2012. december 3., hétfő

Nagyon off

de nagyon piszkálja a csőrömet már egy idő óta amit most fogok írni és ma borult a bili.
Amikor falun megvettük a házat gondoltuk, hogy munkát adunk egy szegény családnak, a férfinak. Az elején rendesen dolgozott, minden határidőt betartott és meg voltunk vele elégedve. Aztán kezdett kéregetni előre pénzt, még be nem fejezett munkákra és örökké csak magyarázkodott hogy mit miért nem tudott elvégezni. Mi jóhiszeműen adtunk neki. Még valamennyit kell neki adjunk, de kevesebbet mint a még hátralevő munkák értéke.
Ma pedig amikor két egymással ellentmondásban levő kijelentésének a végére próbáltam járni megtudtam, hogy azzal bölcsködött, hogy ő úgyis annyi pénzt szed ki belőlünk amennyit akar... nálam itt szakadt el a cérna.
És újra elgondolkodtam a helyzetükön.
Mélyszegénységben élnek, de a munkát nem becsülik meg. A napi egy-egy csomag cigire a férfinak és a nőnek futja (ez havi szinten kb egy minimálbérnyi). A feleség életében egy napot nem dolgozott (ami nem lenne baj, ha a háztartást rendesen vezetné, de látom, hogy azt sem), és engem már az is csak idegesít egy idő óta, hogy mást mint cigizni őt még nem láttam. (nekik volt a kertünk odaadva gondozásra az előző tulajdonos által, és amikor először megláttam elszörnyülködtem a sok dudva láttán. Mi semmit nem kértünk arra az időre amikor használták már a mi a kertünket, igaz, nem sok minden termett benne de nem is dolgoztak rajta semmit - hát úgy mit várnak egy kerttől?) (mi senkinek nem adjuk, lucerna lesz benne ameddig nem jutunk oda, hogy állandóan ott legyünk)
Már vittünk nekik egy tévét ami már nincs meg. Gondolkodtunk azon, hogy átadjunk nekik ezt-azt amit mi már nem használunk, de nekik jó szolgálatot tenne.
Arra is gondoltunk, hogy Karácsonyra adunk nekik valamennyi pénzt ajándékra a gyereknek. De ezek után nem. Inkább veszek neki valamit, csak itt is bejön a kérdés: nem fogják ezt haverkodásnak értelmezni? Mert nem arról van szó, hanem arról, hogy az 5 éve alatt az a gyerek nem sokat kapott a szüleitől. Őt sajnálom, nagyon. És ő kerül középre.
Szóval én levontam azt a következtetést, hogy vannak, akiknek azért nincs semmijük, mert semmit nem tesznek azért, hogy legyen. Eljátsszák mindenki bizalmát, de elvárják, hogy kapjanak mert nekik jár. És ez megy is egy ideig, de aztán elege lesz mindenkinek belőlük...
Tudom, nem pont adventi gondolatok ezek, de belefáradtam már ezen magamban morfondírozni, hogy helyes vagy nem helyes, hogy a történtek után nem fogunk a sorsukkal törődni. Az esélyük megvolt és eljátszották. Van más is ott aki segítségre szorul, akinek jól jönne a pénz...
De az sem adventi körülmény, hogy azon bosszankodjunk lassan napi szinten, hogy be akarnak csapni. Egyet tudok: nem fogjuk engedni, hogy hülyének nézzenek.
Különben pedig szép lesz a "birtok", ha minden igaz és minden jól megy akkor talán jövőre, úgy ősz környékén ki is költözhetünk. A kaput pedig lehet zárva tartani. És a kerítésen belül a sövény homoktövisből lesz, na ember legyen a talpán aki azon átmegy...

5 megjegyzés:

MrsYarnart írta...

sajnos, vannak olyan emberek, akik nem tudnak élni a segítséggel. sajnos, ennek mindig a gyerekek isszák meg a levét :( hány olyan család van, akiket adományokkal támogatnak, de ők a holmikat eladogatják, mert kell a pénz cigire és alkoholra. nehéz ilyesmivel szembesülni.

Zsoofi írta...

Ez tényleg nagyon szar helyzet, én is voltam már hasonlóban. És az a legrosszabb ebben, hogy az ember tényleg szívesen segítene, és amikor emiatt saját magát érzi hülyének... Akkor egy idő után már el is megy az ember kedve a segítéstől, mert balféknek lenni rossz érzés. De az szerintem is jó dolog lenne, ha a kisgyerek kapna tőletek karácsonyi ajándékot - csak ne legyen az túl "értelmiségi". Mert ha egy könyv sincs náluk, akkor nem a kisgyerek sem fog tudni mit kezdeni egy meséskönyvvel, és azt is el lehet adni. (Anyukám óvónő, náluk volt egyszer olyan, hogy egy nyomda adott a hátrányos helyzetű családok gyerekeinek könyveket, és január közepén már alig volt olyan gyerek, akiknél még megvolt a könyv.)

Annamari írta...

Ez rosszul esik az embernek. De végülis nem mi húzzuk a rövidebbet.
Könyv náluk egy sincs. Azért durva, hogy még egy meséskönyvet is pénzzé tesznek, hogy aztán legyen egyébre. És az az egyéb sok (legtöbb) esetben nem a gyereké...

Maris írta...

Mamánál egy időben a kertet rábíztuk egy helyi figurára, eleinte rendesen dolgozott, kapott is alkalmanként x forintot, egészen addig, míg gondolt egyet, és lekaszálta a borsót meg a mángoldot - és csak a vállát vonogatta hogy miért -, aztán már többet nem kellett jönnie.

Annamari írta...

Az ilyen komolytalanoktól falra lehet mászni. Nálunk az van, hogy a kerítésre a dróthálót ki kell neki feszíteni és le kell festeni a csöveket meg pácolni a fát és le kell menni az egyik szobában 40 centit. Mármint mélyíteni. Ő meg magyarul sz*rik rá... és ez megy másfél hónapja. Ezek után nagypofával kijelenti, hogy ő annyi pént szed ki tőlünk amennyit akar?! Kezd sok lenni...