2012. április 21., szombat

Gondolkodom határontúli magyarként

A jelenlegi magyarországi helyzetet látva (amikor naponta jön egy-egy újabb adóötlet, de az egykulcsos SZJA-t megszüntetni nem akarják semmiképpen és el sem gondolkodnak a reális problémákon, a túlfizetett kamatokon, a minimálbér lecsökkentésén 47ezerre) elgondolkodtam azon, hogy miként lehetne valahogy változtatni. És érdekes következtetésre jutottam.
Az lenne egy (rész)megoldás, ha a határontúli magyarok nem mennének el szavazni sem 2014-ben, sem azután. Hogy miért? Mert annyit látnak az egészből, hogy valakitől kaptak magyar állampolgárságot és ez nekünk milyen jó (nekem nem, én ugyanis nem igényeltem) - de fel sem fogják, hogy ennek ára van: az állampolgárság fejében az, akitől kapták elvárja, hogy szavazzanak, és nem is akárhogyan, hanem arra a politikai alakulatra, aki eldöntötte, hogy nekünk ez jár. (Félő, hogy a nagymama-generációk élni is fognak ezzel a joggal, ők ugyanis nem fogják fel, hogy az adózott jövedelem újraadóztatása és a dupla ÁFA nem épp legális, és jogállamban kivitelezhetetlen dolog lenne, de egy parlamenti kétharmados többség mellett aki alapvető emberi jogokat vesz semmibe ez sem lehet probléma.)
Nem tartom tisztességesnek azt sem, hogy egy határontúli magyarnak, akinek magyar állampolgársága is van mégis járjon Magyarország határain belül minden határontúli magyarnak járó kedvezmény: utazásra, belépőkre, ilyesmi - sőt, ingyenes orvosi ellátás sem, hiszen egy állampolgárság nem csak jogokkal jár, hanem kötelezettségekkel is. Ha az ember egy ország parlamentjére szavazni akar, akkor igenis fizesse ott meg a vonatjegyet, a buszjegyet és a múzeumi belépőt, illetve ha orvosi kezelésre szorul, akkor vagy legyen érvényes TB-je, vagy fizesse meg a kezelés ellenértékét. Valahogy még a szlovák álláspontot is el tudom fogadni - lakhatáshoz kell kötni.
Ez a szavazósdi sántít más ponton is. Nyilván, kettős állampolgárságúaknak joguk van szavazni, de az esetek túlnyomó többségében a kettős állampolgárság nem úgy hullik az ember ölébe mint nálunk, hogy közünk nincs egy állam belügyeihez, hanem épp fordítva: X állampolgárként 30 évesen elkerülök Y országba, ahol Z év után felveszem Y ország állampolgárságát, és nem mondok le X-ről. Ilyen esetben azt mondhatom, hogy még a szavazójog sem kérdéses. Mert a családom nagyrésze bizonyára X országban maradt, kötődök ahhoz az országhoz, ismerem a belügyeit, a megoldásra váró problémáit, a reményeket, az elvárásokat. Y országban pedig a jelen befolyásolja az életemet - ezért szavazok. De én erdélyiként mit látok az egészből? Azt, hogy nagyszüleim magyar világban születtek - és ez így van esetemben is -, és ezért én most megérdemlem a magyar állampolgárságot. A 2 szép szememért? Vagy mit tettem én különöset? Különös kegynek fogjuk fel az igazán hétköznapi indokot: kell a szavazatunk. (Tévedés ne essék, ha a magyar állampolgárság nem járna szavazójoggal, akkor egy becsületbeli dolognak tekinteném, és én is megadnám azoknak, akik magyar világban születtek határontúl, de harmadik generációnak már nem, illetve nem amiatt, hogy a nagyszülő magyar állampolgár volt.)
Szóval én csak remélem, hogy nem jön be az a számítás, hogy határokon kívülről érkeznek majd a szavazatok, hanem a magyarországiak fogják eldönteni mit akarnak a továbbiakban. És remélem, változni fognak a dolgok. A szabadságharc jó dolog, de csak akkor ha az árát nem csak azok viselik, akiknek nyakába varrják a kezdeményezők, hanem nagyobbrészt ők.

50 megjegyzés:

Babi néni írta...

Nehéz kérdés, innen nézve meg az ijesztő, hogy hogy akar pl. kampányolni a Fidesz majd a választásokkor a határon túl. A sima "hazai" magyar plakátokból is botrány volt Szlovákiában...

Ez az egész megint csak arra lesz jó, már ha ezt nevezhetjük jónak, hogy még jobban utálja a magyarokat, aki már addig se kedvelte őket, esetleg felhergeljenek még pár semlegest.

Ha én a szomszédos országok titkosszolgálatánál lennék, akit lehet megszereztetném velük a magyar állampolgárságot, és gondoskodnék róla, hogy eltörpüljön a fideszre leadott szavazatok száma. Mert ez a párt sok mindent akar, csak megbékélést nem. Se itthon, se a határon túl...

Kati írta...

Én már letettem a magyar állapolgársági esüt, de semmi szin alatt nem fogok szavazni. Amúgy voltam kirándulni tavaly nyáron Budapesten és semmilyen kedvezményt nem kaptunk sehol, sőt a Budai Várban turistaként több belépőt kellett fizetnünk, mint a magyaroknak.És azzal sem értek egyet, hogy magyar templomok megtekintésért több ezer forintos belépőket kérnek. Én itt nálunk hála Istennek még ilyet nem láttam.

Annamari írta...

Igen, ebből cirkusz lesz. De ki fogok maradni belőle. Bár az utolsó bekezdéseden már én is elgondolkodtam, de aztán úgy döntöttem, nem ér annyit az egész.
Kati, én úgy gondolom, hogy tisztességes, hogy nem szavazol. Az igazság az, hogy soha nem kértem semmiféle kedvezményt MO-n, ahányszor ott utaztam mindig kifizettem teljes árban a vonatjegyet, buszjegeyet, belépőket. Viszont ismerek olyanokat akik mindent kihasználnak (magyar igazolvánnyal pedig járnak a kedvezmények), és kettős állampolgárként is megteszik... (ja télleg, nekem magyar igazolványom sincs!)
Nálunk is van olyan templom, ahol fizetni kell a látogatásért. Pl. Segesváron a vártemplomban idegenektől tuti vesznek el belépőt. Brassóban is a Fekete-templomban. Ha emlékezetem nem csal Szászfehéregyházán is. A k-vári Szent Mihályt pl. nem is tudom, ott rég nem jártam, de rémlik, hogy ott is csak belépő ellenében mehet be az ember.

Annamari írta...

Amúgy, Altair, a választási törvényt nem vizsgálja véletlenül az EU?

ercsu27 írta...

Nem a minimálbér 47.000, hanem a közmunka díjazása...

