2010. szeptember 1., szerda

És akkor a Luminen

Tavaly óta nagy kedvencem volt, tudtam, hogy nekem ez a kardigán KELL. Itt találtam meg, ide jöttem vissza sokszor szemet legeltetni.
Hát majdnemhogy meglett...

Szóval: ígértem egy részletes bajleírást ezzel a kardigánnal kapcsolatosan. Tudjátok, nekem ebben volt a rengeteg szokatlan és új dolog.
A kötés augusztus 12-31 között ment le, házi kétágú gyapjút használtam és 4-es fémtűt. A kardigán hópihék nélkül 98 deka.

Kezdjük akkor az elején.

Méretválasztás
A fonalvastagságból adódóan nem volt nagy mozgásterem. Végül a mintához képest köztes szemszámra kezdtem, aztán hármasszabályoztam végig, hogy az arányokat megtartsam. Legalább az elemista matek felelevenítésre került... most a méretekkel nincs baj.
Tűválasztás
A vastag házi jellegű gyapjút nem lehet bambusztűvel kötni. Ez majdnem egy tűmbe került (határozott törésveszély a tűre nézve), de mindenképp két nap munkájába. A tűcsere megoldott sok problémát, és fémtűvel bátran, tehát gyorsan haladtam.
Nem volt 40 cm-s körtűm, ezért elkezdtem előbb oda-vissza kötni az ujját, majd amikor már olyan 30 cm megvolt, és lemértem, számoltam, osztottam-szoroztam, rájöttem, hogy valamit elnéztem, és lebontottam. Bontás után 4 mm-s DPN-nel kezdtem újra és kötöttem meg a két ujját.
I-cord
Első próbatétel, soha így nem kezdtem semmit. Tudtam, mi az I-cord, elméletben, de gyakorlatba kellett ültetni - izgultam. Többszöri bontás után menegetett.
Problémás volt a forgatás - ugye a két ujj egymásnak tükörképe. Valahogy sikeredett...
Újabb, életemben először alkalmazott technika az I-cordos befejezés volt.
Ujj formázása
Ez is új dolgok tömkelege. Először is, az I-cordos gomblyuk rácsatlakoztatása volt számomra érdekes, na meg a szaporítás mikéntje. Csak az ujjakban 4 féle szaporítást alkalmaztam.
Horgolt kezdés máshogyan.
Hát ez volt az egyik nagy felfedezésem. Nem a horgolt kezdés, hanem a "máshogyan". Fogom máskor is alkalmazni. Főleg olyan esetekben tartom hasznosnak, amikor nem pont egyforma a horgolt szál és a kötendő vastagsága. (sokkal vékonyabb ez előbbi).
Zsebek
Mint minden ezen a kardigánon, a két zseb is egymásnak tükörképe. Az egyes zsebek megkötése nem okozott gondot. A kardigán testéhez való illesztés sem.
Volt benne Short row technika, csavarások, horgolt kezdés, a szél merőleges rákötése egy meglevő darabra, összeillesztés a kardigán testével. Bonyolította a dolgokat az, hogy a rövidsoros technikát a csavarásokon belül kellett véghezvinni.
A szélszemek egyes helyeken való megkötése, másutt való átemelése is külön figyelmet igényelt.
Csavarások.
Kötöttem már csavartat régebb, de egyszerűbb csavarással - itt 4, párban párhuzamos "kábel" fut végig a mintán. Az első komplett minta után már haladósabb lett a dolog, de a jobb és baloldali kábelek szimmetrikus volta miatt állandóan kellett nézzem a mintát. Nem lehetett megjegyezni (nekem).
Kitchener stitch
A fordított szemek illesztése volt problémásabb, nade legalább tudok olyant is, hogy az illesztés után fordítottnak nézzen ki.
Ezt a minta nem írja le, időm sem volt keresgélni, hát a (némileg reálos beállítottságú) logikámra bíztam magam, és nem tévedtem. Összejött, bár messze nem tökéletes...
Hópihék:
Többet erről nem is mondok. Csipke, de újrakötöm. A szín nem talált....

18 megjegyzés:

Zsófi írta...

