2012. augusztus 22., szerda

Bűntudat

Nagyon rég vacillálok azon, hogy leírjam amit érzek vagy ne - de nem attól fog bekövetkezni vagy nem, hogy leírom, úgyhogy megteszem.
Amióta megszületett Klára engem erős bűntudat gyötör. Csak mert olyan világra született ahol hosszútávon nagyon sötét a jövő. Hogy az ő generációja mit fog végigélni nem tudom, de félek attól, hogy nekik sokkal rosszabb és nehezebb lesz mint nekünk volt. Bár nekünk most se nem rossz se nem nehéz, valljuk be. A gazdasági válságok jönnek-mennek, a világ nem ebbe fog beleroppanni. A szomorú az, hogy a pusztító életvitelünkkel környezeti válságot idézünk elő és ez lehet (lehet? lesz) az emberiség veszte. Nem hiszek a világvége-elméletekben, azt viszont tudom, hogy ember számára élhetetlenné tesszük lassan a bolygót. Az emberek száma növekszik az élhető terület pedig csökken.
A tavalyi és idéni aszály pedig nekem nagyon sok kérdőjelet nyitott a fejemben. Azt hiszem, hogy mi még megérjük azt az időt amikor majd a saját élelmünket meg fog kelleni termelnünk mert a nagyméretű gazdaságok veszteségessé válnak. Vissza fogunk kerülni a gyökerekhez, mert a jelenlegi társadalmi és gazdasági rend nem fenntartható. De ha mi nem is kerülünk ide a következő generáció szinte biztosan igen.
A Kárpát-medencére előreláthatóan elsivatagosodás vár. Mi jó helyen élünk, de gyermekeinknek nem biztos, hogy ugyanez a hely ugyanilyen jó lesz. 
Vegyük csak az idéni aszályt. Az északi féltekén a mezőgazdaságot elrendezte. Már vannak hangok melyek szerint élelmezési válság üthet be jövőre. Minden bizonnyal nem minket fog érinteni (egyelőre), hanem a szegényebb vidékeket. De mi lesz később? Én merem remélni, hogy a tavalyi és idéni év csak véletlenszerűen ilyen aszályos és jövőre jobb lesz. De ha a megváltozott tengeráramlások miatt van ez így akkor bizony nem fog javulni a helyzet.
Most beszéltem valakivel, ő mondta, hogy a Székelyföld egyes vidékein annyira nincs víz, hogy az állatokat mind levágták. Takarmány sem lett volna az etetésükre. A búza még csak-csak termett de a kukorica olyan mintha a tavalyi kórókat hagytá volna ott. (ezt én is láttam szombaton Kolozsvár fele menet).
A vízhiány egyik okát pedig pontosan mi adtuk. A sok folyószabályozás odavezetett hogy megszűntek a holtágak és a lefolyó víz útját meggyorsították azzal, hogy egyenesre irányították a vizet. A felgyorsult elfolyás pedig mélyítette a medret ez pedig vitte magával mélyebbre a talajvizet. És nem, nem tanulunk ebből. Erdélyben erős vízhiány van, és mégis minden évben újabb és újabb szakaszokat szabályoznak. Hihetetlen az emberi hülyeség.
És akkor még nem beszéltünk az energetikai válságról. A nem megújuló források előbb-utóbb kimerülnek. Hiába tiltakoznak az atomerőművek ellen sokan, más jövő bizonyos helyeken nincs. A vízierőművek lassan álom tárgyát képezik egy olyan területen ahol a felszíni vizek mennyisége és szintje csökken. Szélerőmű dombok között? Vicc. A napenergia lehet egy megoldás de az is területek feláldozásával jár.
Az fáj, hogy Klára nem fog úgy felnőni ahogy mi felnőttünk. Nagyon szép gyerekkorunk volt. A vakációk igazi vakációk voltak, naphosszat kint voltunk. Nem lesett ránk semmi veszély azonkívül, hogy elesünk vagy ilyesmi. De mostanában? Ijesztő dolgok történnek. Mi 6 évesen iskolába egyedül mentünk - én ma nem tudnám elengedni a gyermekemet egyedül. Annak idején volt természet a közelünkben, ma egyre kevésbé van. Itt a városban legalábbis nincs. (Mondjuk ezt a problémát megoldjuk úgy tűnik.) Itt minden a pénz körül forog, a politika egy qrva - és ezzel kell napi szinten szembenézni, városon ez elől elmenekülni nem lehet. (Vásárhelyen a Kövesdomb zöldövezeteit lassan mind tönkreteszi a városvezetés, miközben az utakon kráterek tátonganak a bennfentes cégekkel elvégeztetik a zöldövezetekben a munkákat: járókövezés, kerítésállítás, padok kirakása a kivágott fák helyén - csak azt nem értettem ki az a hülye aki a két szembemenő sáv között padra ül és meglepetésemre sok embert látok ott üldögélni, de hát szívják a gázt és szavazzák újra a jelenlegi polgárjenőt!)
Mostanában nagyon sokszor falura megyek a gyerekkel. Reggel megyünk és este jövünk. Legalább szívjon rendes levegőt. Menekülni kell ebből a mocsokból ami itt van. Ma épp városi programunk van, de holnap talán megint megyünk. S ha nem holnap akkor holnapután. És remélhetőleg eljön az idő, amikor már nem a városba jövünk haza...

