2013. március 26., kedd

Tavaszi zsongás - kicsit másképp.

Elsősorban: mínuszokkal, hóval, hideggel. Mintha nem Húsvétra készülődnénk, hanem Karácsonyra.
Másodsorban: akcióval.
Pénteken itt is elég kemény szél volt, havazott is rendesen és ezt mi telibe megtapasztaltuk, amikoris a sárba belesüllyedt autót próbáltuk kiszedni. Végülis sikerült, de én a legjobb helyen álltam, a megpörgött kerék pontosan tetőtől talpig csapta fel rám a sarat. Nem volt jó érzés.
Hétfőn pedig... hát kezdődött az igazi nehézség. A 97 éves nagymama bezáródott a lakásba (kulcs belülről a zárban) és elesett. Felállni nem tudott (nem is tudhatott, utólag kiderült: combnyaktörés), de bemenni sem lehetett, úgyhogy kihívtuk a tűzoltókat, akik a szerencsére nyitvahagyott konyhaablakon könnyen bejutottak az első emeleti lakásba. Kiderült időközben, hogy a tűzhelyen a fövő víz kioltotta a lángot és folyt a gáz... na de időben odaért a segítség. Most már a műtéten túl reméljük, hogy a félrebeszélés csak az anesztézia hatása.
És sajnos, úgy látom, hogy hamarosan mégis vége a szoptatásnak, most már nem csak vérzik, hanem gennyes a mellem, minden repedés külön. Nem merek szoptatni belőle. Viszont ha valaki tudja erre a gyógymódot, azt nagyon szívesen veszem. Tulajdonképpen az van, hogy a behegesedett sebek a heg alatt gennyesednek be, tehát választhatok: vagy nyílt sebek, vagy gennyesedés.
A baj az nem is csak ez, hanem az, hogy Klárikának még jólesik a szopi, és elég nehéz szembenézni azzal, hogy nem megy úgy, ahogy kellene.
És még nincs mindennek vége, de leírni elég ennyit...
Mindeközben loptam pár percet fonni, kötni nem kötöttem rég. És nem is fényképeztem.
És megy még Zuram munkahelyváltása. Hát nem könnyű. Ugye, miután valahogy indokolni kell a munkaügyi hivatal fenntartását (vagy mittudoménmiért), a munkahelyek váltása csakis rajtuk keresztül mehet. Namármost, ő megszakítás nélkül megy innen oda (március végéig a jelenlegi munkehelyen van, április elsejétől az új helyen), mégis nyilvántartásba kellett őt venni, mint munkakeresőt. Könyörgöm, MIÉRT?! A munkahelyet ő találta (mindkettőt, egyébként, illetve a munkahelyek találták meg őt), a hivatalnak semmi köze nem volt hozzá, mégis ők "repartizálták" erre az új helyre. Tudom, kell, hogy a statisztikájukban ott legyen, hogy ők milyen faszagyerekek, mennyi embernek találnak munkát, de ez a nevetségességen túl van már. Igen, addig nevetséges lenne, hogy ennyi, kész, kitölt az ember egy papírt és meg van oldva, de nem-nem. Ma egész délelőtt a rohadt papírjaik után rohangált, a saját idejéből és a saját pénzén fénymásolt le mindenféle dokumentumokat... ez már a bosszantó kategória.
És hát történt jó is: tegnap délelőtt Klárikát elaltattam és kimentem a konyhába főzni. Kb negyedóra után érkezik kifele. Nem sírt, nem szólt a szobában,  hanem megjelent mellettem. És pár napja egyedül, támaszkodás nékül lépeget. De most alszik...
Most pedig inkább fonalazzak valamit, most igazán kell a kikapcsolódás...

15 megjegyzés:

Kati írta...

Na szegény fejetek. A melledre nem tudsz segítséget kérni orvostól, hogy mit kellene tenni?
Gyógyulást a nagymamának:) Puszi, kitartást.

Annamari írta...

Kati, ha eljutnék orvoshoz... egyelőre örülök, hogy élek. Különben azzal kezelem ami itthon van: antibiotikumos szemcseppet(!!!), csepegtettem rá. Ahol genny van ott baci van. Viszont jó volna, ha begyúgyulni hagyhatnám a sebeket, mert ez így durva. tegnap pl annyira beleragadt a melltartó, hogy le kellett áztassam.

zazálea írta...

fonalazz, ahogy jólesik, most az kell..
a nehézségek,hát azok meg szűnjenek meg.jó bölcs vagyok, de csak ennyi telt tőlem.
viszont ölellek.

Dominika írta...

Először is, a nagymamádnak gyors gyógyulást kívánok!
Másodszor meg azt gondolom, hogy egy bizonyos határon túl nem kell erőltetni a szoptatást. Szép és jó, hogy egy baba szopik, de nem lesz kevesebb attól sem, ha nem. Klárika pedig már ügyes nagylány, bár nagyon csodálkozom, hogy ilyen későn jött ki ez a sebesedés nálad, az első hetekben szokott. Majd eldöntitek ti, hogy mi legyen, de a te egészséged, jó közérzeted is nagyon fontos.
Nagyon remélem, hogy nálatok is, nálunk is rövid időn belül kitavaszodik! Csodás anyukája vagy Klárikának, bárhogy is lesz ezután! :-))))

Zsoofi írta...

