2015. január 17., szombat

Varrós szomorkodós

Hetek óta készülök szabni. Tanulni. Vagy valami.
Ma belevágtam. Mármint a tanulásba, mert az anyagba még nem. Ma nem is fogok.
Kirajzoltam egy mintát és állok és nézem a darabjait és fogalmam nincs mihez kezdjek velük.
Arra a következtetésre jutottam, hogy NEM nadrággal kell kezdeni.
Most kicsit szomorú vagyok, de nem adom fel. NEM ADOM FEL. Nem.
Lehet, hogy egy szoknyát - például ilyent - meg tudnék varrni. 
Most kicsit kötögetek, aztán meglátom mire jutok.

10 megjegyzés:

MrsYarnart írta...

biztosan könnyebb szoknyát varrni, mint nadrágot. az iskolában mi varrni is tanultunk. meg kötni és horgolni. egy kötény után a szoknya volt a második darab. megtanultuk, hogy kell szabásmintát szerkeszteni. manapság sokkal könnyebb, ha van egy jó szabásminta. Ennek a szoknyának gyönyörű a színe.

undercover írta...

Esetleg egy varrótanfolyamra nem gondoltál?
Nem véletlen, hogy a varrónők évekig tanulják. Mi annak idején 4 évig tanultuk gimiben, minden héten 1 nap a varrásé volt, ezt hívták 5+2-nek. És mi is köténnyel indítottunk, az a legegyszerűbb, de annak is vanak fogásai, ha azt akarod, hogy igazán szép és tartós legyen.
Ha csak így hűbelebalázs módjára belevág-vágogatsz, annak csak kudarc lesz a vége. Szabás előtt meg kel tanulni bizonyos dolgokat az anyagok viselkedéséről (mint pl. mosásnál a viselkedés, szálirány, stb.)

Annamari írta...

Szabásmintám van. Ott akadtam el, hogy ami a minta szerint az én méretem lett volna, az hatalmas volt, miután megmértem a papírdarabokat.
Igen, gondoltam varrótanfolyamra, csak nincs hol :( a városban nem ismerek, máshova eljárogatni nincs mikor. Arra is gondoltam, hogy a szomszéd nénihez átmenegetek, ő szabó.
A másik lehetőség a craftsy. Csak ott az rémiszt meg, hogy nem biztos, hogy mindenem van ami kéne a nyugati standard szerint...
A szálirányon, anyagokon túlvagyok, mármint azokon amim van itthon.
Elolvastam nemtudomhány könyvet, rengeteg tutoriált megnéztem, jónéhány varrósblogot is követek.
FOG menni, csak még kell néhány egyszerű darabot varrni a nehezek előtt. :)

Zsuzsi írta...

Van online tanfolyam, vagy legalábbis néhány éve még volt. Emailben kaptad a napi feladatokat, egy egyszerű szoknyával indítottak. Minden nap egy-egy apró feladatot kellett megcsinálni, így nem vette el sok idődet, de akár össze is gyűjthetted a teendőket egy napra. Keress rá, hátha még megvan az az oldal. Abban nem vagyok biztos, hogy fizetős volt-e?

Zsuzsi írta...

A nadrág egyébként buktatós feladat, egy sokat próbált varrónőnek is komoly fejtörést tud okozni.

Mázsa Viki írta...

Annamarim ne keseredj el, évek óta varrok mindenfélét, de felnőtt nadrágnak a mai napig nem mernék nekiállni, nem olyan egyszerű az. Csak melegítőnacikat a gyerekeknek.
Egyébként ez a szoknya sem olyan könnyű ám, jóóóó nagy darab anyagból körben kell kivágni az anyagot, hogy ilyen esése legyen.
Szerintem is kezdj egyszerűbb darabokkal, és szép lassan belejössz!
A tanfolyam jó ötlet, én is elmennék, ha tudnám hova tenni (most még Bogit). De ami késik nem múlik. :)

Annamari írta...

Craftsyn láttam tanfolyamokat. Nem is drágák. Csak az a bajom, hogy nálunk elég limitált a felhozatal varrós kütyüket illetően, lehet olyasmikkal tanít amit nem tudok megkapni, s akkor úgyis improvizálnom kell...
Továbbra is gyűjtöm az erőt :)
Szoknyával fogok kezdeni.

Zsuzsi írta...

Én egy magyar varrótanfolyamra emlékszem, ami nem kíván extra hozzávalókat. Este megpróbálom megkeresni.

Zsoofi írta...

Annamari, ne csináld! Neked nagyon jó fejed van a szerkezetek, legalábbis a ruhákhoz! A kötésben már nagyon sok gyakorlatot szereztél ezen a téren. Menni fog, komolyan.
Én voltam alapfokú varrötanfolyamon, varrtunk egy szoknyát, egy nadrágot, egy blúzt. És? Én nem tudom hol elölhagyni a varrógepet meg a többi cuccot, konkrétan 20 perc, mire előpakolok, szöval nem tudtam és nem is tudok minden nap varrni. Jó, ha havonta egyszer. De Burdaböl már lánykoromban is varrtam magamnak nadrágot és azóta is. Gazsinak minden évben többet, bevarrt zsebbel, ravarrt zsebbel.... Menni fog neked! De varrj először varrj Klárikának két nadrágot, olyat, aminek van zsebe is, vagy valami különlegessége, és meglátod a dolgokat. Kicsiben nem olyan ijesztő, hogy mi van, ha elrontja az ember....
Tény, hogy egy nem kommersz méretű felnőtt nadrág tökéletesre varrásra nem a legegyszerűbb dolog.
Ja, és az jutott még eszembe, hogy amikor kiteritve látod Klárika nadrágjának a darabjait (ha csinálsz neki), akkor az is sokkal nagyobbnak tűnik, mint kicsi Klárika.....

Annamari írta...

Ez a fura nekem is, hogy át szoktam látni a dolgokat. És nadrágot is varrtam már! Csak annak nem volt zsebe meg cipzárja.
De komolyan, mióta a kolleganőmet dutyiba rakták, úgy, hogy a munkahelyről vitték el, mi nem találjuk magunkat. Nehéz koncentrálni és azt lerendezem munkahelyen, itthon már nem akarok. Múlt héten is nyomattuk az excelt, több tíz oldalas táblázatokban és mire hazaértem kész voltam.
Ezért kötöm a zoknikat mert az nem igényel különösebb odafigyelést. Meg a kék pulcsim sem votl nagy eresztés, csupa simával. Pedig úgy szeretnék valami MÁST már...