Sajnos az állampolgárság megadása tényleg csak szavazatvásárlás, és ezáltal beleszólás valami olyasvalamibe, amit itt, nekünk kellene eldöntenünk, akik itt adózunk, és itt szívunk (hadd legyek most alpári).
Én is úgy tudom, hogy komoly kedvezmények járnak a magyarigazolvánnyal pl. ingyenes utazás.

Annamari írta...

Ercsu, igazad van. De amikor az állam garantálja a napi 8 óra munka után járó minimálbért, akkor tökmindegy, hogy közmunkának nevezed vagy nem, azt meg kell adni. És ami miatt ezt így leírtam, az az, hogy úgy tudom, megvan annak a lehetősége, hogy egyes (gondolom megfelelő politikai színezetű) magánvállalatok is alkalmazzanak közmunkást 47 ezerért. Mi ez ha nem minimlbér-csökkentés?
Nem vagy alpári, csak leírtad a tényeket. Amikor először hallottam a tranzakciós adó meg netadó-szándékról, akkor olyanokat gondoltam, hogy az lett volna igazán alpári.

Borga írta...

Érdekes ez az írás...Ugye nem baj,ha nem értek egyet minden pontjával?:)
Magyar igazolványom nem volt,így nem is használtam ki semmilyen kedvezményt,az állampolgárságra viszont beadtam az igénylést,de még nem kaptam meg.
De sem szavazni nem akarok,sem más ezzel járó "kedvezményt" nem szándékozok igénybe venni.Őszintén szólva nem is igazán tudom,hogy milyen jogokkal jár.És ugyanez igaz az összes ismerősömre,családtagomra is,eddig még senkitől nem hallottam,hogy szavazni szeretne.
Azért az itteni magyarok sem idióták!Egy papírral még nem lehet megvenni őket,legalábbis a többséget biztos nem.Akiket meg mégis,azok szerintem olyan kevesen lesznek,hogy a szavazatuk nem hiszem,hogy túl nagy befolyással lenne a magyar választásokra.Normális ember szerintem úgy gondolkodik,hogy akkor szólhat bele egy ország életébe,ha ott él!
Hogy akkor miért adtam be mégis az igénylést?Hm...Először nem akartam.Aztán egyre inkább az az érzésem volt,hogy igenis jogom van hozzá,mert a nagyszüleim még magyar állampolgárok voltak,sőt a páromnak még az anyukája is az volt.És az,hogy én román állampolgár lettem,az nem az én választásom,nem én akartam román állampolgár lenni!

Annamari írta...

Borga, nem baj :) ez az én véleményem, mindenkinek lehet sajátja, és ameddig az ember a nevét felvállalva mondja ki, addig nekem az égvilágon semmi bajom azzal, hogy nem gondolkodunk egyformán. :)
Örülök, hogy vagyunk páran, akik nem fogunk elmenni szavazni a magyarországi választásokon. Ez így tisztességes. Én sem szeretném, ha más országok lakói, akik félévet nem éltek itt döntenének a mi sorsunkról.
Én erdélyinek vallom magam. Ami román állampolgársággal jár. De a véleményem az, hogy szerintem nekünk, erdélyieknek, anyanyelvtől függetlenül a legjobb az volna, ha független Erdélyben élhetnénk, amelyik sem ide, sem oda nem tartozik.
Hogy miért nem kérem a magyar állampolgársgot? Talán büszkeségből sem. Valóban nem tehetek róla, hogy nem magyar állampolgárként születtem itt meg, de nekem jó ez így. :) inkább magyar itt, mint román ott.

Annamari írta...

Ja igen, Borga, írtam is a bejegyzésben, hogy kik fognak elmenni szavazni. :) és sajnos, pontosan az a réteg az, aki nem látja át a dolgok lényegét...

Borga írta...

Igen,először én is büszkeségből nem akartam!:)De ahogy írtam,szerintem ez jár nekünk,valahogy úgy,ahogy a földeket is visszakapták azok,akiktől régen elvették.
Mi azért lettünk román állampolgárok,mert egy rossz történelmi döntés miatt úgy húzták meg a határvonalat,hogy mi ezen a felén rekedtünk.Ha ez nem így történik,akkor ugyanúgy magyar állampolgárok lennénk,mint az ottani magyarok.Tehát tulajdonképpen csak visszakapjuk,amit elvettek tőlünk.
Az más kérdés,hogy ennek csak eszmei értéke van,vagyis az kéne legyen,mert attól még nem élünk Magyarországon,így nincs is jogunk beleszólni az ő életükbe!
Abban maximálisan egyetértek veled,hogy nekünk a teljes függetlenség lenne a legjobb!

Annamari írta...

Borga, tulajdonképpen teljesen egyetértünk. Csak a büszkeséget értelmezzük kicsit másképp, de az már annyira szubjektív dolog, hogy ezt számonkérni máson tényleg hülyeség lenne.

Csilla írta...

Mi is letettük már a magyar állampolgársági esküt, és Borgával értek egyet, ez nekünk jár, nekem apukám is még magyar állampolgárnak született és egy rossz történelmi döntést követően lettünk román állampolgárok, ez itt a határ mellett még inkább érzékelhető. Mi itt nem vagyunk Erdély sem, mi Párcium vagyunk itt tényleg csak egy határvonal dönt, amit ha pár km-errel odébb húznak meg akkor egész máshogy alakul.
Mi sem fogunk szavazni, nem érzem jogosnak, hogy szavazhassunk, ha nem ott élünk, szerintem nem is kellene az állampolgárságal egyből szavazati jogot is adni, csak azoknak akik ott is élnek. Nem érzem helyesnek, hogy dötsünk más feje felett én sem szeretném ha más ezt tenné.
Orvosi ellátás tudtommal csak akkor jár, ha ott fizeted a tb-t, amit szintén korrektnek gondolok, hisz ha egyszer itt fizetem akkor itt legyek jogosul (olyan silány ellátásra amilyen van de ez más téma) és ne a más pénzén kezeltessem magam ott ahol nem fizetek.
A magyarigazolvánnyal is ha jól tudom a vonaton jár évi valahány 90%-os kedvezményes jegy, nem mindenfelé korlátlanul.
Igen egy dolgot már mi is kihasználtunk a gyereknek most jár le a román útlevele és elmentünk magyart csináltatni ami heted (igen, nem elírás hétszer annyiba kerül a román útlevél három évre mint az úgyanolyan magyar) annyiba kerül minden extra kedvezmény nélkül mint a román, nekünk számit, hogy mennyit fizetünk érte, mert itt aljadékok és horror áron adják mert a sok külföldön dolgozó muszáj megcsináltassa a gyereknek.
Az állampolgárság igénylésének főleg azért erkölcsi okai voltak, ha már egyszer magyarnak születtem és van rá mód akkor legyek hivatalosan is magyar.
De kis eszünk ágában sincs kitelepülni, inkább legyek itt magyar mint ott, holott én is magyar vagyok csak a határ másik felén élek.
Ja és még valami, profitálok abból is, hogy a magyar állam ad évi 20ezer forintot azoknak akik itthol magyarul tanulnak és mivel az én lányom is magyar oviba jár idén is elküldöm a kérelmet, elvégre ez ezért van, hogy itthol tanuljon belőle magyarul.
Bocsi, hogy hosszú voltam.