Ó, Annamari! Fantasztikus napok vannak mögötted... :((
Én is gyors felépülést kívánok a mamának!
A melledről írtak szörnyen hangzanak, és nekem is csak a doki jut eszembe. Meg azzal is teljesen egyetértek, amit Dominika írt...

Annamari írta...

Férjem nagymamája, bár ezt nem írtam le. Köszönjük a jókívánságokat.
Az első hetekben is volt a mellemen seb, de ehhez képest semmi. Most szátrágta a most már 6 fogával, és szerintem a tej is beleült. Én hiába mosom szopi előtt és után, szerintem marad még ott anyag.
Valószínűleg doki lesz belőle - csak jussak már el oda is.
A tavasz meg csak jöjjön, - de itt most is havazik.

Jucuu írta...

Annamari én mindenkinek ezt mondom hasonló helyzetben (mégis olyan kevesen hisznek nekem): szoptatási tanácsadó! Egy telefont abszolút megér, és tényleg ki vannak képezve mindenféle extrém esetekre. Inkább úgy mondom, extrém helyzetekre vannak kiképezve, és most a szülésznő beszél belőlem, aki látott már pár cicit és szoptatást. :D

fenci írta...

Sajnálom, nagyon összejött minden. A melledre meg : mindkettő gennyes? nekem is elsőre az jutott eszembe - szakember és sajnos antibiótikumot kell szedni, és vigyázni, hogy kiürüljön a tej a melledből, mert az további gyulladás forrása lehet. Én Garmastannal kenegettem mikor felrepedt, volt begyulladva is - hidegrázással, lázzal - ne mondjam milyen volt amig kézzel lefejtem a tejet... persze, ha úgy döntesz nem szoptatod tovább, akkor is ez már egy sikertörténet :-)

Névtelen írta...

Szia, nekem a Garmastan sem segített ezen a dolgon, csak a patikában kapható Borax-glicerin.
Nagymamádnak jobbulást kívánok!

Annamari írta...

Köszönöm a jótanácsokat! Ez a szoptatási tanácsadó jó ötlet, keresek is egyet.
Amióta a posztot megírtam kétszer szoptattam. Csak az egyik gennyes, a másik "csak" vérzik.
A Garmastan hatáskörén túlléptünk, a Borax-glicerint használom én is, időnként megtuningolva egy kis Betadinnal, és a gennyes mellen Nettacin cseppekkel. Csak az a baj, hogy erősen szárad és reped összevissza...
Nagymama az éjjel átlépett igen agresszív üzemmódba, rúgott, ütött, és hát rátettek egy rácsot az ágyára, amivel odafogják. Gyógyszert nem tudnak adni neki, mert túl idős hozzá...

Maris írta...

A nagyapámat is az ágyhoz kellett kötni, amikor altatásból ébredt, mert ő is balhézott, meg elmászkált, aztán kereshették.
Remélhetőleg a nagymamátoknak kiürül a szervezetéből a sok drog, amit beadtak neki, aztán akkor majd szépen kitisztul a feje.
Gyors felépülést neki!

Sic írta...

Körömvirágkrémmel próbálkoztál?
A kisasszony már elég idős, meg lehet neki magyarázni, hogy ha harap, az fáj anyának, szomorú lesz, meg lehet mutatni neki a bibit, és beígérni, hogy ha harap, akkor nincs cici. Hátha használ...

undercover írta...

Szia, régen az ilyet phlogosam kenőccsel kellett kenni, és néhány nap alatt szépen begyógyult (saját tapasztalat). Ma viszont van bactroban (ha jól emlékszem a nevére) krém, de hogy ez vényköteles-e vagy sem, azt nem tudom megmondani, ennek baktériumölő hatása is van, és kiváló. A férjem műtéte után kaptuk és a már begyógyult bőr alól is kihozza néhány nap alatt az oda nem valókat.

Annamari írta...

A mama már nem agresszívm de még ugyanúgy félrebeszél. Állandóan kolbászt készít, meg sütit szervíroz és kávét főz. Nem egy jó állapot...
Köszi a javaslatokat, be kell menjek egy gyógyszertárba is.
Sajnos a kisasszony nem érti meg, hiába mondom, hogy fáj, csak néz és harap... no comment.

Gesztenyeszív írta...

Annamari próbáld meg Klárika számára egyértelművé tenni az összefüggést a harapás és a cici között. Amikor harap, kiveszed a szájából, pár másodperc múlva visszateszed, ha újra harap kiveszed és vissza....
Pár nap és megérti az összefüggést, ha ezek után is harap, akkor lehet, hogy nem is a szopizás kell neki, csak cicizni akar ( a karodban lenni és pihenni) akkor megpróbálhatod a cumisüveget, ugyanabban a pózban, mint a szopizás.
Remélem, beválik :)