2012. augusztus 14., kedd

Bankok és biztosító

Ezidáig sem Zuram, sem én nem voltunk bankkölcsön-tulajdonosok, ez van változóban nálunk. Egy nem túl nagy összegű és nem túl hosszú lefutású kölcsönt igényeltünk előbb egyik bankban, aztán elmentünk egy másikhoz is. Még hivatalosan el sem kezdtük a másodiknál a procedúrát amikor az elsőt jóváhagyták. Akkor viszont már tudtuk, hogy a második nekünk jobb lenne - úgy mentünk vissza az elsőhöz, hogy vissza szeretnénk mondani. Csakhogy - bár én erre előre számítottam, mondtam is Zuramnak - amikor megtudták az indokot (szokásunk szerint őszintén elmondtuk, hogy van náluk jobb) akkor egyből lehetett nekünk árleszállítást adni. Most úgy vagyunk, hogy jól vagyunk, majd eldöntjük melyiket kérjük.
Szóval ezt csak azért mondtam el, hogy rávilágítsak: rablóvilág ez a bankvilág, ők úgy is kaszálnak rajtunk egy nagyot ha árleszállítva adják a kölcsönt, hát még ha nem nyitottuk volna ki a szánkat. Na nem mintha nekik számítana a mi esetünk - bár a történtek alapján ejsze mégis - de sok száz, sok ezer nem leszállított kölcsönből mekkora nyereségük származik.
Különben mondtam is a tanácsadónak, hogy a bankkölcsönök egyetlen nyertese a bank, a kölcsönző személy pedig meg kell találja azt a kölcsönt, amivel legkevesebbet veszít. Ezt ő is aláírta. Mi abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy úgy tűnik megtaláltuk, bár kellett hozzá egy kis könyöklés.

S akkor jöjjön a biztosító is. Van minálunk egy olyan törvény, hogy minden lakástulajdonosnak kötelező módon biztosítani kell a lakását árvíz, földcsuszamlás és földrengés esetére, a kötelező biztosítás a 20 eurós. Hát utolsó percen elmentem biztosítani az Allianzhoz. Ott kiderült hogy a kötelező biztosítást ők csak úgy kötik meg ha én bebiztosítom még erre-arra a lakást, így kb +75%-ot kellett volna fizessek, de ez nagyon előnyös nekem, mert gondoljam el, hogy ezmegaz (már nem emlékszem mi, de nagyon meg akart győzni). Ekkor ránéztem a kékinges pasira és megkérdeztem tőle, hogy mennyire tart hülyének? Onnan kezdve, hogy a kötelező biztosítás egyik eleme sem áll fenn a lakásunk esetében és kizárólag azért biztosítom be, mert köteleznek rá, nem fogok jószántamból nekik pluszba fizetni. Na és még ő volt megsértve...
(Aztán elmentem az Astrahoz, ahol a 20 eurós biztosításba belefért a betörés, villám, szomszédok általi eláztatás biztosítás + egy életbiztosítás a tulajdonosnak. És egy árleszállításos kártya is mindenféle üzleteknél.)
Na de arra kíváncsi vagyok, hogy milyen érdekek fűződnek ehhez a törvényhez, hogy kötelezik az embereket a lakásbiztosításra, magas szinten kinek milyen biztosítócéggel van valamiféle kapcsolata...

4 megjegyzés:

Borga írta...

Ezen a kötelező lakásbiztosításon már én is eltöprengtem párszor.Milyen alapon köteleznek engem a megkötésére,mikor mifelénk sem földrengés,sem földcsuszamlás,sem árvíz veszélye nem fenyeget?!(Ezen a lapályos részen legfeljebb a belvíz visz el:))
Az egyik bankban próbáltak rábeszélni egy 60 eurós biztosításra,amiben az általad is felsorolt plusz dolgok szerepelnek,de azzal sem igen győztek meg,mert a szomszéd nem tud eláztatni,mivel házban lakunk,a villámcsapásra elég csekély az esély,a betörést meg állítólag nagyon bizonyítani kell,hogy fizessenek rá valamit.Szóval...egyelőre még gondolkodó fázisban vagyunk...

Annamari írta...

Én megmondom az alapot: amikor délen a félvilágot elviszi a víz, de ott a házaknak még építési engedélyük sincs nemhogy biztosításuk akkor valamiből kell őket segíteni. így lesz nekik vályogházra biztosításuk, ami fele a mienknek és kapnak egy halom pénzt az általunk befizetett összegből. (Na, csak azt nem értem, hogy engem (vagy téged) miért billentenének fenéken ha engedély nélkül építenénk házat.)

MrsYarnart írta...

16 éve lakunk ebben a házban, kezdettől van biztosítás. ki sem merem számolni, mennyi pénz ment el - komoly összeg -, de nem merem felmondani, mert betoji vagyok, mi lesz, ha mégis... pedig ez alatt az idő alatt egyetlen biztosítási esemény sem történt. szóval?

Annamari írta...

Addig ameddig nem teszik kötelezővé addig senki el nem gondolkodik a dolgokon. Engem a kötelezősége zavar. És főleg, hogy olyan esetekre való bebiztosítás a kötelező ami gyakorlatilag lehetetlen az ország negy részén.