Csilla írta...

A magyarigazolvánnyal kultúrásli kedvezmény csak annyi jár mint egy másik magyarállampolgárnak, tehát nekem mint fiatal nem jár semmi:
„KULTÚRÁLIS KEDVEZMÉNYEK
A Magyar Igazolvánnyal vagy Magyar Hozzátartozói Igazolvánnyal rendelkezõ személyek a kultúra területén Magyarországon a magyar állampolgárokkal azonos kedvezményeket élvezhetnek.”
Útazási kedvezmények korlátlanul csak az örgekere (65 év) és kicsi gyerekekre (6 év) érvényesek, nekünk 4 alaklommal igényelhető egy évben.

Csilla írta...

Orvosi ellátás legjobb tudomásom szerint csak sürgősségi jár, de az jár EU tagként bárhol az Unióban, állampolgárságtól függetlenül, én 99,9%-ban biztos vagyok, hogy más orvosi ellátás nem ját a kettős állampolgárásggal. Persze ha fizetsz érte kezelnek de nem ingyen.
A magyarállampolgárságot meg főleg azért igényeltük mert magyarok vagyunk a határvonaltól függetlenül és mindiog büszkén vállaltuk nemzetiségünket.

Annamari írta...

Igen, a Partium az más tál tészta. Erdély egyébként történelmileg is mindig önálló fejedelemség volt.
Na de pontosan erről beszélek: aki felveszi a magyar állampolgárságot, az ne EUs polgárként kapja a jogait MO területén, hanem magyar állampolgárként. Azt tudom, hogy EU-n belül sürgősségi ellátásban részesülhetünk amennyiben van biztosításunk, de egy állampolgársággal járó kötelességeket is vegyük figyelembe, ha profitálunk az ezzel járó jogokból! Ilyen lenne a TB is, magyar állampolgársággal rendelkezőket csak akkor látnék el, ha magyar TB-jük lenne. És ezt nagyon komolyan mondom. Mert hallottam már olyan indoklást (családon belül! és ki is borultam), hogy azért kéri a magyar állampolgárságot, mert akkor olcsóbban fog egészségügyi szolgáltatáshoz jutni MO-n egy előre tervezett kezelésen. Hát a hányinger megkörnyékezett. Mondtam, mi lenne, ha akkor oda is fizetné a biztosítást, mert valaki azt ki kell helyette fizesse? Hát az nem a mi dolgunk, volt a válasz. És sértődés lett a vége.

Csilla írta...

Legjobb tudomásom szerint nem jár a kettős állampolgársággal kedvezményes / ingyenes orvosi ellátás, ez téves infó.

Annamari írta...

Nekünk nem is, csak nyugdíjasoknak. Ő legalábbis ezt állítja.

Csilla írta...

Az Alkotmány biztosítja a Magyar Köztársaság területén élőknek a lehető legmagasabb szintű testi és lelki egészséget, amelyek biztosításához szükséges többek között az egészségügyi intézmények és az orvosi ellátás megszervezése

Csilla írta...

A magyar jogrendszerben az egészségügyi- vagy szociális ellátást, illetve például a közoktatást ágazati jogszabályok szabályozzák, amelyek a jogosultságot lakóhelyhez vagy tartózkodási helyhez, illetőleg biztosítotti jogviszonyhoz kötik.

Csilla írta...

http://allampolgarsag.gov.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=105:milyen-jogokkal-jar&catid=27:kerelmezok&Itemid=65

Hena írta...

Én külföldön élö magyar állapolgár vagyok. A férjem német, a gyerekink szintén, bár lehetnének kettös állapolgárok, de a magyar útlevél megkérvényezése+ a születésük anyakönyvezése otthon Mon.-n 10szeresébe kerül az itteni cécónak, ráadásul csak konzulátuson keresztül történhet, ami a közelünkben nincs, így nincs (még) magyar dokumentumok. Viszont még soha nem szavaztam otthon, nem éreztem igaznak, hiszen nem Mo.-n élek, nem érzem úgy, hogy bele kéne follyak olyan valamibe, amihez semmi közöm.

Viszont én úgy tudom, hogy az EU-n belül bárhol kaphatok orvosi ellátást, és az adott ország annak a díját behajtja vagy tölem (ha olyan az ellátás, ami abban az országban mindenkire nézve fizetös) vagy az én betegbiztimtöl. Tehát ha Mo.-n ér egy lábtörés nyarala´s közben, akkor ellátnak, de a számlát az én német betegbiztim fizeti. Voltaképpen így lenne logikus, hiszen az EU tiltja a kettös betegbiztit ugyanúgy mint a kettös szoc.támogatásokat is.

Csilla írta...

Itt van valami ami a nyugdíjasokkal kapcsolatos, de nekem nem tiszta mi van azzal a 4950 forinttal amiről írnak (csak olyan értékben állja a többit fizetni kell vagy nem tudom): http://www.medicalonline.hu/eu_gazdasag/cikk/kettos_allampolgarsag__ki_fizeti_a_szamlat_

Annamari írta...

Csilla, engem ennyire nem érdekel a dolog, hogy mélyen belemásszak. Én csak iszonyatosan ocsmánynak tartom, hogy valaki pusztán az előnyeiért kérelmezi a magyar állampolgárságot, és aztán még jól szavaz is az ott élőknek valamit, ami neki jó.
Hena, a Te eseted más, előbb magyar állampolgár voltál, aztán elköltöztél és úgy lettél kettős állampolgár. De nem úgy kaptál német állampolgárságot, hogy előtte egy napot sem laktál vagy dolgoztál Németországban! Igen, jól tudod az EUn belül bárhol kaphatsz SÜRGŐSSÉGI ellátást, mást nem. Csak vannak ezek a kiskapuk nekünk.

Hena írta...

Na igen, a kiskapuzás... fúúú, tudnék írni, de inkább nem teszem :D

Annamari, én nem avgyok kettös állampolgár, lehetnék minden további nélkül, egrészt mert a férjem német, másrészt mert már nagyon sok éve itt élek, voltaképp csak a kérvényt kellene beadni, de valamiért nem. Nemrég láttam erröl egy riportfilmet, azokról a külföldiekröl volt szó, akik itt német állapolgárságot kapnak/ kaptak, kérvényeztek. Mondjuk ott sokuknak le kellett a másikról mondaniuk (albán, szerb, török, ha jól emlékszem), nekem nem kellene, de valahogy hülyén érezném magam, hogy akkor én mostantól német vagyok :D

Norcsi írta...

