2012. december 1., szombat

Igazi fonalféleség

Sikerült összecérnázni a múltkor mutatott gurigák egy részét. Még az első rovingom végére sem értem a cérnázással és máris nagyon sok következtetést sikerült levonnom.
A kész fonalak így néznek ki egymás mellett: 
Tulajdonképpen ez már a motringolás utáni állapot és ezzel kéne befejezni, de inkább most mutatom egymás mellett ugyanannak a rovingnak a kétféle állapotát: amikor az ember nagyon-nagyon kezdő és amikor kezdő fonós.
Az első hossza 146 m, a másodiké 168. Súlyt még nem tudok hozzá mondani, nem mértem, ez ezután következik.
Az elsőt nem tudtam rendesen blokkolni de az is lehet, hogy sodratproblémái vannak de csupa malacfarok lett a kétágú is. Azért gombócolni lehet ha mégis úgy döntök, hogy kötni fogok belőle.
Már az első kb. harmadnál rájöttem, hol van az a gyapjúmennyiség ami hiányzik az első fél megfonásából: olyan szörnyűségesen vastag részek vannak az egyágúban, hogy onnan simán ki lehetne hozni a negyedik gurigát is.
A másodikban is vannak vékonyabb-vastagabb részek, de sokkal egyenletesebb lett a fonal. 
Aztán volt olyan is, hogy nem volt elegendő sodrat a fonalban, és akkor percenként szakadt le az orsó a kétágúval. Azt a részét nem is tudtam összecérnázni, veszteségnek könyvelem el - de tanuláskor ilyen is lesz, bármennyire sajnálom is a szöszt.
Főleg az első harmad tele van olyan szakaszokkal, ahol nagyon különbözik a két egyágú vastagsága és sodrottsága, ilyen helyeken valami nagyon érdekes és szerintem nem túl szép részek lettek a fonalban.
A teljes roving végeredménye azért nagyrészben használható (lesz), még össze kell cérnáznom a maradékot, ami három guriga és kb. ugyanilyen lesz:
Az utolsót, a hetediket úgy döntöttem a második folytatásaként fogom cérnázni, mégpedig kettéosztva, úgy elosztva, hogy az első résszel is találjon majd a szín, tűnjön annak a folytatásának (ez nem túl érthető, de legalább én tudom mit szeretnék).
Aztán keresek hozzá egy jó kis mintát és megkötöm. Nagyon vidám (valószínűleg) sapka lesz belőle.
Persze, ha a főnök
is így gondolja, mert újabban nagyon másképp gondolkodik mint mi: eddig legalább este tudtam fonalazni, pár napja viszont nem enged, úgy bepörög estére, hogy nem lehet leállítani, nem tudom elaltatni... mire mégis sikerül kipurcanok én. Na, de reméljük ez változni fog.

5 megjegyzés:

Dominika írta...

Abszolút nem értek hozzá, de nekem nagyon tetszenek a színek.
Klári meg olyan szépen fejlődik! Igazi kis huncut energiabomba... :-)))

Annamari írta...

Nekem is, nagyon vidámak. Sapka lesz belőle Klárikának. Azt hiszem legalábbis :D
Igen, huncut is és energiabomba is - de kezdek nem bírni vele. Tegnap is 11-kor aludt el. Miután 8-tól hiszti volt. De amikor majdnem elalszik akkor talál valami játékot magának - pl. az ágy rácsa - és felébred és 3 órán keresztül megy. Közben cicizik, harapdál, forgolódik, szóval kell oda drótideg... remélem, ez alakul valamerre, mert így nem biznisz...

Maris írta...

Annyira jó lett ez a fonal!!!! Jó kis sapi lesz belőle ennek a nevetős Klári babának... csak már tanulna meg aludni is :-D

Annamari írta...

Csak vékonyka. Itt tanakodok magammal és nem csak magammal, hogy mi legyen belőle. Laceweightnek tökéletes...
Klárika és az alvás az két külön fogalom... remélem, nem maradunk így...

Maris írta...

Akkor majd kis nyári bigyó lesz :-) Addig biztosan alszik annyit összesen ez az örökmozgó törpike, hogy elkészülhess :-)