2012. március 24., szombat

Ajándék

Tegnap ezt rajzolta nekünk Ludmilla 5 éves unokatestvére:
(Igaz, a kérdést is megkaptam, hogy miért vagyok ilyen kövér :) meglepően jól informált a kislány a dolgokat illetően, megkérdezte, mi történne, ha nem vágnák el a köldökzsinórt és komolyan mondom, nem tudtam olyan választ adni, ami engem kielégített volna abban a korban...)
(A harmadik alak a képen a nagymama, akivel Zuram épp számítógépet bütykölt.)

8 megjegyzés:

Jutka írta...

Kedves, szép rajz!
Sok hasonló kérdéssel fogsz szembesülni......majd.
Minden rendben veletek ugye?

Babi néni írta...

Semmi se lenne, elszáradna, ahogy el is fog a babán maradt rész, amit köldökcsonknak hívnak. Az indiánok orvosságos zacskójában (legalábbis egyes törzseknél) a köldökzsinór is helyet kapott.

A méhlepényeseknél még 5-10 percig kaphat rajta oxigént a baba a méhlepényen keresztül, de azután, hogy a méhlepény leválik a méh faláról, már mindenképpen érdemes elkötni és megkurtítani a baba köldökzsinórját a későbbi ellátás miatt is. Az állatok a méhlepényt és a köldökzsinórt maguk rágják el és megeszik, hogy a ragadozó állatok ne találhassák meg a szülővackot a bomló hús szaga alapján.

A köldökzsinór testen kívüli része teljesen elszárad, majd leesik, a hasfalon belüli része, ami a májhoz tart pedig elsorvad. A köldökkel (a csonk leeséséig) óvatosan kell bánni, rendszeresen fertőtleníteni, nagyon kell ügyelni, hogy ne sérüljön meg (nem szabad erőltetni a köldökcsonk leesését, az tk. olyan mint egy seb, ami gyógyul) mert későbbi sérv helye lehet.

A köldökcsonk ellátásához néhány 10×10-es gézlapot az egyik oldala közepén félig be kell vágni, és ezzel a vájattal a köldökcsonk alá húzni, majd kissé átemelni egymáson a feleket. Azután előbb alaposan be kell hinteni hexachlorophenes hintőporral, majd és a gézlapok felső (bevágatlan) részét is rá kell hajtani a köldökcsonkra lazán, egy kis öblöt képezve a csonknak.

Hát, ennyit tudok a köldökről anatómiából, élettanról és saját tapasztalatból. :o)

Babi néni írta...

Ja, a műanyagcsipeszt kidobják másnap-harmadnap fürdetéskor, ha kell emlékbe, akkor szólj előre!

Annamari írta...

Köszönjük, jól vagyunk, várjuk kicsit a végét :)
Altair: igen, de ha nem vágják el, akkor a méhlepénnyel együtt jön ki? Na meg hogy mondanám el neki a méhlepényt? Azt tudom én is, hogy az állatoknál hogy megy a dolog (kertes házban nőttem fel, mindenféle állatok vettek körül), de szüléskor ha nem vágják el, akkor mi lenne? Én azt mondtam, hogy elszakadna... :)
Különben az egyik legrémisztőbb dolog számomra a köldökcsonk :) minden esetre, az ellátást illetően azt hiszem ki fogom nyomtatni amit írtál és viszem a kórházba. :)

MrsYarnart írta...

most nézem, hogy már csak 35 nap. nagyon izgalmas lehet! jó egészséget mindannyiótoknak!

Moncsi írta...

Kibújt két kis csenevész krókusz a virágoskertemben, és mindennap eszembe jutsz, akárhányszor kimegyek az utcára, mert rájuk nézek! Hajrá, már tényleg nem sok van vissza! Puszi!!

Márta néni azéris írta...

Nyugi a köldökcsonk már a kórházban le fog esni. Hacsak nem otthon szülsz, vagy nagyon sietsz haza.

Nekem az tetszik, hogy a babád már eleve királylány a hasadban. Ez a kis ötéves tud valamit.

Lesznek még kérdések, hajjaj!! az én kis unokaöcsém is kérdezősködött olyan nyolcéves korában, hogy hogy is lesz a kisbaba, én elkezdtem neki a magocskát mondani amit az apukák ültetnek el az anyukák hasában, félbeszakított, hogy azt tudom hogy hogy csinálják a gyereket, de ti hogy csináljátok, hogy ne legyen. (fél éves házasok se voltunk)

Annamari írta...

Egyre izgalmasabb. Már várom a végét :) lássam ki rugdossa ki az oldalamat napi rendszerességgel :)
Bizony, a kiránykisasszonyt nagyon jól meglátta :)
Ezek a gyerekkérdések néha egészen kényelmetlenek tudnak lenni :)
Moncsi, köszi :)