Én őszintén szólva nagyon elszomorodtam, mikor olvastam a bejegyzést. Ültem is rajta pár napot, mielőtt nekiálltam volna leírni a gondolataimat. Én ugyanis nagyon örülök neki, hogy jogotok van az állampolgárságra. De természetesen nem a szavazati jog miatt. már 2004 óta ha eszembe jutott az akkori szavazás, rettentően szégyelltem magam az egész ország nevében, Ez még a mai napig így van, de most azért már egy kicsivel jobb. Mert történt valami. Amitől úgy éreztem, ismét mehetek úgy Erdélybe (Parciumba) mintha haza mennék. Az eszembe sem jutott, hogy ezzel esetleg olyan embereket sértek meg, akiket egyáltalán nem szeretnék. Persze tudom, hogy külön fejedelemség, meg minden, de azért mégiscsak ugyan azt a gyönyörű nyelvet beszéljük. Ugyan azok a népdalaink. Hasonlóak a vicceink. És még sorolhatnám. Országhatárok, állampolgárság, meg hasonlók ide vagy oda, mi egy Nemzet vagyunk. És persze ez lerágott csont, de én ezt tényleg komolyan így gondolom, és büszke vagyok rá.
A szavazásról meg csak annyit, hogy nehogy azt higgyétek, hogy mi jobban tudjuk. Persze ettől még nem kell szavaznotok, pláne nem adósságból, csak azt akartam érzékeltetni, hogy az embernek tényleg fogalma nincs már arról, hogy mi a jó. Itt olyan nincs még csírájában sem, hogy valaki azt tegye, amit megígért. Szóval én már csak állampolgári kötelességből járok szavazni, ez persze rátok nem vonatkozik. De ha valaki mégis élne ezzel a jogával, engem az sem zavarna különösebben. Arra azonban felhívnám a figyelmét, hogy nem csak egy párt indul a választásokon.
Egy dolgot azonban mégis betartottak a mostaniak, amit a saját bőrömön érzek. Akik dolgoznak (hivatalosan) és van legalább 3 gyerekük, azok tényleg jobban élnek. Ezt el kell ismernem. Mást nem nagyon tudok, és ezt sem tudom persze, hogy meddig fog tartani.
Na nagyon elkanyarodtam. A lényeg, hogy számomra ez az állampolgárosdi totál nem aktuálpolitikai kérdés. Igyekszem legalábbis nem annak kezelni.

Norcsi írta...

Még esetleg annyit, hogy szívtatok eleget, hogy most kapjatok valamit. Bár tudtommal nem járnak plusz külön kedvezmények magyarigazolvánnyal vagy ilyesmikkel, csak ami nekünk is (alapellátáson kívül itt lakó sem kap ingyenes ellátást). És inkább ti kapjatok, mint azok, akik segélyekből élnek és jár nekik minden, és még arra is "joguk" van, hogy karácsonykor a kertemből kivágják a gyönyörű 4 méteres ezüstfenyőmet.

Annamari írta...

Norcsi, a dolgokat sokan sokféleképpen látjuk, én így, és nem azért írtam le, hogy bárkit megsértsek, hanem azért mert úgy éreztem, hogy ki kell fejezzem nemtetszésemet az ott történő dolgokkal kapcsolatban (ha ma írnám, még durvább lenne). Próbálom objektíven nézni, és nem belevinni személyeskedést, és pusztán ilyen szempontból írtam le amit leírtam. Nyilván a szubjektív dolgaitokba nem tudok belelátni (én nem érzem sem azt, hogy a sokgyerekesek jobban élnek, bár jövőre tuti nem így lesz sajnos, sem azt, hogy más rosszabbul, én annyit LÁTOK hogy teljesen emberi jogokba tipró intézkedéseket hoznak, és el kell mondjam, az itteni reform kutyafüle volt emellett).
Én azt tapasztalom szomorúan, hogy ti azt hiszitek, hogy mi itt szenvedünk - igen, nagyapáink szenvedtek, de mi nem. Talán nehéz nektek elhinni, de jó itt élni.
Azt hiszem félreértetted amit a szavazásról írtam. Én ugyanis éppenhogy felháborítónak tartom, hogy olyan embereknek adtak szavazati jogot, akik soha egy napot nem éltek MO-n. Hogy miért? Nem kell hozzá sok ész: mert sejtik, remélik, hogy a határontúli magyarok majd arra fognak szavazni, aki visszaadja nekik az állampolgárságot. Nagyon szar érzés bábnak lenni, sokkal rosszabb, mint más nemzetiségűnek lenni egy országban. Végtelenül megalázó a politikai sakkjátszmák parasztszerepét eljátszani. És harag nélkül, én ennek érzem, eddig is az volt, de így főleg azután a kijelentés után, hogy S.Zs ígért O.V-nak 500 ezer határon túli szavazót. No comment.
Amit írsz, a magyarigazolványról - lehet, hogy az állampolgárság létezése óta már nem jár érte semmi, de előtte tudom, hogy járt, a határontúli magyaroknak nagyon sok kedvezményük volt MO területén. Csak én sosem éltem ilyesmivel.
Ettől függetlenül szerintem jó az, ha egymáshoz átjárogatunk, hiszen egy nemzet, de más kultúra a két vidék. Egyek vagyunk és mégis mások. A bejegyzésem célja nem az, hogy kifejezzem, hogy utálok bárkit, mert nem így van (bár a politikai "elitetektől" lassan gyomorrontásom lesz), csak én még mindig ilyen hülye vagyok, hogy érdekel a világ sorsa, és ami nem tetszik, attól szeretek elhatárolódni.

Norcsi írta...

Teljesen értettem, hogy miről írsz. És nagyrészt egyet is értek veled. Még azt sem hiszem, hogy rosszul élnétek, sok ismerősöm, barátom van ott, és én is voltam már párszor. Azt is tudom, hogy nem akartok eljönni onnan, sőt, teljesen meg is tudom érteni. Amik itt történnek nálunk, az amúgy tényleg durva. Nekem lassan nem pusztán gyomorrontásom lesz, hanem egyenesen hányok tőle. És igen, napról napra rosszabb. Ha a dolgokat nem is a pénztárcánkon érezzük feltétlenül, hanem a létbizonytalanság egyre nagyobb. Már olyanok sem érzik magukat biztonságban, akik eddig még úgy érezték, pl. én sem, pedig én abszolút optimista beállítottságú vagyok. Én csak azért vagyok szomorú, és ezt próbáltam eszerint rosszul megfogalmazni, hogy nektek ez csak annyit jelent, hogy meg akarnak vásárolni. És lehet, hogy OV tényleg csak ezt akarta, de én mégis jobban éreztem magam tőle. Nem a szavazati jog miatt, az már jópár éve nem nagyon érdekel. Kicsit olyan érzés ez nekem, mint mikor anyu amerikai unokatesója, aki nem is tud magyarul, 20 év után megkeresi a családot. És akkor is örülök. Mert azt érzem, valami mégiscsak összeköt minket.
Amikor teljesen idegenként Erdélyben valaki beinvitál a portájára és megvendégel, csak mert egy nyelven beszélünk, akkor én azt örömmel elfogadom. És boldog vagyok tőle. De ezt én ugyanígy megteszem otthon, szívesen beinvitálom, bárhol éljen is a világban. És ettől is boldog vagyok, feltéve, hogy elfogadja. És tudom, hogy nagyon naiv is vagyok, de nekem ez így jó. Csak néha pofára esek.

