2010. július 29., csütörtök

Néphülyítés

Kötöm a piros Ingrid Rüütlit, szépen haladok vele, és a háttérben a tévé monologizál.
Egyvalami megakadt bennem.
A maggi-reklám.
Merhogyaszongya, két levest főzött a fehérnép, látszatra egyformák, de ízre nem. Amit zöldségből főzött, az lapos, eldobnivaló (szuggerálja a képanyag hozzá) de amibe belefőzte a maggit, az ízletes, meg mittomén. Merthogy az ízét színét IGAZI zöldségek adják. Ekkora ökörséget... Hát megengedem magamnak azt a luxust, hogy ezt ne higgyem el nekik...
Elmondok valamit: SOHA nem használok ételízesítőt, sem maggit, sem másmilyent. Azért nem, mert (helló, maggi!!!) a zöldségeknek van saját ízük. A fűszereket pedig fűszerformátumban adagolom, nem fűszerkeverékként. Sőt, amit magam tudok tartósítani, azt megteszem, és leginkább fagyasztom.
Na de nem az én főzési szokásaimról akartam írni, hanem csak morfondírozgattam itt magamban, hogy mennyire jutottunk. Az "E-vitaminok" lassan átveszik az uralmat a konyha fölött. Minden bizonnyal gyorsabb a levest kockából 10 perc alatt megfőzni, mint megtakarítani hozzá a nagy halom zöldséget - de megéri ez utóbbi. Mert kemikáliák helyett az ember az igazi ízeket tudja megtapasztalni, úgy, hogy még egészségesen is táplálkozik...
Zavar a húsízesítésű, tejfölízű, füstölt ízű vegyi labor az edényemben. Az is zavar, hogy a maggi azt hiszi, annyira béna szakács vagyok, hogy nem vagyok képes egy húst rendesen elkészíteni, és mindenképpen rá akar venni arra, hogy sütőzacskóban, valami más adalákanyagokkal de zsiradék nélkül (!!!) meg tudjam sütni a csirkecombokat. Nem, maggi, és szeretem némi zsiradékkal és a magam elképzelése szerint a húst úgy megsütni, hogy azzal ne tömjem magam E betűkkel!
Szóval, éljen a rendes konyha, pokolba a rámenős kémikusokkal!
Megyek kötni :o)))

14 megjegyzés:

Amanda írta...

Tegnap Nigella nevű nénit néztem amint pikk-pakk vacsorát tett hat ember elé és még a haja, sminkje is rendben volt. De szinte mindent dobozból, félkészen, pasztából készített. Én megmaradok a több órás húslevesnél, hússal, sok zöldséggel, házi tésztával.

Annamari írta...

Egyetértek. A konyha az konyha, és igen, időnként művészet - de nem AZ a konyha, ami előre elkészített élelemmel (???) dolgozik. Mi abban a gasztro, hogy megmikróz valaki egy zacskó virslit?!

Macus írta...

Teljesen egyetértek. Az említett cég reklámja egy baromság...
Az étel az igazi hozzávalóktól lesz szép is, jó is. Mi is azt szeretjük, nem a zacskós levest.

Marcsi írta...

