2011. szeptember 17., szombat

A gyermek neme

Ugye miután kötni nem tudok, gép előtt ülni se nagyon, hát elég sokat kapcsolgatom a távirányítót. Tegnap aztán egy olyan hír jött szembe velem, amitől mérges lettem.
Az Európa-Tanács ugyanis kitalálta, hogy jó volna betiltani azt, hogy a szülők megtudhassák a születendő gyermekük nemét. Azzal indokolva, hogy ezzel elkerülhető lenne a bizonyos nemű magzat esetén az abortusz.
Na erre kíváncsi vagyok, hogy is lehetne. Nem tudom, máshol hogy van, de gyanítom, ugyanígy mint nálunk: a saját ötlettől vezérelt abortuszt a terhesség 12-ik hetéig lehet kivitelezni, a baba nemét pedig csak majd a 20. hét környékén tudják megmondani UH alapján, vagy jó esetben mondjuk, 16-18 körül, de már az is késő.
Aztán meg tegyük fel, a nők 0.1%-a döntene abortusz mellett amennyiben a baba neme nem az amit akart. Akkor meg minek beletaposni a maradék 99.9% jogaiba? Mert más esetekben az ilyen kis hányadok sosem számítanak.

Gondolom, a javaslat kitalálója vagy férfi akinek fogalma nincs a terhesség lefolyásáról és bizonyos határidőkről, vagy erősen frusztrált nő akinek eltévesztette az orvosa a gyereke nemét, és most olyan helyzetbe került, amikor bosszút állhat a világon az őt ért csalódás miatt.
Remélem, a józan ész fog dönteni mégis...

6 megjegyzés:

Csilla írta...

Magzatvíz mintából hamarabb is megmondjék a gyermek nemét, de ugye ilyet sem csinál minfenki, főleg mert van 1% vetélési esély, de ha kell akkor ilyet csinálni akkor azt is megtudod mid lesz már a 12 héten. Vannak genetikai betegségek amik csak bizonyos nemű gyermeknél öröklődnek (többnyire féri ágon) ilyen esetben én nagyon is helyén valónak látom azt is ami már jóval korábban egyszer felmerült, hogy mesterséges megterményeitésnél eldönthesse a pár milyen nemű gyereket szeretne. Meg ott is ahol mondjuk már van 3 fiu és végre szeretnének egy lányt. Aki meg nagyon bizonyos nemű gyereket akar az ugy is játszik a fogantatás időponjtjával (mi is ezt tettük, elég nagy a besikerülési arány). Azért szerintem kevesen vetetik el mert nem olyan nemű amilyet szeretet volna, ez már megint egy olyan hülyeség, hogy szbályozzuk már ezt is.

Annamari írta...

Igen, de 14. hétnél hamarabb szerintem nem végeznek amniocentézist. S akkor már megint túlmentünk a 12-n.
De ezek a férfi ágon öröklődő genetikai betegségek is trükkösek. Attól még nő is lehet hordozója, amennyiben az X kromoszómán van a meghatározó gén, és majd az Y nem tudja ellensúlyozni, nemlévén megfelelő domináns génje. Vagy ha az X ugyanazt a recesszív gént hordozza, ami homozigóta állapotban megnyilvánul, és a kislánynál is megjelenik a betegség.
Nem tudom, én szakmabeliként sokszor kicsit soknak tartom amit csinálunk, nem azt hogy betegségeket kiszűrünk vagy hogy megmondjuk a gyerek nemét még a terhesség közepetáján, hanem azt, hogy ennyire beleavatkozunk a dolgok normális menetébe.
Ugye én is meddőséggel küzdöttem, de a lombik szóba nem jöhetett, mert pontosan nálam voltak ennek erős etikai akadályai.
Hogy a teherbeesés időpontjával ki hogy játszik, az nem invazív sebészi meg genetikai módszer, hanem tiszta statisztika, amit aztán végképp nem lehet és nem is érdemes szabályozni, ez mindenki magánügye. :) (majd ha csak ki nem találják, hogy azt is szabályozzák hogy mely napokon lehet összebújni büntetlenül)

Hena írta...

Annamari, valamelyik Skandináv országban ez már egy ideje így van. A muszlim bevándorlók ill. olyan bevándorlók miatt, akiknek a kultúrájukban a bizonyos nemü utód, hm, hogyan fogalmazzak diplomatikusan?... nem kívánt.
Konkretan nem tudom, hogy mi a módja, tehát milyen papírok, vizsgálatok stb.kellenek hozzá, de itt. a szülésig el lehet "vetetni a babát". A bámáb mesélt nem is olyan rég egy történetet, hogy a fiatal muszlim hölgy a terhessége 34. hetében vetette el a magzatját... persze ilyenkor már máshogy müködik , mint a terhesség elsö pár hetében. A bábám elmesélte, hogy hoygan zajlott ennél a hölgynél, én sírva fakadtam.
Egy jó szakember, jó UH-géppel elég hamar meg tudja mondani a baba nemét. PL. anno az elsö fiamnál a doki 11+4-nél mondta, hogy 90%- fiú. A 18. hetin összezárta a lábait, majd késöbbi UH-k alkalmával, mindent odapakolt, még csak véletlenül sem lehetett látni semmit, majd csak valamikor késöbb talán a 32. héten :)
Egyébként az abortusz ténye a 12. héten éppúgy "késö", mint a 20. héten vagy késöbb. A 12. héten is megvan már mindene a magzatnak, teljesen kisbabaformája van, csak maga az eljárás ilyenkor még más, késöbb meg meg kell szülni...

Annamari írta...

Nálunk is létezik terhességmegszakítás később is (a módszer brutális), de kizárólag orvosi előírásra, ha a gyerek betegsége ezt megköveteli.
Az orvostudomány fejlettsége itt még nem olyan, hogy a 16. hétnél hamarabb az orvosok a baba nemét megmondják, valószínűleg az UH-gépek nem a legjobbak vagy nem tudom.
Amit mondasz, az viszont nagyon szomorú... hogy az anya kérésére bármikor meg lehet szakítani a terhességet csak mert ő úgy gondolja.
Azzal is egyetértek, hogy az abortusz az első 12 hétben is az ami később, nem is pártolom egy pillanatig sem, én csak a jogi keretről beszéltem ezt illetően.

Csilla írta...

Az arab népeknél bizony eltudom képzelni, hogy a család kényszeriti a nőt abortuszra, ahogy képesek megölni mert nem volt szűz vagy mert félrelépett. Belekényszeritik őket abban a "ruhába" is, teljesen elveszik a személyiségét és ezt ők szótlanul türik, szerintem borzasztóan megalázóan bánnak a nőkkel, pddig hát ők is nőknek köszönhetika z életüket és nk nevelik fel őket is. Na én soha nem fogom ezeket a népeket megérteni, abba bele kell születni.

Annamari írta...

Mondjuk, ezt a világot én sem értem, de már túl is vagyok azon, hogy próbáljam megérteni. Nem szívesen lennék ott nő, az biztos. :(