Norcsi írta...

amúgy épp itt lenne az ideje boldogítóbb dolgokkal foglalkoznod, küldök is neked egy számot :)
http://www.youtube.com/watch?v=te9joncKdVA

Annamari írta...

Norcsi, ahhoz, hogy az ember emberként viselkedjen nem kell neki újabb állampolgárság. :)ezért tartom értelmetlennek, és igen, sajnos bennem mindössze a megvásárlás (nagyon jól megfogalmaztad) ténye fogalmazódik meg. Ahogy elnézem őket, biztos vagyok benne, hogy egyiküket sem az emberiség és a tisztesség vezényli abban amit tesz. Túl átlátszó az egész ahhoz, hogy a jóindulat jöjjön le róla, az elmúlt hét történései után pedig ez sokszorosan megerősödött bennem. Nekik nem az emberek számítanak, hanem a saját számításaik megvalósítása mindegy milyen eszközzel az emberek kárára és hátán.

Csilla írta...

A szavazat vásárláshoz két fél kell és ha én és még sokan mások nem mennek el szavazni akkor ők hiába ezzel a céllal adták meg az állampolgárságot nem érték el vele a céljukat. Én nem hiszem, hogy az állampolgárságért nekem kötelességem lenne elmenni szavazni a jelenleg hatalmon levő pártra. Senkivel nem írtattak alá olyan nyílatkozatot, hogy most akkor el kell mennie szavazni rájuk.

Csilla írta...

Mint felnőt magyarigazolvánnyal csak évi 4 db utazási kedvbezeményt vehetsz igénybe, 90%-osat, ez nem hiszem, hogy olyan sok. Csak a 65 éven túliak kapnak többet meg a gyerekek, de a gyerekek amúgy is kapnak, mi is kaptunk Lillára tavaly Nyíregyházán az állatkertben magyarigazolvány nélkül, csak a kora miatt adják, amúgy itt is.

Csilla írta...

Olyan jól esik amit Norcsi ír.
Amúgy én sem akarok kitelepülni.
Azért én sosem felejtem el, hogy anno csak az elemi 1-4-et tanulhattam magyarul, most a lányom már oviba is magyarul tanulhat, sokat változtak ebben a témában a dolgok ami nagyon jó. De ettől függetlenül én örültem amikor megkaptuk az állampolgárságot és becsülettel bevallom, hogy az eskütételkor elpityeredtem, hogy hivatalosan is magyar lettem. Most már könnyebb de régen azért nehéz volt itt magyarnak lenni.

Annamari írta...

Na ezt látjuk másképp. Akinek van magyar állampolgársága (IS), attól én elvenném a 4 ingyenes utazást (sőt, visszavenném a magyarigazolványt, mert ez nem oké, hogy az ember akkor magyar állampolgár amikor magyar útlevél kell neki, akkor meg nem, amikor kedvezményt kell igénybe venni). Erről beszéltem, amikor azt mondtam, hogy egy állampolgárnak nem csak jogai, hanem kötelességei is vannak, pl. a szállítás megfizetése! (amit nálunk hiányolok, hogy gyerekeknek nincsenek kedvezmények, pl. Vásárhelyen az állatkertben csak a vásárhelyi gyerekek kapnak kedvezményt, más senki, na ez nem jó).
Az lehet, hogy te nem fogsz elmenni szavazni, de én ismerek olyanokat, akik el fognak, és arra a pártra fognak szavazni, akitől állampolgárságot kaptak. És az a kijelentés miszerint 500 ezer határontúli szavazót ígértek Orbánnak? Mi ez ha nem annak a nyílt beismerése, hogy ők ezért adták meg? Persze nem írtatok alá nyilatkozatot, de erősen kíváncsi leszek a kampánymódszerekre...

Csilla írta...

Lehet ott nincs az állatkertben kedvezemény de sokfelé van, mi ahol jártunk minedhol volt (Tordai hasadék, jibou botanikuskert, parajdi sóbánya stb). az a vásárhelyi tanács döntése hogy ott nincs kedvezmény.
Volt szó rála, hogy nem lesz párhúzamosan az állampolgárság a magyarigazolvánnyal de aztán gondolom úgy látták, hogy ha nem ott élsz akkor határontúli magyar vagy és akkor maradhat az igazolvány is, ha már áttelepülsz akkor elveszik. Ez az ő döntésük, nem kérte senki, tudod van egy olyan mondás is ha adnak fogadd el ha ütnek szaladj el.
Ja és nem minden idős fog elmenni szavazni, nálunk sem fog a családból senki. És nem hiszem, hogy azok akik elmennek azok fogják eldönteni Mo sorsát, jövőjét, kevés ahoz a határontúli magyar állampolgár.
A politikus az mind hazudik,mintha az lenne a dolga. A másik fél meg velünk riogatta az anyaországiakat, hogy mind ki megyünk és ott leszünk nyugdíjasok stb.
Amúgy itt a határ mellet számtalan nő átmegy szülni és fizet mindenért, kemény pénzt befizetve így magyar egészséggyübe.Olyan mértékü a szülési turizmus :), hogy már ott a dokik kezdenek tudni románul, mert sok olyan megy aki egy hangot nem tud magyarul.

Annamari írta...

Arra kíváncsi lennék, hogy számlával fizetnek a külföldön szülő nők a rendszerbe, vagy a doki zsebébe. Mert nem mindegy. Hajlok ez utóbbi felé. (ugye a szülés sürgősségi ellátás - elméletileg legalábbis - és arra mindenütt jogosult az ember EU-n belül, ingyenesen)
Én sehogysem vagyok képes arra, hogy helyzetfüggően viselkedjek, ahogy az érdek megkívánja. Ha felvállalok valamit, akkor azt felvállalom annak MINDEN velejárójával. Ha nem szándékozok mindent felvállalni, akkor inkább lemondok a pozitívumokról is. Ez nálam az elfogadhatatlan kategória, mondhat a közmondás akármit.

Csilla írta...

