2011. november 1., kedd

Megadühöngő

Tegnap utolsó munkanapom volt egy kiadósnak induló szabadság előtt, kiürítettem hát az irodai fiókomat, megtaláltam a fizetéscetliket is, és elkezdtem nézegetni. Előtte sosem tettem, bár tegnap se tettem volna. Megláttam ugyanis a levonásokat. A törvényeseket, kéremszépen.
adó: 16%
egészségbiztosítás: 5.5%
munkanélküli-alap: 0.5%
nyugdíjalap: 10.5%.
Ezen az utolsó tételen vesztem fel, nem is kicsit. Az egészségbiztosításom szart sem ér, mert ugye nemrégiben már mondtam, hogy a mindenkori hónap közepén nincs pénz a rendszerben a különféle orvosi szolgáltatások törlesztésére, de ez a nyugdíjalap, ez még fájóbb.
Nem arról van szó, hogy a nagymamám nyugdíját nem akarom biztosítani, de pofátlannak tartom azt, hogy a saját fizetésemnél 5-10szer nagyobb nyugdíjak is ebből a tőlem (is) elvett összegből fizetődnek ki. Hogy kinek? Hát volt szekustiszteknek, katonatiszteknek - kérdem én, egy, a háború után élő tiszt milyen csuda szolgálatot tett az országnak, hogy ezt kiérdemelje??? Hogy félrészegen terrorizált kiszolgáltatott fiatalembereket, amikor még kötelező volt a katonai szolgálat? Nagy teljesítmény, valóban. Ezek után még az előrehozott nyugdíjat is megérdemli, az összeg meg nem is kérdéses.
Arról meg ne is beszéljünk, hogy mire én nyugdíjas leszek, ha véletlenül valami csoda folytán nem omlik össze a rendszer, akkor is maximum negyedét fogom tudni visszakapni, a nyugdíjkorhatár és a statisztikai elhalálozási kor közelisége miatt.
És hadd ne mondjam (és ez nem panasz!) - én átlagon alul vagyok fizetve, a fizetésem harmadával mégis más rendelkezik.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Más. Ma reggel a leveleim között jön egy újságcikk, hogy az egyéni hőközpontokkal rendelkezőkre újabb adó vár, egy szennyezési adó. Namost, városunkban ennek van egy olyan előzménye, hogy tavaly vagy tavalyelőtt a fél várost kiszolgáló több hőközpontot egyszerűen bezártak, így akinek addig nem volt egyéni központja, az akkor tetetett magának, gyakorlatilag a politikum (városvezetés?) rákényszerítette a lakosságot hogy egyéni központot szereltessen. Amit most, pár év elteltével megadóznak.
Udémérés miniszterünk azt nyilatkozta, hogy erre az adónemre az EU kötelez minket.
Akkor meg hirtelen összekötöttem az egyik vasárnap olvasott hírt ezzel. Most lehet én vagyok tökhülye, de ezt valahogy nem bírom felfogni. Az EU mindenre rá tud kötelezni, ami adóterhet jelent a lakosságnak az államkassza javára, de egy EU-s környezetvédelmi dologban nem tud lépni, miközben léteznek ciános bánya-technológiákat nemkívánatosnak tartó egyezmények az EU-n belül?
(Ja és miközben mindenki Verespatakra koncentrál, egy hasonló csak kisebb léptékű dolog van történőben, nem is messze Verespataktól)
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Megint más.
Víz-és csatornahálózat szolgáltatónk megint hozza a formáját. Az ország egyik legdrágább vizét isszuk, egyik legdrágább szennyvíztisztítását is fizetjük (ezt elismerem, jogosan, valóban nagyon modern és jólműködő a városi szennyvíztisztító-telep), de van nekünk egy csapadékvíz-csatornázás díjunk is. Azt ugye mindenki tudja, hogy a háztartási szennyvizek normális esetben (és hálistennek, nálunk ez legalább normális) külön hálózatban mennek csapadékvizektől, ez utóbbiak nem mennek át a szennyvíztisztítón, és ez így is kell. Hát kitalálták, hogy miután 3 hónapja nem esett eső, egy magánházra 3 köbméter esővíz-csatornázási díjat számítanak fel. Mi kb 0.5 köbméternyit fizettünk, de a tömbházunkban 20 család él, ez akárhogy is nézem 10 köbmétert jelent a tömbház által borított felületre csak az elmúlt hónapban, hát ha annyi eső esett volna (és nem is csak a tömbházunkra, hanem legyen az idetartozó utcadarabokra is), akkor most nem egy lehetséges ivóvíz-korlátozás aggasztana...
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Víz. Vasárnap barátokkal felnéztünk a Maros-szorosba, valóban ijesztően leapadt a Maros szintje...
Ratosnya közelében még ilyen:
de aztán Szászrégen magasságában egy térdig érő gumicsizma tökéletes védelmet nyújtana egy, a Maroson történő átgyaloglás idején beázás ellen.
Az erdő viszont gyönyörű.
És talán jobb is volna valami széppel befejezni a mai kiborulást, úgyhogy itt abba is hagyom.

9 megjegyzés:

Márta néni azéris írta...