5 megjegyzés:

MrsYarnart írta...

rajtad múlik, hogyan nő fel Klára. sokkal fontosabb, mit kap tőletek, mint a környező világ. lehet, hogy mire felnő, amúgy is egész másképp alakul, mint mi gondolnánk. én optimista vagyok :)

Kati írta...

Nekem még gyerekem sincs mégis sokszor elgondolkodom ezeken amit leírtál. Szerencsére én falun nőttem fel, legalábbis mezővárosban, mi is egész napokat az uton voltunk, nagyszülőknél, szép gyerekkorunk volt. De már látom a mostani generációt, iskolásokat, szinte csak az olyan parkok vannak nekik amiket leírtál. Nálunk szerencsére még most is másabb a helyzet, mi már most megtermelünk mindent magunknak, a szüleimnél.
Én inkább attól félek, hogy nem lesz miből felnevelnem a gyerekemet, gyerekeinket, mikor már most ketten a Párommal éppen csak fenn tudjuk tartani a lakást, de bérben lakunk, annyi pénzünk nem lenne amiből házat vegyünk. Ezért kellett külföldre mennie. Sajnos.

paribanu írta...

Erről van szÓ! A városban nincs jövője az olyanok számára, mint pl, amilyenek mink is vagyunk, ha tehetjük, menekülünk vidékre...Iszonyú, hogy a jövőkép másnak is fekete tud lenni, nemcsak nekünk...Megértelek Annamari. És azt minden nyafogás nélkül, én is sokszor átgondolom, hogy ki a városból, mégha ez önfentartással is jár!

Erdokóstoló írta...

Ezeken én is sokat gondolkozom. Aztán arra jutok, hogy próbálom őket megvédeni a mai világ rossz oldalától és megmutatni nekik a szépségeit. Helyezkedünk, oda ahol kevesebb a negatívum. Városban, de falusias környezetben, szinte az erdőszélén élünk. Az első születésekor költöztünk ki az emeletről, de elérhető a város a könyvtár az uszoda és valljuk be munkahely is, ami falun már nincs, csak gazdálkodni lehetne, de abból megélni nem lehet sajnos. Én nem a gyerekkorukat féltem hanem a felnőttkoruk miatt aggódom, és komolyan mi lesz akkor?

Maris írta...

Akkor a nulla darab gyerekemmel hadd mondjak egy nagy okosságot. Te Klárát SZERETED. Ez a legtöbb, amit adhatsz neki. Az, hogy védett, biztonságos, szeretetteljes fészekben nő fel, képessé fogja tenni arra, hogy boldoguljon - és boldog legyen! - a majdani nehéz helyzetekben is. A világa nem lehet ugyanolyan, de neveld Emberré. (Nem kérdés, hogy azzá fogod.) Tőled fogja eltanulni az értékeket, és akár falun, akár városban meg fogja ezeket találni.