Nem tudom, de akik átjárnak szülni azok oda járnak terhesgondozásra is, ott csinálnak meg minden vizsgálatot, sőt a gyerkőcöt is oda viszik oltásra.
Választott dokival szülnek, nem csak átmennek a kórházba szülni, szerintem is is fizetnek, zsebbe is meg hivatalosan is.
Én is fizettem volna zsebbe ha a választott dokimmal szülök de nem így alakult, viszont a bábáknak adtam. Mo-on is fizetnek zsebbe is , emlékszem annó olvastam fórumokon, minek emnnyi a tarifája. Ha normális ellátást akarsz fizetsz, sajnos ilyen a rendszer, ezért megyek sokszor szívesebben magán dokihoz, ott tudod mennyi a tarifa és nem kell gondolkozz mennyit kellene még zsebbe nyomni. Csak sajnos nem mindenki engedheti meg magának a magándokit,de így is ad a kórházba már csak egy lepedő cseréért is, majd meglátod te is hamarosan. És igen tudom, hogy ingyen jár az ellátás mert van tb-nk, de hát sajnos ez van.
Nem kell mindenkinek igényelni a kettősállampolgárságot / honosítást, de nem szabad általánosítani, hogy minden idős elmegy és nem fogja fel, hogy mire ment ki az egész. Ahogy Borga írta nem idióta a határontúli kettősállapolgár sem.
A politika mindig próbál manipulálni, de ehez is kell az akit lehet manipulálni, nem mindekit lehet ám.

Annamari írta...

Azt hiszem, TELJESEN félreérted amiről beszélek. Nekem az értékrendembe nem fér bele az, hogy amikor a helyzet úgy kívánja akkor magyar állampolgár vagyok, amikor pedig másként, akkor határontúli magyar.
A kórházi ellátásról ott vagy itt: végig állami kórházba jártam terhesgondozásra, nem magánrendelőbe, és tökéletesen megfelelt, egy panaszszavam nem lehet rá szakmailag (nem a liftesnénikről beszélek meg a rendszer hiányosságairól, de hiába jár az ember magánrendelőbe terhesgondozásra, ha szülni úgyis állami kórházban fog). Igen, hamarosan meglátom milyen lesz, de a tapasztalatom mindeddig pontosan mást mutat. Mondjuk, megvan az a szerencsém is, hogy olyan kórházba jártam/járok, ami országszinten az egyik legjobb. A neonatológiája pedig a legeslegjobb Romániában.
És nem tudom ki általánosít, mert én ugyan nem, csak annyit mondtam, hogy ismerek fidesz-szavazókat Erdélyben, akik élni fognak ezzel a joggal. Viszont ahogy kettős állampolgárságot nem kötelező kérni, úgy nem muszáj mindenképp megprbálni meggyőzni engem sem a hasznosságáról. Mert bizony az eddigiek alapján nekem tényleg annyi derült ki, hogy az emberek így vagy úgy hasznot akarnak belőle húzni, még akkor is, amikor azt bizonygatják, hogy nem :)

Csilla írta...

Itt eszembe sem jutott volna nem magándokihoz járni, infrastruktura nulla, egy normális uh gép sincs a szatmári kórházban. Igen kórházban szülsz de nem mindegy hogy milyen ellátást kapsz, ítt hallottam olyat, hogy az anyuka betelefonált az ügyeletre mobilon, hogy ejnye már menjen valaki hozzá a császás szülés után és lássa el.Igen simán szülsz ügyeletes dokival és bábával ha semmi baj nincs, de ha baj van akkro jó ha olyan doki van aki ismeri a kórképet vagy elkell menj olyan kórházba ahol tudnak rajtad segíteni ha kell, minden eset más, mindeki tudja a saját esetét.
Őszintén szólva mi nem is annyira magunkért igényeltük a kettős állaompolgárságot, hanem a gyerekért, soha nem lehet tudni mikor lesz neki az jó, igen ezt lehet haszonlesésnek mondani, akkor mi is meg még jó sokan haszonlesők vagyunk. És mond már mi a fenérét fizessem 18500 forintnyi lejt egy három évre szóló útlavélért mikor odaát minden extra nélkül (ennyi bárkinek) megkapom 2500 forintért? NEm vagyok én a saját pénztárcám ellensége, és nem röviditek meg ezzel senkit.
Mint külföldön élő magyarállampolgár milyen kötelezetségeim lennének mégis? Nem fizethetek kétfelé tb-t, nem ott akarok majd anno (ha megérem) nyugdíjas lenni így itt fizetem a horror járulékot és a magán nyugdíjat, hogy lássak is majd valamit abból amit befizetek.
Amit kapok a magyar államtól az pl az a évi 20ezer forint amit azért kapok, vagyis nem én hanem a gyerek mert magyarul tanul a szülőföldön, pont azt akarták ezzel elérni, hogy itthol maradjanak a diákok nem ott akarjaknak tanulni. Mindent el is fogok követni, hogy később is magyarul tanulhasson (most is napi szinten bejáratjuk oviba, mert itt csak román van).
A magyarigazolvánnyal egyetlen egy utazás alkalmával vettem igényben csak a kedvezményt (peddig 2008 ótra megvan), mert többnyire autóval megyünk midnenhová, de egy szavam nem lett volna ha azt mondják nem jár mert kettős állampolgár vagyok, de ott végül úgy dönötöttek mindkettő jár. Ezt ha nem tévedek még ez előző kormány adta meg kárpótásúl a népszavazás eredménye miatt.
Nem akarok én senkit meggyőzni.

Csilla írta...

Amúgy meg egyszerre vagyok határontúli magyar is mert hát itt élek és magyarállampolgár is mert letettem az esküt.Szerintem ez valami extra felénk a sok távolkeleti bevándorlóval szemben (aki szintén megszerzi a magyar állampolgárásgot) mert mi is magyarok vagyunk, csak más országban elünk. Jó ők ott is élnek de én meg nem megyek el szavazni, csak mostmár papíron is bizonyítom, hogy magyar vagyok ez olyan nekem mint ahogy a maradi felfogásom szerint egy pár akkor hivatalosan pár ha összeházasodik, tudom az is csak egy papír de valamilyen színten biztonságot is ad, abból már nehezebb kitáncolni.

Annamari írta...

Örülök, hogy végülis megjött a beismerés: az előbbiekben kifejtett "erkölcsi okok" helyett tehát mégis van egy valós, földi ok, ami bizonyos haszon megszerzésével jár. Nem baj, de nem kell akkor az erkölcsi okkal takarózni és indokolni és magyarázkodni 15 kommentben, mert nagyon "magyarázom a bizonyítványomat" ízű a dolog ilyenkor már.
Én azért inkább megfizetem a 18500 ft-nak megfelelő lejt a gyerekem útleveléért - nem egyébért, de ide adózok, nekem ez még mindig úgy tisztességes, ha akkor itteni okmányaim legyenek.
Az előző kormány nem adott semmit, a magyarigazolvány valami régi kormány dolga, nem is tudom melyiké, és a kettős állampolgárság az a jelenlegieké.
A kórházatokat illetően nem mondok semmit, azt tudom, hogy a viszonyok nem egyformák mindenütt az országban - a mienk egyetemi kutatóklinika, itt azért más a szint (itt van az egyik legjobb orvosi egyetem is az országban).

Csilla írta...

