2011. december 20., kedd

Tejes ügy

Nem akartam folytatni a kismama-dolgokat, de ma megint fejet falbaverős állapotba kerültem. Megint nem meggyőzni akarok senkit, de nem bírom olvasni a sok ökörséget.
Azon folyik a vita, hogy házi tehéntejet ihat-e a várandós anyuka. Nyilván, senki nem gondol arra, hogy forralatlanul igya meg, de jönnek a jótanácsok, hogy márpedig a dobozos UHT tej a tuti és a tehéntej az tiltólistás.
Mit mondjak, én egyáltalán nem iszom tejet tej formájában, mert nem szeretem, gyerekkorom óta hányingerem lesz az ízétől, max kakaóként iszom meg cukor nélkül, hogy levegyem az édességét, de meg nem fordulna a fejemben, hogy átváltsak UHT-ra - attól, hogy nem tejként iszom, hetente jópár liter tej elmegy nálunk. Az UHT az nem is tej, könyörgöm. És azt terhességtől függetlenül nem tartom egészségesnek.
Aztán hogy a gyerek majd kapjon vagy ne tehéntejet, az még nekem hátravan, de szerintem kapni fog az elején, azaz egy éves kora előtt, mégpedig azért, hogy szokja meg. Amúgy pedig a tápszereken nevelkedett gyerekek szülei meg sem gondolják, hogy gyakorlatilag pontosan tehéntejet adnak a csemetének, ugyanis a tápokat tehéntejből készítik, amiből a flóra-részt kiiktatják, és a fehérje-szénhidrát-zsír komponenst megtartva kiszárítják, porítják, majd keverik ilyen-olyan adalékokkal.
A laktóz-indoklástól (mármint hogy a laktóz miatt nem szabad a gyereknek tejet adni) pedig nem csak a fejemet verem a falba, hanem sírok is, hiszen laktóz az anyatejben is van, nem csak a tehéntejben.
Viszont jönnek a jótanácsok, hogy a kisgyereknek tejitalt KELL adni. Azt még nem tudtam kibogozni, mi a jófene ez a tejital, de a dobozát meg az árát láttam (neten), és egyből érthető lett, miért is olyan fontos a tápszergyártóknak az, hogy minden anyuka abban a hitben éljen, hogy csakis a tejital lehet a gyerek tápláléka... és úgy tűnik, nagyon hatékony a marketingjük.
Na de hát mindenki azt ad a gyerekének amit akar, én szeretném minél kevesebb kemikáliával tömni, addig ameddig bent van, meg amiután kijön is, mert nem a tej az allergén, hanem a sok (sokszor kivédhetetlen) környezeti hatás miatt jönnek elő ilyen-olyan allergiák, hát legalább ne tetézzem szándékosan bevitt vegyipari termékekkel.
Na bocsánat, csak épp nem bírtam ki szó nélkül :)

6 megjegyzés:

nöné írta...

Nem csodálom:o)
Ne "okosságokat" olvass a neten, mert csak felbosszantod Magad, és az a nem jó. Inkább kössél, oké?:o)

paribanu írta...

Egyetértek az előttem szólóval:-)
Hallgass az ösztöneidre Annamari, hidd el nem csalnak meg.

Annamari írta...

Persze tudom, és az úgy is lesz, én csak a viták alapjául szolgáló információ- és ismerethiányt nem bírom megérteni... na meg azt, hogy nincs logikus érvük, csak mondják a magukét...
Mára egyébként volt egy másik hajtépős dolog is, egy kismama aki 14 hetesen HALLJA!!! a magzat csuklását a hasából. Áhhh, hagyjuk is...

Babi néni írta...

Alapvetően egyetértek veled, szerintem is túlzás, amit a tejjel művelnek. :o)

A kismamáknak csak akkor nem ajánljuk a tejfogyasztást, ha tejfehérje allergiás van a közelebbi rokonságában, mert a gyerek a hajlamot mindkét szülőjétől örökölheti.

Másrészt a tejet jobb, ha tényleg csak egyéves kora után adod, mert ez az egészen biztosan veszélytelen életkor, amikor a csecsemő immunrendszere már elég érett arra, hogy a tejfehérje részletei ne jussanak át éretlen bélfalán és ne okozzanak allergiát. Nagy valószínűséggel, ha nincs asztmás vagy allergiás a családban, meg se kottyan neki, az én fiam is ivott kakaót elmosott tejfölöspohárból egy kempingben három hónaposan, pedig nálunk halmozott az allergia, neki is van, de pont nem a tejre, hanem a szintén túl korán adott tojásra lett allergiás.

A kicsi nem is volt hajlandó semmit még megkóstolni se csecsemőkorában, neki nincs is se allergiája, se ekcémája, mint a nagyobbiknak.

Ettől függetlenül azt vallom, hogy az anyuka látja, hogy mi viseli meg a babát és mi nem, és nagyszüleink is felnőttek feles tejen (vízzel hígítva) meg kapart szalonnán. És ahogy sokmindenről bebizonyosodik, egyszer erről is kiderülhet, hogy nem volt hülyeség. (A szalonna magas zsírtartalma biztosan jó lehetett, mert az anyatejnek akár a fele is lehet a zsírtartalma.)

Márta néni azéris írta...

Csodás filmet láttam a gyerek első évéről a masszájoknál, a mongol jurtában, a japánoknál, és az angoloknál. Mit mondjak, kisgyereknek csak masszáj szeretnék lenni, felnőttnek japán.

Szoptass egy éves koráig. Az bizonyított tény, hogy a gyerekkori krónikus bronchitisek oka a túl korai tehéntejfogyasztás.

Annamari írta...

Értem és tudom. Nyilván, nem az a baj, hogy nem akarok szoptatni.
Csak: leírják a tejéntejet, hogy az káros, de pontosan ebből készítik a tápszereket. Mindet, kivétel nélkül, és MINDEN komponenest megtartanak benne, kivéve a bacikat. Akkor mitől jobb a tápszer a tejnél? Ha az ember tápszerezésre szorul, akkor gyakorlatilag tehéntejjel etet, ilyen esetben miért jó a tápszer és a tehéntej nem?