2012. február 20., hétfő

Tavaszra várva

Tegnap úgy döntöttünk, hogy kicsit kimegyünk a napra, ha már olyan rég városba lettünk zárva, és el is mentünk Szovátára. Ahogy kicsit elkezdtünk távolodni a várostól, egyre nagyobb hóhegyek kísérték az utat kétoldalt, aztán a hegyek lábánál már igazi tél volt. Fehér hó, ragyogó napsütés. És csodával határos módon, nem nagy hideg.
Ez a szovátai sípálya fele vezető út mellett egy vendéglő udvara:
és parkolója (már amit letakarítottak belőle):
Csak ilyen helyre mertünk menni, a főutakról letérni nem akartunk, nem lett volna jó valahol elakadni a derékig érő hóban.
Azelőtt pedig varrtam mosható pelenkát
- nem lett a legjobb, de ezt szabásminta nélkül próbáltam, majd nyomtatok mintát is, akkor majd varrok rendeseket. Csak kíváncsi voltam a működési elvre. A kötött külső pedig szerintem nem elég hosszú, úgyhogy majd újabb minta szerinti újabb bugyogók fognak születni.
------------------------------------------------
Tegnap este ért egy hír, remélem rémhír. De azóta jópár hazai román nyelvű médiában találkozom vele, remélem, csak jó szokásuk szerint felkapnak két félszó keverékéből származó mondatot, és értelmezik. Ennek értelmében ugyanis az lenne, hogy egy EU-s előírás miatt a gyereknevelési szabadság első évében minimum egy hónapot az apának kell a gyerekkel tölteni, miközben anyuka megy rendesen, 8 órában dolgozni. Azzal indokolva, hogy az apák kevesebb időt töltenek a gyerekkel, legyen kötelező magukhoz nevelgetni őket. Mindezt március 1-től születő gyerekeknél alkalmazandó, tehát Zuram lelkem valamikor jövő májusig egy hónapon keresztül szoptathatna és kakis pelenkát moshatna. (Szeretnék egy javaslatot hozzá: szerintem az apuka a terhesség egyik hónapját is kötelező módon hordja ki, illetve a vajúdás/szülés bizonyos szakaszát is törvényesen legyen kötelező neki átvállalni.)
Na ezt nagyon nem értem én: mi köze akármilyen politikusnak ahhoz, hogy egy családon belül hogyan osztják meg a szülők a gyereknevelés feladatait?! Mi közük ahhoz, hogy apuka mikor van a gyerekkel? Mert merem állítani, hogy nálunk annak ellenére, hogy dolgozik, sokat fog a gyerekkel foglalkozni, anélkül, hogy arra kényszerülne, hogy egy hónapig ő lássa el az én szerepemet. Nem hinném, hogy imádni fog pelenkázni, de meggyőződésem, hogy megteszi majd ha a helyzet úgy hozza - de szerintem nem ettől lesz jó apa egy férfiból!
Persze jönnek az összesküvés-elméletek, hogy ez arra megy ki, hogy a tápszergyártók meggazdagodjanak, hiszen apuka csakis tápszerezni tudja a gyereket. Szerintem pedig egyszerűen csak valami idióta frusztrált EU-parlamenter kismama agyszüleménye, akinek a férje nem cserélt pelust, és most ő majd megmutatja a világnak. Azt is merem remélni, hogy a nagyrészt férfi képviselőink ezt nem szavazzák meg.
De van a dolgoknak egy másik vonzata is:
a gyereknevelési idején az anyát helyettesítő személy akkor fogja magát egy hónapra és elvonul hibernálni, míg anyuka ledolgozza a maga hónapját? Ezalatt apukának keresnek egy hónapra helyettesítőt? És ha az apa keresete sokkal nagyobb akkor a család arra az időre elesik a bevételtől? Ezt ki törleszti nekik?
Azonfelül pedig nálunk, noha törvény írja elő a szoptatóhelyiség kialakítását a munkahelyeken, szerintem ilyen sehol nincs. Tehát kikövetelhetem, hogy ameddig ezt nem biztosítják nekem, addig ne küldjenek vissza dolgozni. Nálam például külön pikantériája a dolognak az volna, ha terepmunka közben kellene szoptatni, hát esetleg egy büntetés megírása közben valamelyik istenhátamögötti polgármesteri hivatalban megszoptatom Ludmillát, miközben a falu elöljárói néznek minket...
Tegnap teljesen felkaptam a vizet ezen...
Szóval, hogy ha ezt életbe léptetik, akkor valóban más bolygót kell magunknak keresni, ahol a családon belül nem az EU és a politika diktál.
(Amúgy pedig teljesen elfogadható lenne a tervezet, ha választható lenne bármely családban. Mi nem élnénk a lehetőséggel, de akik ezt így szeretnék, hát a maguk dolga.)

8 megjegyzés:

nöné írta...

:o)) Rötyögök itt magamban azon, amit írtál:o)Bizonyára csak valami rémhír ez, mert amúgy valóban érdekes lenne.
Szép kis hókupackák vannak Felétek! Ja, és jó volt látni Téged! Vigyázz Magatokra!

MrsYarnart írta...

milyen csinos kismama vagy! na és mekkora ott a hó :o)
az eu-s dolgokról és a médiáról meg inkább nem írok semmit ;o)

Kati írta...

Hogy milyen agyszüleményeik vannak egyeseknek:)

Moncsi írta...

Annak a több tucat eszementnek kéne egy másik bolygó, de sürgősen, akik ilyesmiket kitalálnak, mert ők amúgy sem ezen a Földön élnek...

Ennyire jó idő volt, csak úgy ledobtad a kabátot? :)

Annamari írta...

Épp készültünk beülni az autóba, azért vagyok ilyen lengén öltözve :)
Egyelőre még semmi konkrétumot nem tudok erről az újabb eu-s (?) förmedvényről, de nem vagyok hajlandó ezt megtenni. Legyen bármi ára...

Márta néni azéris írta...

Ezt csak férfiak találhatták ki, irigységből. Mert szeretnének szoptatni. És azt hiszik, hogy ha rendeletet hoznak rá, akkor megindul a tejelválasztásuk.

nöné írta...

:oDD Márta néni, ez szuper volt:o)

Annamari írta...

Márta néni, nem a tejelválasztást indítanám meg bennük, hanem az azonnali szabad élettől való elválasztásukat. Menjenek szépen bolondokházába, az esélyegyenlőség nevében, férfiak, nők vegyesen.
(amúgy olvastam a nemtelen óvodáról, hát szem megáll. A férfi és a nő nemileg nem lehet egyenlő!)