2011. november 18., péntek

Citrom minden mennyiségben

Tegnap este vendégeink voltak, sütöttem sok pizzát, desszertnek valami nagyon könnyű kellett, így esett a választás a "lemon curd tart"-ra (tudja valaki, mi ez magyarul? Mármint a "curd". A szó jelentése megalszik, koagulál, és valóban ez történik, de az "alvadt citromos-süti" nekem nem hangzik jól).
Nevétől függetlenül nekem egyik kedvenc sütim: nem túl édes, pikáns, könnyű. Érdekes párosítás a ropogós külső a krémes, szinte folyós belsővel. És nem utolsósorban az elkészítése gyerekjáték.
Először is kell hozzá egy alap: lehet a legegyszerűbb vajastészta is, de most picit másképp készítettem: kb 10 deka puha vajat habosra kevertem kb 2 kanál cukorral, majd ment bele egy egész tojás, végül olyan 20 deka liszt meg egy icipici só. Hűtőbe tettem míg elmentem vásárolni, majd megsütöttem egy kerek formában. Hagytam kihűlni.
Közben elkészítettem a tölteléket: 3 egész tojást felvertem, tettem bele 4 kanál cukrot, fél csésze frissen facsart citromlevet és egy kanálnyi citromhéjat. Gőz fölött folyamatosan kevergetve besűrítettem (a tojások összetartják az egészet), majd amikor megfelelő állagúnak nyilvánítottam (ez a félfolyós állapot), akkor levettem a tűzről, és belekavartam kb 5 deka felkockázott vajat. Ez beleolvadt elég hamar, aztán kevergetve kihűtöttem. Fontos a folyamatos kevergetés, hogy ne bőrözzön be. Amikor meghűlt, akkor beletöltöttem a tortaformába, és a hűtőbe tettem pár órára.
Valamikor szándékomban áll kipróbálni naranccsal is, esetleg más gyümölcsökkel is. De olyankor, amikor nem egy túl kiadós vacsora utánra készítem, hanem csak úgy...

7 megjegyzés:

Kria írta...

Nagyon jól hangzik, lehet én is kipróbálom a hétvégén. Hány centis formát használtál?

nöné írta...

Nekem is tetszik:o)

Annamari írta...

26 centis volt, de jobb lett volna kisebb, mert akkor magasabb lett volna az egész dolog.
Finom volt :)

Kati írta...

De jó, hogy feltetted, köszi:)
Nagyon mutatós lett. Hamarosan ki is próbálom, annyira felcsigáztad a kiváncsiságomat:)

Jutka írta...

Érdekes süti:) nekem jöhet a citromos minden mennyiségben, főleg nyáron.
Receptet viszem:)

Annamari írta...

Egy kiadós, gyomormegfekvős ebéd-vacsora után télen is jó :)

Cimbilimbi írta...

Hú, nagyon guszta! Szinte érzem az illatát... Én citromkrémnek ismerem - de tényleg nem olyan, mint amit mi általában egy citromtortába teszünk. Viszont inkább, mint aludtcitrom :D