2012. március 29., csütörtök

A medve nem játékszer

mondták tegnap a Duna-tv híradóban, a külföldi hírek között. Merthogy medvetámadás volt valahol a Radnaiban. Már az előzetesnél mondom Zuramnak, hogy mibe fogadjunk, hogy a juhász bement a nyájjal az erdőbe? És lőn.
Természetesen, mintha itteni híradót néztünk volna, hogy a gonosz medve, meg hogy az ilyeneket ki szokás lőni. Az eljárás valóban ez (sajnos), DE: azon senki nem gondolkodik el, hogy mit keresett a juhász juhokkal az erdőben? Ugyanis az erdőben legeltetés tilos, és nem véletlenül az.
Na meg tudtalevő dolog, hogy a medvék a barlangból való előbújásuk idején nem épp a legjobb kedélyűek, a legkisebb zavarásra is nagyon agresszívan válaszolnak. Hát még ha pár kutya meg párszáz birka ront rájuk...
És akkor mindig jön a hivatalos álláspont, hogy nagyon megnőtt a medveállomány, ritkítani kell - nekem valamiért mindig az az érzésem, hogy ezzel csak a kilövési kvóták növelését akarják elérni a vadásztársaságok, egy medve kilövetése ugyanis hihetelen nagy profitot hajt a konyhára.
Éveken keresztül nagyon medvés helyeken végeztünk terepmunkát, érdekes módon nekünk sosem volt kellemetlen incidensünk medvével (annak ellenére, hogy találkozás volt több is) - annál több volt juhászkutyákkal és juhászokkal.
Talán nem ártana elgondolkodni, hogy a beszűkülő életterüket védik a medvék is, ahogy mi is tennénk. Ez esetben is mindössze annyi történt, hogy nem a medve ment a juhász birtokára, hanem fordítva történt a dolog és az erősebb győzött.
Szóval nem kell bedőlni az ilyen média-ijesztgetésnek!
Közben a tavasz mintha tényleg érkezni kezdene mifelénk is. Az egy dolog, hogy a medvék kezdenek előkerülni, de virágok is!
Vasárnap kimentünk egy rövid sétára, és hófoltok mellett azért láttunk kakasmandikót is.
A fotózás már nagyon nehéz, alig tudtam mellétérdelni - hasalás szóba nem jöhetett -, úgyhogy inkább csak nézegettem a virágokat, de azért jólesett. Igaz, jól el is fáradtam.

9 megjegyzés:

Dominika írta...

Szia! Jó lett a fotó! Örülök, hogy most már nálatok is kezdődik az igazi tavasz! :-)

bemka írta...

:)
nem tudom hogy csináltad ha se térdelni se hasalni nem tudsz, de a kép az nagyon jó lett :)
Figyelek rád,gondolok rád Annamari ,és várom már, hogy Klára baba is köztünk legyen .

Teuvo Vehkalahti írta...

Teuvo Kuvat- Teuvo Images Finland visited this blog. Come and visit my blog . You should also tell your friends to my blog Teuvo Vehkalahti Finland

Kati írta...

Szia, igazad van a medvés esettel kapcsolatban, nálunk is látom sokszor, hogy a juhok az erdőben vannak, és sokszor a juhászkutyáktól gyalog még az erdőben sem lehet gombászni pl, mert félni kell, hogy mikor támadnak meg.
Sajnos ellenpéldát is tudok mondani a medvékkel, vagy inkább a vadásztársasággal, nyárádselyei diákjaim mondják, hogy náluk több tíz medvét hoznak sorozatosan, nem tudom honnan, ott döghússal etetik őket, szoktatják egy bizonyos helyre, aztán jönnek Németországból vadászok, akik nagy pénzt fizetnek a vadásztársaságnak a kilővési engedélyért, trófeáért.

MrsYarnart írta...

szegény medvék :(

Otthon Művek írta...

Gondoltam rád a minap. Közeleg a lányom születésnapja, és tudom, hogy a te picikédé is akkortájt lesz (ápr.25.) Minden jót kivánok, bármikor is érkezik el a nap!

Annamari írta...

Na erre ma havazik. :)
Köszi, hát négykézláb fotóztam, csak felállni volt kicsit nehéz :)
A medvék külön téma. Én szeretem őket. Esetleg ha privátban megírnád Kati hol etetik őket, hogy küldjem oda a kollegáimat, jó lenne. ugyanis tilos beetetni kilövés céljából az állatokat!
Köszi mindenkinek!
Nem tudom amúgy más hogy van vagy volt vele, de én nagyon úgy érzem, nem fogja a leányzó kivárni a kiírás napját... :)

Erdokóstoló írta...

Kedves Annamari, ha baba még engedi, nézz be hozzám, ha elfogadsz egy díjat! Andrea

Moncsi írta...

Hogy vagy? Nagyon szalad az idő! Puszi: M.