A kitchener's stitch-et magamban felülről (kívülről) belülről öltésnek hívom, és a fordítottnál az ellenkezőjét kell csinálni: belülről, kívülről ölteni. Hi-hi-hi.

Jó sok újdonságot próbáltál ki! Gratulálok. :-D

Viseld egészséggel.

Annamari írta...

Tudod, én csipkét kötök általában, nekem ez volt nagyon új sok tekintetben. Teljesen igazad van a kitchener stitch-et illetőleg.
Köszönöm.

bucilla írta...

Pazar rajta minden részlet, sőt az egész az....
Nagyon tetszik, viseld egészséggel:)

Annamari írta...

Köszönöm, Bucilla.
Kicsit elkesert, hogy köthetem újra a pihéket, de hát evvan...

rojalka írta...

Ha még senki nem jelentkezett értük akkor én szeretném azokat a hópihéket.

Csilla írta...

Csodaszép lett, nagyon ügyes vagy! Ez végig olvasva méginkább inamba szált a bátorság. A pihékről akkor lemaradtam :( na ez van. Majd ha eljön az ideje megtanulom megkötni őket :)

Annamari írta...

Köszönöm!
Csilla, dehogy maradtál le. Hisz mondtam, hogy megkötöm Neked! Csak anyagdologban kell egyeztetnünk!
Amúgy pedig ne mondj le róla, megéri a tapasztalatgyűjtést!

PETUNIA írta...

Lenyűgöző teljesítmény.A tudásod mellett már a kitartásodat is csodálom. :o)

Csilla írta...

Te ezt komolyan gondoltad? Azt hittem csak elméeti sikon volt róla szó...
Én marjd natúr merinóiból kötöm meg, Rikker féléléből és abból van azonos színben egyágú és kétágú sőt csipke is, tehát ott elméletileg nem lehet baj a színekkel. Még akár egy pulcsin sem mutatna rosszul pár ilyen pihécske elszórtan, ezzel a csvart mintával készítve apsszékat és a nyakánál körben. Na itt tervezgetek már megint...

Annamari írta...

Köszönöm, Petunia.
Tudod, ebben aztán bontottam én is rendesen. De arra inkább nem emlékezem már. :o)
Hétvégén jön velem Kolozsvárra. Ha a húgomnak megtetszik, akkor kezdem előlről az egészet. Csak annyi, hogy ő nem szereti a gyapjút, a műszálat meg én nem...

Annamari írta...

Csilla, persze, hogy igen! Debrecenbe vigyem magammal? :o)

Annamari írta...

Vagy kössem ott?

Csilla írta...

Azért nem rohanunk ennyire, még natúr gyapjam sincs most, és rendelni sem tudok mert nincs Rikkeréknek, csak csipke, sima merino egy illetve két ágú most nincs.

nöné írta...

Hát ez fantasztikus lett!
Még végigolvasni is elég volt az összegzésedet, nem hogy végigcsinálni a különböző technikákat. Az I-cordról már több helyen olvastam, tegnap este aztán végignéztem néhány videót, klassz a technika, köszönöm, hogy felhívtad rá a figyelmemet. A következő már bizonyára sokkal könnyebben fog menni, csak lehet, már nem lesz annyira izgalmas. De türelmet, kitartást és lelkesedést hozzá. Ezt pedig viselje egészséggel, akié lesz!

zsazsi írta...

ratulálok, tényleg még a szavam is elakad, annyira tökéletes lett ez a kardigán!
Olyan technikákat említesz a leírásodban, amiról halvány fogalmam sincs.... de majd utána nézek itt a neten. Ha nem megy, akkor - az előző kérdéseimmel együtt - írok majd privát.
Mégegyszer gratula és viseld egészséggel!!!!

Annamari írta...

Csilla, ráérünk. Csak szólj!!! :o)
Köszönöm, Lányok!
Nöné, ez elméletileg az enyém (ha a húgom le nem akasztja, bár gyapjút nem fog...)
Zsazsi, nem olyan nehezek. Csak neki kell vágni :o)

Vera írta...

Kezdéstől kezdve követtem a kötésedet. Jó nagy munka volt ,de megérte .Gyönyörű lett!

Annamari írta...

Köszi, Vera! Most úgy tűnik, lesz még egy! :o)