2012. július 2., hétfő

Kötős bjegyzés

Újra csak kettesben vagyunk itthon mi, lányok. Az elmúlt két hétben családként működtünk, Zuram is szabadságon volt, nagyon jó volt - jutott idő magamra is valamennyicske. Igaz, rengeteget jártunk, kirándultunk erre-arra és jólesett. Kirándulós napokon pedig Ludmilla is kezelhetőbb volt...
Ez azt hozta, hogy előkerültek a kötőtűk (most már tudnék kötni, ha engedné a kisasszonyka :)) és ugyan csak ilyen odafigyelésmentes projektekre voltam képes egyelőre, de lett két pár zoknim - kötni elég sokat az autóban kötöttem - zokni ott is megy.:
A tejeskávészínű egyszerű, semmi cicoma nélkül (viszont a színe megihletett valamit amit remélhetőleg kivitelezni fogok), a tarkabarka pedig a Broken seed stitch socks.
Ez a zokni az a fajta ami dependenciát okoz, ezzel fogom elkötni a maradék színátmenetes fonalaimat. Merthogy ennek a színese is maradék, Zuramnak kötöttem belőle zoknit tavalyelőtt. A szürke pedig egy turkálós kiruccanás eredménye.
Tanultam a zoknik kötése során. Éspedig azt, hogy zoknit csak kis tűvel érdemes kötni (ennél 2.5 mm-st használtam, magic loop-pal kötöttem), a keletkező anyag sokkal erősebb mintha 3 mm-vel kötöttem volna. De látszik is, ennek van tartása, a 3 mm-s tűvel kötöttnél a szemeknek nincs semmi stabilitásuk. Ráadásul a sarkába és az ujjarészbe belekötöttem egy pamutszálat is. Hát ehhez is kellett pár év...
A kötés nagyon élvezetes volt, jó volt látni, ahogy a színek jönnek egymás után és az egyszínű szürke olyan szépen emeli ki a színátmeneteket, hogy ezt a sima zokni kötésekor el nem tudtam volna képzelni.
Vannak dolgok amiket a következőnél másképp fogok csinálni, ötleteim vannak, már csak idő kell hozzá. Mint minden más kötéshez is...
Addig is élvezzük a nyarat, a meleget (már amennyire ez a kánikula élvezhető - és nem nekem, hanem Klára lesz szörnyen zsémbes tőle, Klárától pedig én...)

4 megjegyzés:

Jutka írta...

Kedves, kellemes, vidám bejegyzésedet öröm volt olvasni:))
Sok zoknit kívánok...babaméretben is.

Zsoofi írta...

Nagyon szépek lettek a zoknik! Ezt a broken seed stichet csak most olvastam el, hogyan is kell csinálni, mert eddig me voltam győződve róla, hogy ez valami nagyon-nagyon bonyolult dolog lehet, de nem is! Én is meg fogom próbálni! Ahol a két fonalat váltogattad, milyen lett?

Norcsi írta...

Örülök, hogy jól vagytok, és még kötni is tudtál kicsit :)
nekem a zoknikötés egyáltalán nem tűnik egyszerűnek, még meg sem mertem próbálni, szóval nekem furcsa, hogy ez az ami még autóban is megy :)

Annamari írta...

Jutka, olyan gyorsan nő, hogy amit kötöttem neki már nem jó. Sőt, fel sem tudtam adni rá... majd a testvérre :)
Zsoofi, tényleg nem bonyolult. Hátul ahol én váltottam a szálat (legközelebb oldalt fogom) két sima/fordított szem van egymás mellett, sorfüggő. Ez az egyik dolog amin módosítani akarok, legközelebb páratlan szemszámúra kötöm majd ezeket a sorokat. De a színváltás maga nem látszik, az egy sor 2.5 mm-s tűvel nem feltűnő.
Norcsi, pedig a zoknikötés az egyik legegyszerűbb dolog :) én ezt magic loop-pal kötöttem, autóban 5 vékony hegyes tű nekem nem jön be (vagyis csak a színeset kötöttem egy körtűn, a barna 5-tűs volt és akkor döntöttem el, hogy ameddig a fő kötősterület az autó nem kötök zoknit 5 tűn - vagy nem viszem magammal útra)