2011. április 23., szombat

Kerek repkény

Tegnap egy óriásit jártunk, a határmenti településeken felmértünk pár helyszínt - 800 km 22 óra alatt, éjjel 3:30-tól másnap éjjel 1-ig, 4 helyszín valami rettenetes utak által összekötve - szép helyeken jártunk,

s a a repkényeken látott nagy tavaszi zsongás közben arra gondoltam, erről a gyakori ám kevéssé ismert növényről is kellene egy posztot írjak.
A kerek repkény (Glechoma hederacea) az ajakosak (Lamiaceae) családjába tartozó évelő növény. Erdőkben, réteken, mezsgyéken is gyakori - bárhol, ahol megfelelően nyirkos talajt biztosít számára az élőhely.
A növényre jellemző az erős terjeszkedőképesség, meddő hajtásai a földön kúsznak, a szárcsomóknál legyökereznek, a felemelkedő elágazó hajtások hozzák a virágot. Termésérlelés után ezek a hajtások is gyors növekedésnek indulnak, gyakran méteresre nőnek, a csomóknál ők is gyökeret eresztenek.
A repkény szára négyszögletes keresztmetszetű (ez egyébként az ajakosakra jellemző határozóbélyeg), rajta a levelek keresztben átellenesen állnak a csomóknál. A levelek vese vagy háromszöges tojásdad alakúak, csipkés szélűek, kocsányosak, általában sötétzöldek.
A fajra jellemző a nagy változatosság - a növény (szár, levelek, csésze) lehet erősen szőrös vagy kopasz.
A virágok a levelek hónaljában ülnek, 2-5 virágból álló álörvben. A csésze forrt, fogai aránylag hosszúak, a párta, melyet összeforrt sziromlevelek alkotnak, hosszú csövű, kétajkú (a felső ajak egycimpájú, az alsó pedig háromcimpájú), kék, ritkábban vöröslő.
A párta torka erősen szőrös ("szakállas"), a felső ajak alatt egymással párhuzamosan fut a 4 porzó, ezek nem állnak ki a pártából. A növény áprilistól júniusig virágzik, de gyakran észlelhető egy őszi másodvirágzás is.
Az egész növény erős kellemes fűszeres illatú.
A makkocskatermést magába zárja a csésze.
A faj felhasználása sokoldalú:
- ehető - erős fűszeres íze miatt keverik salátákba, levesekbe, túrókrémbe. Teáknak is fűszeres ízt adnak úgy a levelei, mint a virága.
- gyógynövény - a növénynek nagy az illóolajtartalma. Főként légzőszervi betegségek esetén ajánlják köhögéscsillapításra, de emésztésserkentő hatása is bizonyított. Külsőleg sebek lemosására ajánlják összehúzó hatása miatt.
- jó talajtakaró. Gyors növekedése és terjedése miatt használják árnyékosabb kertekben a talaj gyors befuttatására.
- jó méhlegelő

2 megjegyzés:

Jutka írta...

Jó, hogy újra kezdted a növényekről az ismertetőt!

zazálea írta...

ha lehet, több ilyen posztot szeretnék, növényfelismerésben (is)rossz vagyok, viszont nagyon érdekel(ne)!