2011. április 21., csütörtök

Galagonya

Gyorsan akkor jön a galagonyás-poszt.
A Kárpát-medence flórájában több galagonyafaj is jelen van, legelterjedtebb közülük az egybibés galagonya (Crataegus monogyna), a rózsafélék családjába tartozó évelő faj. Nevének eredete a kratos görög szóra vezethető vissza, melynek jelentése "erős", a genein pedig "létrehozó" - a növény használatára utal.
Ritkás lomberdőkben, erdőszéleken, cserjésekben, irtásokban, sövényekben a síkvidéktől a montán régióig mindenütt jelen van. Kedveli a csapadékos, napsütötte termőhelyeket. A töviskes bozótok és cserjesávok jellegzetes faja a kökénnyel együtt. 
 
Magasabb növésű cserje, néha közepes magasságot elérő fa. Kérge hasadozó, sötétbarna. A fiatal hajtások ritkásan szőrözöttek, 1-2 cm-s tövisekkel.
Levelei széles-tojásdadok, 3-4 (6) cm hosszúak, mélyen karéjosak és ép szélűek. A levéllemez felül fényes sötétzöld, alul szürkés, az érzugokban szőrözött.
A kb 1-1,5 cm átmérőjű virágok lombfakadás után nyílnak sátorozó virágzatban (május-júniusban). A szirmok fehérek, egy bibéjét nagyszámú piros portokú porzó öleli körül. Jellegzetes "illatuk" van (szubjektív személyes vélemény: büdösek).
Az áltermés kb. 10 mm hosszú, piros színű csontáralma, mely egy nagy kőmagot tartalmaz. Húsa vékony, lisztes, ízetlen - mindemellett fogyasztható. A szárított terméshúst lisztté őrölve kenyérbe keverték régebben. Irodalmi adatok vannak a szárított magbelek kávépótlóként való használatára.

A rokon galagonyafajok közül leggyakoribb a kétbibés galagonya, melynek két kőmagva van a csontárjában.
Fontos gyógynövény, a virágos hajtás gyógyhatása erősebb a termésénél, vérnyomás- és szívműködésszabályozó hatása miatt használják leggyakrabban teaként, kivonatként, de vízhajtó és nyugtató hatása is bizonyított.
Gyakran ültetik sövénynek - jól tűri a nyesést és nem enged túlságosan könnyű behatolást az elkerített területre (ehhez fűződő személyes élmény: tavaly egy bozóton át törtünk utat, hogy feljussunk egy védett területre - rövidíteni akartunk a cserjésedő legelőn át -, akkor beletört a csípőmbe egy tövis, azóta is ott van, kivehetetlenül belémágyazódott, a bőrön keresztül látom a fekete pontot, de kiásni nem tudom).
Tövises, sűrűhajtású volta miatt  nagyon jó fészkelőhely énekesmadaraknak, termését pedig szívesen fogyasztják. Ezért (is) tartsuk meg a sövényeinket!

4 megjegyzés:

GumiPók írta...

Jó, hogy írod ezeket a posztokat. Eddig nagyjából annyit tudtam a galagonyáról, hogy „őszi éjjel izzik a ruhája”. :) Köszi, köszi!

ercsu27 írta...

Az ősszel ültettem egy csomót. :-) Egy galagonya, egy kökény...ilyen sövényt telepítettem a gyümölcsösöm köré.

Zsoofi írta...

Nagyon szépen köszönöm!!! Akkor majd még keresem. :)

Otthon Művek írta...

Ha legközelebb úgy hozza a jósorsom, hogy kirándulok, remélem egy csomó mindent megismerek majd, jé, Annamarinál láttam, ez és ez a neve!
Majd csak néznek a többiek, milyen okos lettem, hát igen, jó iskola...