Akkor is eszmei okai is voltak a honosítás igénylésének, ha te ugy gondolod csak egy oka lehet valaminek. Te nem láthatod az érzéseim és másét sem, és amikor az eskűtételkor a himnuszra könnyeztem nem a haszon járt a fejemben, hanem büszke voltam, hogy hivatalosan is magyar lettem, mert bár ide születtem de sokszor éreztették velem, hogy kissebbség vagyok, és sokszor kaptam olyat is ha annyira magyar vagyok menjek oda. És ha azt nézem, hogy lehet hogy a gyermekemnek ez jól jöhet, akkor lehet engem haszonlesőnek is nevezni de gyermeke jövőjére gondoló anyának is, kinek melyik tetszik. Sosem tudhatjuk mit hoz a jövő és nem feltételnül nekünk hanem a következő generációnak. Ha egy egyén kint akar boldogulni (nem Mo-ra gondolok, távolabbra) akkor ha mint román állampolgár mész kutyába sem vesznek (voltak akik előre elrontották a becsületünket, ott román vagy hiába magyar nemzetiségű), de mint magyar egyész más a megitélésed, sőt még azt sem értik hogy vagy te magyar ha román állampolgár vagy (hisz máshol nincs ilyen mértékű kisebbség), ezt tudom az Angliában dolgozó sógorom esetéből. Igen ezt is lehet haszonlesének nevezni.

Norcsi írta...

Jaj istenem, nem jó ezt a vitát olvasni. Én mindkét álláspontot megértem, és mindkettőtöknek igaza is van, csak egész más szemszögből nézitek a dolgot szerintem. Én nem kétlem, hogy kormányunknak csak egyetlen célja volt a honosításokkal. Azonban ezt a lehetőséget én úgy érzem egy kicsit tőlem is kapjátok, és minden helyi lakostól, aki 2004-ben igennel szavazott. És ez tényleg csak erkölcsi kérdés, cseppet sem politikai. És hogy jár-e ezen kívül ez bármiféle haszonnal vagy sem, az nem igazán érdekel. Az lett volna a legjobb, ha el sem veszítitek ezt az állampolgárságot. Dobálnak minket ide-oda a "nagyok" kényük-kedvük szerint, mi meg itt vitatkozunk. Ez így nagyon nem jó.

Csilla, magyarként sem könnyű nyugatra menni. Valahol a történelmi dolgok miatt utálnak, valahol csak a hülye turisták miatt. És mikor egyszer Tunéziában belebotlottunk egy magyar turistacsoportba,.... Meg is tudom érteni. Erősen szégyenkeztem.

Annamari, kormányunktól lassan én is elhatárolódom. Bár nem voltam a szavazójuk, anno úgy gondoltam, lehetett volna rosszabb is, szóval jó lesz ez így. meg úgy gondoltam, hogy a demokráciához tatrtozik az a felállás is, ha valaki kétharmados többségben van, ha ennyi a támogatottságuk, hát legyen, talán így majd történik valami, nem csak egymás hajtépése. Ma meg arra várok, mikor vezetik be a levegővétel adót, vagy a köszönünk egymásnak az utcán adót (mert hát ugye kapcsolati tőke, mi más)
A haszonlesésről teljesen igazad van, de sajnos úgy gondolom a világ ma erre kényszerít minket. Mondok egy nagyon egyszerű példát. Mikor 24 évesen új munkahelyet kerestem, muszáj volt letagadnom, hogy tervezek gyereket. Pedig én nem szoktam hazudni, ebben meg kifejezetten rossz érzés volt. De muszáj volt. Volt olyan, ahol a kérdésre kérdéssel válaszoltam, hogy elhinné-e, ha azt mondanám, hogy nem. Úgy érzem, szinte mindenhová kiskapukon keresztül vezet az utunk. Még akkor is, ha egyébként őszinte jellemek vagyunk. Én elhiszem Csillának, hogy bár kihasználja a lehetőségeket, nem ez volt a döntése legfőbb oka. Ennek ellenére megértem a Te döntésedet is, és nem szeretnélek rábeszélni az ellenkezőjére. Csak azt szeretném, ha egyszer véletlenül találkozunk, jó szívvel köszöntsük egymást, tüskék nélkül.

Csilla írta...

Norcsi nagyon köszönöm a szavaid. Tudom én, hogy politikai játszma szereplői vagyunk de akkor is úgy érzem ez nekünk jár. Elég fájó, hogy sokan csak a haszonlesőt látják bennünk, peddig nem ennyire fehér-fekete a dolog, vannak még színek közben.Nem röviditünk meg senkit, nem lesznek ők kevésbé magyarok azzal, hogy mi is kaptunk állampolgárságot, én úgy érzem (még politikai tények ismerete mellett is), hogy valahogy így elfogadtak minket mint egy másik magyart. 2004-ben ők legalább meg voltak kérdezve, nem mint mi amikor a moldávok is román állampolgárságot kaptak.
Erdély különválása irreáli álom, legalábis komoly véres áldozat nélkül nem fog menni, én meg azt mondom a gyermekink többet érnek ennél. Ezt hozta ránk a történelem ezt kell elfogadni.
De ahogy Borga írta ez a honosítás olyasmi mint az elkobzot javak visszaadása. Én 2004-ben úgy éreztem, hogy egy testvéri jobbot vártunk és nem kaptuk meg. Bár jó pár év után, most ők ajánlották fel (és nem nézem a politikai szándékot)akkor én nem utasítom el, de nem kell mindenkinek elfogadni.

Annamari írta...

Norcsi, bennem nincs egy darab tüske sem :)
Nem az állampolgárság mint elvvel van nekem bajom, hanem azzal, amit már többször leírtam: hogy aki itt kéri az állampolgárságot, az nagyrészt csak az azzal járó jogokat szeretné a kötelességeket NEM. Most a jog lehet szavazati vagy egyéb jog - én nem akarom a kezembe venni a sorsotokat, mint társadalom, és annak örülök, hogy többünk ezt így gondolja. De ezt is ismétlem, ismerek olyanokat (az általánosítás szándéka nélkül) akik itt fognak élni a szavazati joggal. Bár eddig sem általánosítottam, és már az eredeti bejegyzésben megjegyeztem, hogy gyanúm szerint ki az, aki élni fog ezzel a joggal. Csak úgy tűnik, nem mindenki ért a magyar beszédből. (Amúgy a magyar nyelv ismeretéhez kötném az állampolgárságot, még határontúli magyarok esetében is.)
Csilla, nekem nem az a bajom, hogy igényli valaki az állampolgárságot - igényelje. Szíve joga. De akkor MO területén viselkedjen magyar állampolgárként - minden szempontból! És hidd el a legkisebb mértékben sem érdekel ki mit érez, mint ahogy láthatóan más sem akarja elfogadni az én álláspontomat - mert én is kikérhetném magamnak a gondolataim szabadságát, és a szólásom szabadságát a saját blogomon. Én akkor is mélyen hiszem, hogy az ember nem költ pénzt erkölcsi meggondolásból egy állampolgárságra válság közepén. Én ezzel elmondtam mindent. A továbbiakban megkérlek, ne itt folytasd. A kommentjeid már nem konstruktívak, hanem ismétlődnek.

