2012. április 26., csütörtök

Ki tudja mennyi ideig?

De most még van időm elmélkedni és sajtót olvasni. Nos, a mai nap híre ami kiütötte nálam a biztosítékot az az, hogy a tanároknak kötelező a magiszteri fokozat megszerzése a 2013-2014-es tanévtől. Na de nem is csak tanároknak, hanem óvónőknek, tanítóknak is. Hát az eszem megáll.
Mi az lett az óvodából? Egyetem? Mert annak idején megboldogult fiatalkoromban, amikor egyetemista voltam nálunk voltak olyan egyetemi asszisztensek, akik magiszteri fokozattal tanítottak - igaz, a gyakorlati órákat vezették (rovarboncolás, ökológiai statisztika, ilyesmi), de az azt hiszem kicsit mégis más szint az mint az ovi vagy elemi iskola.
Hab a tortán, hogy ösztöndíjat biztosítanak nekik 700 lej értékben (ennyi a  minimálbér, kb. 160 euro). Ez mind szép és jó, de levelező tagozaton tudtommal nem jár ösztöndíj (bár lehet tévedek, ha valaki ebben felvilágosítana, jó néven venném), csak nappalin, ahhoz meg ugye ott kell lenni hétköznapokon. Namost, melyik tanár, tanító, óvónő fogja tudni ezt kivitelezni, főleg ha család van, gyerekek, és egyetem csak más városban van? Odaköltözik albérletbe, minimálbéren, esetleg családdal? Amikor Kolozsváron vagy Vásárhelyen egy albérlet 200 eurónál kezdődik? Aztán addig az iskola, óvoda bezár, mert nincs aki tanítson? Mert minden tanár épp tanul valahol? Minden hétköznap? Úgy, hogy közben el sem veszíti a munkahelyét?
Vagy netán bevállalja a fizetős levelezőt? Akkor meg kár az ösztöndíj-osztással dicsekedni, mert nem lesz aki vele éljen! Viszont a tanügyi rendszernek (egyetemeknek) jónagy bevétel lenne, azt nem kétlem... és kell a zsé. Azt sem kétlem. Miután nagyon sok parlamenti képviselő egyetemi tanár is, ugyebár.
Olvasom egyébként azt is, hogy határon túl lerövidítenék a nyári szünetet - azzal megindokolva, hogy a gyerekek felügyelete nehezen kivitelezhető, cserében persze meghosszabbítanák a tavaszi és téli szüneteket. Hát lehet én vagyok ehhez tökhülye, de tavaszal és télen nem ugyanolyan gond a gyerekek felügyelete?
Szóval nem tudom, de egyre inkább az az érzésem, hogy ezek a keleteurópai politikusok bolondgombát ettek. Határon innen és túl.

7 megjegyzés:

Moncsi írta...

Annamari! Még egyben vagy? :))

Kati írta...

Ne is mondjad Annamari, már gyomorideggel fekszem és kelek az új államvizsga dolgozatom meg a nyelvizzsgám miatt, és még ez is. Ne beszéljek róla, hogy nyelvvizsga ügyben titkárnő nem válaszol mailre, nem vesz fel telefont, állavizsgadolgozatot majdnem teljesen ujra kell írnom, pedig eredetileg azt mondták egy fejezetet kell hozzá írni. 8 éve járok egyetemre egy diploma miatt, közben cimzetes vizsgát tettem, véglegesítő vizsgát tettem, nyáron II-es fokozati vizsgám lesz, mindez:aprópénzért.
És csodálkoznak, hogy miért hagyja itt az ember az országot és megy el akár utcát seperni hollandiába, vagy bárhová?

MrsYarnart írta...

most már egyre inkább nekem is ilyen érzésem van (a bolondgomba...)
tényleg már csak két napod van? :)

Annamari írta...

Moncsi, még egyben, bár tegnap este azt hittem (és reméltem is), hogy végre különválok :) na de csak a front miatt volt szerintem. Igen, 2 nap, de már nagyon nem bánnám, ha nem lenne annyi sem... :)
Kati, amikor elolvastam egyből rád gondoltam. Tudom, milyen stupid helyzetben vagytok eleve a szak miatt, ezek után még ezt is ráteszik, hát komolyan, nagyon csúnya dolgokat gondoltam róluk. Én mindenképp megpróbálnék beszélni a titkárnő felettesével, vagy akár a minisztériumot keresném meg jótanácsért. Ugye arra hivatkozva, hogy az egyetem nem hajlandó infót adni...
Mrs Yarnart, a baj az, hogy ilyen bolond népek vagyunk, hogy engedjük nekik :( ami ott történt az elmúlt napokban az gyomorforgató volt. Természetesen minden a ti érdeketekben történik. Csak ki az aki ezt beveszi?!
Én megvallom, drukkoltam a rendszerváltásért, de abban a pillanatban amikor megláttam a 2/3-ot, azt mondtam: ez iszonyat sok a keleteurópai viszonyokhoz képest, ebből visszaélések lesznek. Sajnos igazam volt.
(na és ezzel nem akarok azonosulni, utalva az előző bejegyzésemre)

Norcsi írta...

Hát ez elég érthetetlen. Valahogy nagyon eltolódtak a dolgok. Egy óvónőnél nem az volna a fontos, hogy szeresse a gyerekeket, Tudjon kicsit énekelni, legyen némi kézügyessége? Úgy tűnik csak a lényeg merült feledésbe. Egy énekes barátnőm jelentkezett óvónőnek pár éve, ő mesélte, hogy akiknek egy értelmes hang nem jött ki a torkán a gyakorlati vizsgán, azokat is felvették, mert kevesen voltak. És ez csak egy példa, jónéhányat lehetne még írni.

Annamari, ne akarj frontban szülni. Nekem kijutott egy olyan, az lett a leghosszabb. Amúgy semmi gond nem volt, csak elfáradtam, és rengetegen voltak. Egy kifejezetten jónevű budapesti szülészeten a folyosón sorbanültek a vajúdó anyukák, mert már sehol nem volt hely. Ugyanezen a szülészeten frontmentes időszakban másik két gyerkőccel gyakorlatilag egyedül voltam. Jó az, ha tudsz magadra figyelni, és nem a többieket hallgatod. Valami ilyesmit kívánok neked (nyugalmat)

böpörö írta...

1 nap! :)))))
Gondolunk rátok:)

Annamari írta...

Norcsi, ezek szerint nem elég amit mondasz, vagy ha elég is, akkor az ő fizetésük nem elég. Ezek is harácsolnak, nem csak a tieitek... a világ pénze nem lenne nekik elég.
Nem akarok frontban szülni, mert mondták, hogy olyankor mindenki szül :) nincs hely. De ha beindult volna, akkor ugye nincs visszaút :D De a helyzet változott, azóta azt hiszem mégis beindult a folyamat, csak lassan.
Böpörö, köszi! Már nagyon várom! És már cseppet sem félek :)