Hmmm, ne is mondd, itt meg rosszabb a helyzet. Ha valaki azt mondja, foztem vacsorat, akkor az leginkabb azt jelenti, hogy betette a mikroba az ugynevezett TV dinnert (elore kiadagolt keszetel, ami csak kiolvasztast igenyel) vagy megsutotte a fagyasztott pizzat. Emberek itt nem foznek alapanyagokbol. "Sutottem sutemenyt" azt jelenti, hogy vett egy doboz port, hozzaadta a vizet esetleg a tojast es kesz. Nem mondom, hogy en ilyet soha nem csinaltam, mert igenis volt, hogy kiprobaltam, de azzzal nem dicsekedek :D Etelizesitom az nincs itthon, a fagyasztomban huson, halon es afonyan meg par zoldsegen kivul semmi nincs. Jelen pillanatban a fogyokura miatt meg fagyi se :( Megorulok azoktul a adolgoktol, ahol 18 sorban van leirva az osszetevolista, az ilyeneket es se olvasom, nemhogy nem veszem meg... es bizony az ilyenbol itt nincs hiany. Bosszant, hogy a joghurtot is telerakjak tartositokkal, allomanyjavitokkal (en nem vagyok E-szam ellenes, mert sok E szam termeszetes anyag, es pl ahelyett, hogy so, a NaCl E szamat irjak ra, pedig egy es ugyanaz, vagy pl vitaminok eseteben is igy van, rairjak, hogy E300... az pedig nem mas, mint az aszkorbinsav, hetkoznapi neven C vitamin, ami azert nem baj, ha ott van.... ugyanigy E306: tokoferol.... Evitamin stb, lehetne sorolni, szoval magaval az Eszamlistavan nincs gondom, hanem a rengeteg allomanyjavito stb a problema. Asszem irok majd errol egy bejegyzest :) sokan nem tudjak, hogy termeszetes anyagoknak is van E szamuk, mint pl az Oxigen, amit belelegzunk stb... Na bocsi, hogy hosszu voltam:)

Annamari írta...

E-k. Hát igen... egy része természetes anyag, de tudod, azért a C-vitamint is inkább a gyógyszertárból szeretném elfogyasztani, mint a margarinból. Nem baj ha ott van, de mi a fenének kell bele C-vitamin?! (margarint évek óta nem ettem...)
A másik baj az, hogy gyakran nem azt írják a termékre, ami valójában benne van. Tejfeldolgózók látogatásaink alkalmával láttam, hogy a sajt részben valami növényi fehérje-alapú lapokból készül, köze nincs a tejhez, de ha az üzletben megnézem az összetevőit - hát megtudom, hogy 100%-ban természetes. Nem lehet megbízni bennük... Csak van, amit muszáj használni, úgy ahogy van. Tejfölt pl, de hosszan sorolhatnám.
Az én fagyasztómban is van némi hús, saláta, félkész gomba (de én pároltam meg, sőt, én is szedtem le), zöldség, gyümölcs. És rengeteg zöldfűszer - kapor, petrezselyem, zeller, tárkony.

Maria írta...

"Mi abban a gasztro, hogy megmikróz valaki egy zacskó virslit?!"
Hát nem ez az igazi művészet, a művi akármiből ehető dolgot kihozni? Igazi húsból, fűszerekből jót főzni, az természetes, nem? :-)

Maris írta...

Én Nigella műsorát is szeretem :-D Van létjogosultsága az ő gyorsan, akár félkész alapanyagokból készülő ételeinek is. És még mindig inkább főzésnek nevezhető, mint a zacskós-szószos tészta, meg az instant leves elkészítése.

A vegetát én is kitiltottam a konyhából, aztán most visszaengedtem az adalékanyagoktól mentes változatát, szerencsére a gyártó felfedezte, hogy erre bizony igény van.

A mézes-mustáros, meg a hagymás-tejszínes "maggialapokon" én is jókat röhögök, inkább teszek az ételbe igazi hagymát meg tejszínt, és osztom az észt a környezetemnek, hogy ez semmivel nem nehezebb ám.

Delfike írta...

Én is szívesebben eszem meg azt a levest amit órákon át főzők, de valljuk be nem minden nap van az embernek arra ideje,hogy órák hosszat a konyhában legyen.Ilyenkor jól jön a félkész, instant levesek.Bár azokat igazából nem szeretem.Legtöbbször jó sok alaplét csinálok,lefagyasztom és mikor kell csak előveszem,belefőzöm a zöldségeket és pikk-pakk kész is vagyok a fini levessel.Muszáj volt, ezt kitalálnom itthonra,mert nálunk mindenki imádja a levest. :)

Amanda írta...