Borga írta...

Hú,pár nap után visszaolvasva meglepődve látom,mennyire "eldurvult" ez a vita.Azért csodálkozom,mert szerintem senki nem írt semmi sértőt,egy intelligens módon folytatott vitát látok,ami nem feltétlenül a másik fél meggyőzni akarásáról szól,csak véleménycsere.És bár Csillát az utolsó kommentedben már eltanácsoltad,én még leírnék pár gondolatot,mivel vele értek egyet,tényleg minden rosszindulat és bántás nélkül!
Nekem pl nem annyira jó itt élni,nem szeretek kisebbség lenni,igenis érzem a hátrányát!Pedig csak 10 km-re élek a határtól(Nagyszalontán),ahol a magyar nemzetiség van többségben.
Ettől függetlenül nem szeretnék áttelepülni.Viszont nem biztos,hogy a gyerekem sem akar majd soha,aki még csak 5 éves.Csillának már elmondtad,hogy ez haszonlesés,ha a gyerek jövőjére gondol az ember,de majd meglátod,ha a te babád is megszületik!Mindent megteszel majd,hogy a jövője könnyebb legyen!Én nem hiszem,hogy ez haszonlesés.Hisz egyelőre még semmi konkrét haszonról nem tudok,és nem is biztos,hogy lesz.
Hidd el,hogy a legtöbb embernek tényleg az erkölcsi része számít.Én azt tartom különösnek,hogy van,akinek nem jelent semmit?!Tudom,erre az a válasz,hogy te papír nélkül is magyarnak érzed magad.De azért mégiscsak más,ha hivatalosan is bizonyítani tudod!
Amúgy én jobban szeretem honosításnak hívni,mint állampolgárságnak,pont azért,mert nem tartom egyenrangúnak a valódi magyar állampolgársággal.Ja,és nem kerül pénzbe,legalábbis nekem még egy vasamba sem került.
A másik dolog,hogy annál,hogy esetleg a politikusok bábunak néznek minket,sokkal jobban sért az,hogy néhányan azt gondolják,azok is vagyunk!Nem,nem vagyunk bábuk,sem hülyék,és az a korcsoport,akire te gondolsz,hogy majd él a szavazati jogával,nincs olyan számban,hogy az befolyásolna bármit is.Egyébként én azt tapasztalom,hogy sokan még az itteni választásokra sem mennek el szavazni,nemhogy a magyarra!A nagymamák többsége meg semmilyen hasznát nem veszi majd,mert egyszerűen nem jár át Magyarországra.Ha járna is bármilyen kedvezmény,nem lesz hol igénybe vegye!
Lehet,ezután a kommentem után engem sem látsz itt szívesen,ezért most kívánnék jó egészséget és könnyű szülést!
És a végére még tőlem is egy szólásmondás(amit nem kell félremagyarázni,mert nem feltétlenül erre a témára vonatkozik): szép dolog a büszkeség,csak nem lehet belőle megélni!:)

Annamari írta...

Na, én nem tanácsoltam el senkit, pusztán megkértem, hogy mivel új dolgot nem mond, csak ismétel, ne itt tegye. Azt nem szeretem ha valamit kikér valaki magának, miközben semmibe veszi az álláspontomat.
Nem tudom, Borga. Nem látom magam ilyennek semmi körülmények között.
Egyébként MINDENKI akit megkérdeztem hogy miért kéri azt mondta: azért mert könnyebb munkát vállalni nyugaton vele (a munkavállaló-korúak között, nyilván. Mások pedig az olcsóbb orvosi ellátásért, és ez tuti. Van a családban olyan, aki élni fog a kedvezményekkel). Ha ez erkölcs, akkor én japán tolmács vagyok :) ez csak és kizárólag a haszon megkeresése. De ez sem baj, csak akkor az ember vállalja fel.
Nekem tényleg inkább sértő és megalázó az a mód ahogy ideadják (ugye azzal a kommenttel fűszerezve hogy szereznek valakinek x határontúli szavazót), mint felemelő. Valóban, nekem semmit nem jelent, és lehet ez bármennyire furcsa másnak. Ami még furcsábbnak tűnhet, hogy nagyon sok velem egykorú itt így gondolja ezt. Gyerekesek és gyerektelenek egyaránt.
Köszi a jókívánságot! :)

Borga írta...

Én elfogadom a véleményedet,bár meg nem értem,mert engem még mindig nem sikerült meggyőzni arról,hogy ennek az egésznek jelentős anyagi haszna lenne.De nem kétlem,hogy sokan ebben a reményben igénylik.Sokan meg nem!
Szerencsére különbözőek az emberek,különböző gondolkodásmóddal,értékrenddel,igényekkel,stb.Elég unalmas lenne a világ,ha egyformák lennénk!:)
Tudod,mi jutott még eszembe?Említed,hogy sok veled egykorú gondolkodik úgy,ahogy te.Bár nem tudom,hány éves vagy,de lehet,hogy generációs különbség az oka a különböző felfogásunknak.Én még az előző rendszerben nőttem fel,a forradalom idején már majdnem nagykorú voltam.És amit át kellett éljünk akkoriban,ahhoz képest ez a "megalázás" kismiska!
Na,de nem is ez a lényeg.Most demokrácia van,vagy mi a szösz:) Mindenkinek joga van kihasználni vagy elutasítani a felajánlott lehetőséget,és tanuljuk meg elfogadni egymás álláspontját,akkor is,ha az különböző!
A jókívánságokat meg tartom!:)

Annamari írta...

35 vagyok. Az egyetemen románul tanultam rendszerváltás után, mert akkor még környezetvédelem magyarul nem volt (ma már van). 7 magyar kollegám volt. És volt olyan vizsga, hogy minket nyolcunkat meghúztak. Mást senkit. A pótvizsgán 2 hónap múlva anélkül, hogy elővettem volna a tanulnivalót 93%-ot írtam. Ezt még mindig büszkébben vállalom, mert nem magamfajtától kaptam. :) erre mondom, hogy inkább magyar itt, mint román ott :)
Ami a rendszerváltás előtti megalázásokat illeti, én is tapasztaltam belőle valamicskét, de az románt-magyart egyformán érintett.
Én elfogadom más álláspontját, azt nem fogadom el, ha más kikéri magának ugyanazt, amit ő csinál :) érted? :)

Borga írta...

Értem!:) Nem is kifejezetten rád céloztam azzal,hogy tanuljuk meg elfogadni egymás álláspontját,hanem úgy általában mindenkire értettem:rám,rád,mindannyiunkra!
Azon már sokat gondolkodtam,hogy mi lenne jobb,magyarnak lenni itt,vagy románnak ott?!De mivel csak ezt a variációt próbáltam,nem igazán tudom eldönteni:) Anno,még megboldogult ifjúkoromban nagyon el akartam menni,aztán még mindig itt vagyok.És egyelőre úgy néz ki,itt is maradok.
De a változtatás jogát fenntartom!:)