfoltú hangyaboglárka bölcsődéje. Az említett lepkefaj ugyanis kakukkfűre rakja petéit, a kikelő lárvák pedig földre dobják magukat, innen a hangyák behordják a bolyba, és noha morfológiailag nagyban különbözik a saját lárváiktól, de jól leplezi magát - a hangyák örökbe fogadják, felnevelik. Ha nem sikerül elérni, hogy a hangyák közvetlen módon táplálják, úgy hangyalárvákat fogyasztva nő fel.
A kakukkfű tipikusan az ajakosakra jellemző morfológiai bélyegekkel rendelkezik: négszögletű szára van, a levelei keresztben átellenesen állnak, a virágzat csúcsálló és levélhónalji örvökbe tömörült virágokból áll.
A virágok lilás-rózsaszínek, a pártacsövükből a porzók kiállnak.
A virágzási időszak májusban kezdődik, június elején egy csúccsal, amit szeptemberig elhúzódó gyengébb virágzás követ.
Az egész növény kellemes illatú, ezt nagy timol, cimol és citronellol-tartalmú illóolaja adja.
Felhasználása sokoldalú: gyógynövényként külsőleg és belsőleg igen jó hatással van a légzőszervi megbetegedések esetén - köptető, köhögésgátló, de fertőtlenítő hatású illóolaja az emésztőszervek zavarai esetén is hat.
Igen régi idők óta használt gyógynövény, álljon itt Melius 1578-ból származó leírása a hatásokat illetően:
"Ha borban megfőzed, gyakorta iszod, undok nyálat akiből kő lészen, kiűzi, mint egy ennyű, olyan taknyot hoz ki a vesékből, havi kórságot indít, hastekerést, hasfájást, vérhasat gyógyít, belső sebeket, szakadásokat gyógyít. Tüdőnek, májnak, lépnek beszorulását megnyitja.
Ha penig a kakukkfüvet Glicerizával, azaz édes gyökérrel, Anisommal, bécsi köménnyel borban megfőzed, meggyógyítja a száraz kehet, hurutot ha gyakorta iszod. Probált ez is."
Külsőleg bőrbetegségekre ajánlják.
Fűszerként is fontos növény.
Egyéb felhasználása: talajtakaró, gombairtó, illatosító.

6 megjegyzés:

paribanu írta...

Egyik kedvenc fűszernövényem...Állítólag, házilag is igen hatásos, köhögéscsillapító szirup készülhet belőle.

Zsófi írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Zsófi írta...

Ezek szerint - ha jól értelmezem, :-P - akkor természetes hangyaírtóként is telepíthető?
Anyukám vett egy kertes házat és próbálna kertészkedni, de a hangyákkal sok problémája akadt...

florentine írta...

Nagyon szeretem!

Annamari írta...

Nekem is kedvencem. Nyakaskaraj sóval-borssal és kakukkfűvel - ennél több nem is kell rá :o)
Nem Zsófi. Ezek a hernyók nem esznek meg annyi hangyalárvát, hogy kiirtsanak egy bolynyi hangyát. Egyébként hangyák ellen védekezni nem tudom hogyan lehet bio módon, régebb míg kertes házban éltem, nálunk is rengeteg boly volt a kertben, de sosem zavartak. Végülis csak a dolgukat végzik, kárt nem okoznak...

Jutka írta...

Nagyon szeretem én is a kakukkfüvet, sajnos csak a termesztett változatát ismerem.
Most már nyitott szemmel járok talán találok?