2011. december 24., szombat

Karácsony

-------------------------------------------------
Közben folynak nálam az előkészületek, na nem sütés-főzés szinten, az készen van, hanem kötésügyileg, ugyanis Zsófi ajándéka még mindig csak részlegesen van meg, na de ők úgyis csak majd kedd-szerdán jönnek, addig biztosan befejezem, sőt, igazából szerintem már ma befejezem, varrással együtt.
A minta neve Swiss Miss, meggyűlt vele a bajom. Másodjára gond nélkül meg tudnám kötni, de a minta elsőre nem elég érthető, mégpedig ami ezt a "Smocking-stitch"-et, húzott szemet illeti. A jobb elején háromszor bontottam vissza, először mert nem értettem mi van. Másodjára, mert azt hittem megértettem, de sehogy sem akart kialakulni. Harmadjára azért, mert a második sikertelen újrakötés után megkerestem egy tutoriált és rájöttem, hogy az első gondolatom helyes volt, csak a minta még mindig nem lett számomra tiszta. Szóval, a minta első sora a munka visszáján van, és ez volt az a szerintem igen fontos részlet, ami kimaradt a leírásból és emiatt nálam bonyodalmakat okozott. Aztán a Ravelry-n is szétnéztem, és olvastam, hogy másnak is gondja volt ezzel a résszel, na akkor megnyugodtam, hogy nem én felejtettem el kötni, sem pedig az angol szövegértésem nem romlott számottevően.
A fonal Red Heart Detroit (igen, 100% akril, de hát ha ez az elviselt fonal, nem tehetek mást...), 4.5 mm-s tűvel kötöm. Sokat változtattam különben a mintán, először is nem darabokban kötöttem meg az elejeit-hátát, hanem egyben, csak a mellrésze volt különkötve, nem kétszeres szemszámra kezdtem, hanem 30%-kal lecsökkentettem, nekem az eredeti túl bodros volt, és az ujját sem téglalap formában fejeztem be, hanem lekerekítettem a testhez illesztett részét és icipicit beráncoltam a tetejét, hogy stílusban jobban találjon a testhez. A legkisebb méretet kötöttem meg, ami minta szerint 18 hónaposoknak való, de mivel vékonyabb a fonal és kisebb a tű, remélem, arányosan csökkent. És remélem, méretre. Ez majd kiderül.
----------------------------------------------------
Az idén a karácsonyi kaktuszom is úgy döntött, rendesen időzít, most virágzik úgy rendesen. Ma ilyen:
szép tőle, hogy végre ennyi év után először a nevét nem hazudtolja meg.
A tél behozta a városba a kinti lakókat, az öreg akácon napok óta kopog egy fakopáncs. Szeretem.
A városi biodiverzitás azonban nem csak madarakból áll, hanem mindenféle barmokból is, pl. a szomszédokból - az alsók két éjszakával ezelőtt úgy döntöttek, hogy akkor valami szögeket bevernek a falba fél kettőkor (igen, éjjel), aztán negyedóra után úgy döntöttem, tudatom velük, hogy sikerült felébreszteniük, erre lenyugodtak, múlt éjjel pedig a felsőt érte el a bútortologatás, éjfél után 20 perccel. Remélem, a Karácsonyt már békésebb tevékenységekkel fogják eltölteni.
Az ünnep előtti bevásárlókörutaim tapasztalatait nem is akarom feleleveníteni, mert "idegállapotba kerülök, Maunika"...

11 megjegyzés:

trollanyu írta...

Kedves Annamari,Nagyon Boldog, Áldott Karácsonyi Ünnepeket kívánok Nektek:)

nöné írta...

Meghitt, békés ünnepeket kívánok Nektek!

Maris írta...

Városi biodiverzitás :-D :-D
Hát, nálunk se a harkály kalapál reggel óta a tizenegyediken, attól tartok :-D

Cimbilimbi írta...

Most jól elolvastam az elmaradt posztjaidat - villanyfüzér-bogozás előtt muszáj egyet szusszanni -, és kicsit keverednek a témák a fejemben, ami biztos: a fakopáncs jó fej, nálunk is van a szomszédban - az UHT tej pfúj, csak azért veszem, mert nálunk csak hébe-hóba kell tej, akkor viszont sosincs friss - műalkotás-témában egyetértünk - és boldog-szép ünnepet kívánok nektek, örüljetek egymásnak, pihenjetek is, egyetek-igyatok jókat :)

MrsYarnart írta...

Kellemes karácsonyt neked és szeretteidnek!

Jutka írta...

Békés, boldog karácsonyt Nektek!!
Zsófi ajándéka ígéretes, kislányos darab lesz:)

Babi néni írta...

Boldog karácsonyt! ♥

rosalia írta...

¡Feliz Navidad!

Kati írta...

Áldott Karácsonyi Ünnepeket kívánok Nektek:)

bemka írta...

Békességet, nyugalmat, szeretetet,meghitt várakozást :)

Adél írta...

Áldott,békés karácsonyt!