A mi rendszereink az adókivetésben messze túlszárnyalják az emberi leleményesség határait. Tudtál róla, hogy a bezárt bányatavak tulajdonosainak pl vízpárolgási adót kell fizetni? Szóval a vizet adóztatják ha leesik, ha nem, meg ha elpárolog. Várom, hogy a villámra vagy a szélre is kitaláljanak valamit.

Csilla írta...

A nyúgdíjárulékon havonta én is kiakadok mikor az egyéni vállalkozóimra be kell fizessem a havi 222 lejt (kb 14800 ft ) aminimál bér jelnleg Romániában ha jól tudom brutto 45000 ft), és ez a minimum, ha nincs is semmi bevételem ezt akkor is fizetni kell.
Erről a hőközpontos dologról még nem hallottam :(

Csilla írta...

Ja és katonatisztek és hasonlók nyugdíjain (az anyum rokatsági nyugdíjához képest 10szeres nyugdíjat kapnak) én is ki szoktam akadni, semmi veszélyben nincsenek és már 40 évesen nyugdíjba mennek, holott ők is egy egyetemet végeznek (sőt van, hogy azt sem) és sokszor ők is csak az irodában ülnek.

Barbaral írta...

A nyugdíj-téma pláne rosszul esik az embernek, hogy tudja, soha nem fogja visszakapni. Nem lesz kitől. Arról nem is beszélve, hogy alig 40 éves életerős fiatalemberek korkedvezményes nyugdíját vasalják be rajtunk, mi meg 65 évesen is gürizhetünk majd, hacsak fel nem emelik a nyugdíj-korhatárt megint...

Azért legyen szép a szabadságod és ha megint a Maros-szoros környékén jársz hozz sok-sok fotót. Meg persze máshonnan is!

Csilla írta...

Bosszant, hogy mire mi oda jutnánk úgy felemelik a korhatárt, hogy meg sem érjük , de szerintem ez a nyugdíj rendszer sem lesz, most meg fizethetünk mert az állam ezeknek a 40 éves erős embereknek akkora nyugdíjat ad a mi pénzünkből sőt mi több a bérük is a mi adónkból van előteremtve, tehát amit befizetnek ők mint járulék az is adóból van. De jobb ha nem esszük magunkat ezen, hisz úgy sem tudunk rajta változtatni, kicisk vagyunk mi ehez.

Annamari írta...

Hogy az adók kitalálói leleményesek, azt tudtam, de vannak olyan adónemek, amelyek minden jóérzés határát túllépik. Vagy az alkalmazásuk jelen esetben, amikor a metodológia szerint az elmúlt hónap csapadékmennyisége a mérvadó és a nulla csapadékra kijön egy több köbméteres számla.
Engem is az bosszant, hogy ő 40 évesen nyugdíjas, és én az átlagbéremből fizetem a pofátlan nyugdíját, miközben én egyrészt nem biztos, hogy megérem a nyugdíjat, s ha mégis, akkor bejön, amit Barbara mond. :(

Babi néni írta...

Azta! Csak nehogy a mi minelnökünk és kancsi barátja kimenjen tanulmányi útra... Ilyen esőadó legalább még nincs nálunk...

A nyugdíj persze nem igazságos, nálunk is szívóznak rajta, hogy miért kap valaki 40 évesen nyugdíjat, mikor mi már nem fogunk kapni, mert bedől a rendszer.

De az igazság az, hogy Mo-n a nyugdíjak összesített kifizetési összege az ország összes kiadásához képest jelentéktelen - pláne, ha az alkalmatlan képviselők fizetéseit nézzük: az tutira kidobott pénz. Nem beszélve a különböző alapítványokon át ellopott állami pénzekről. Csak ügyes az állami gépezet: a dolgozókat a nyuggerek ellen fordítja, a gyerekeseket a gyerektelenek ellen, a fehérgallérosokat a kékgallérosok ellen stb.

Nálatok nem tudom, terveznek valamilyen nyugdíjreformot?

Kati írta...

Hát ezért nem nézem meg én sem sokszor hónapokig a fizetési ficujkámat, ahogy mi nevezzük, mert mindig felmegy a cukrom rajta. Engem a mólt héten meg az háborított fel, hogy zeneadót akarnak kivetni azokra akik pl az esküvőjükön zenészeket fogadnak. Ekkora ökörséget. De hát nálunk minden így megy. Sajna. De csodás lett a fotód. Remélem jól vagytok:)

Annamari írta...

Nekem nem azok előrehozott nyugdíjával van bajom, akik megérdemlik (pl. tűzoltók, ők tesznek hasznosat a társadalomnak) hanem a szekustisztek, katonatisztek, ilyesmikkel. És az sem zavar, hogy a nagymamám és őhozzá hasonló sok ezer tisztességes idős ember nyugdíját én biztosítom, ami bánt, az az óriási hányad (10.5%), ami tőlem levonnak ezen okból. Ha nem volnának a szekusnyugdíjak, akkor simán elég volna 6-7%. Ja és persze, hogy bánt a politikusok naplopásának és néplopásának megfizetése feláron...
Kati, a zeneadóról még nem hallottam, de majd egy újabb feketemunka-lehetőség lesz. Egyébként nevetségesnek tartom... Márta néninek van igaza, a villám meg széladóval.