Jó én nagyon könnyen beszélek, még egy évig itthon vagyok a kisebbik gyermekünkkel. Így van időm minden nap főzni, vasárnap kivételével, akkor mamás napunk van, hosszú évek óta. Kertünk is van, így még könnyebb a friss hozzávalókat beszerezni. Inkább a menü kitalálása, mint a megfőzése a nagyobb gond.
Tudom, hogy a felgyorsult világ megköveteli, hogy az ember lánya a mindennapjaiban is felgyorsuljon. Akkor inkább kuktában főzöm a húslevest, de nem zacskóból.
Visszatérve a nagy celebszakácsokra, sokszor ők is dobozos alaplevet használnak, holott mindenük adott ahhoz, hogy előre megfőzzék.

Annamari írta...

Én is könnyen beszélek, mert a főzésre azért jut idő. Időnként még munkásabb ételek elkészítésére is. És még kísérletezésre is. Az a meggyőződésem, hogy lehet a hétköznapokban is rendesen étkezni, munkahely mellett is. Majdnem minden nap főzök, lehet, hogy nem eszünk minden nap kétfogásos ebédet, de inkább egy fogás, mint zacskósleves...

Marcsi írta...

Zacskoslevest 7 eve nem ettem, se kockat, se vegetat. Nem hianyzik. En is lefozok egy hatalmas adag levest tobb kg husibol, zoldsegekbol, es lefagyasztom. Ha kell, jo akar alaplenek, akar levesnek, akkor gyorsabban kesz, mint egy zacskosleves. Arulnak alapleket konzervben, meg se szagolnam oket, nemhogy megenni :)
Annamari, jobb is, ha nem eszel margarint:) En Tizen x eve nem ettem es nem is all szandekomban. Nem ugy ertettem, hogy ha Cvitamin van amugy rossz dologban, akkor az jo lesz..., csak ugy, hogy az E szamok nem mindegyike mesterseges allomanyjavito, tartosito, nem biztos, ha E szamot latunk valamin, az egybol rossz lesz. Ettol fuggetlenul szertem, ha minel kevesebb osszetevobol all amit veszek.
De Mo-on meg mindig jobb a helyzet, mint itt, ahol pl ha adagonkent a transzzsir nem eri el a fel grammot, akkor rairhatjak, hogy 0g trans fat PER SERVING persze a per serving (adagonkent) miniatur betukkel. Nagyon merges tudok lenni, az FDA (Food and Drug Administration) teljesen szabalyozatlan, semmire sem jo, olyan amatornek tunik itt... Na mindegy, azert jo latni, hogy sokan eberek es sokakat erdekel a tema :)

Névtelen írta...

Ha még csak a kaját reklámoznák...de itt napok óta minden reggel három életvidám harmincas nő örül annak, hogy nincs pisiszaguk mert jó az inkontinentiabetétjük. Miközben reggelizek.

Annamari írta...

Szerencsére elég jártas vagyok az élelmiszeriparban, így elég rendesen tudok választani. Már amikor van miből.
Márta néni, még szerencse, hogy evés közben általában nem tévézek... :o))) de hogy miért kell 30-asoknak inkontinencia-betét?!

Timici írta...

a lapos leveses reklám nekem is "kedvencem" el nem hiszem, hogy ezt vki beveszi??? én sem használok ételízesítőt, a fűszereket is magam keverem, amit lehet a kertben termesztek
a sütőzacskóról pedig azt gondolom, mint a szilikon sütőformáról, hogy kösz NEM kérem, nem szeretnék olyan kemikáliát megenni, amit amúgy nem muszáj.
A teflonos edényeket is azonnal hajítom ki, ha csak egy csepp gyanúm is van, hogy már nem okés.
Húslevesből mindig nagy kondérral főzünk és a lé nagy része fagyasztóba kerül, ahogy a csülöklé is, ebből aztán később hamar lehet finom leveseket főzelékeket készíteni. Egyszer valóban sok idő, de megéri, mert utána még csak ki kell venni a fagyasztóból:o)