2011. október 18., kedd

Jogi segítségkérés

Az itthoni jog nem okoz nekem problémát, de a magyar igen.
Kaptam ma egy fizetési felszólítást egyik magyarországi egyetemtől, ahol doktori tanulmányaimat elkezdtem 2008-ban, de betegségem miatt mindössze 1 félévet tudtam elvégezni, a másodikat kifizettem, de már nem tudtam elmenni vizsgázni, most a harmadik félévre (2009-2010) próbálják behajtani rajtam az állítólagos tartozásomat. Közöltem velük a döntésemet, még akkoriban, 2009 elején, a második félév folyamán.
Ez az első levél amit kapok ezügyben, mindeddig nem volt tudomásom a tartozásomról. Normális, hogy ennyi idő elteltével szerzek tudomást egy elég nagy összegről? A "tartozások" mennyi idő után évülnek el? És mennyire jogos egy olyan szolgáltatásra fizettetni, amit az ember nem használt?

7 megjegyzés:

Paat írta...

Úgy tudom 5 év. Nekünk az önkormányzati hitel törlesztéséhez évekig nem küldtek számlaszámot vagy csekket, hiába kértük. 4,5 év után egyben követelték!

ercsu27 írta...

Az elévülés 5 év, de szerintem nem kérhetik tőled azt a tandíjat.
Nagy valószínűséggel, ha a második félévet sem végezted el, be sem iratkozhattál volna a harmadikra, vagyis nincs miért fizetned. Szedd elő a papírjaidat és írj nekik egy kedves levelet.

Otthon Művek írta...

Hú, nem tudom pontosan, de a lányom most egyetemista, ha hazajön, megkérdezem, mert van valami olyan dolog, hogy egy évig ún. passzív státuszban lehetsz, vagy mi, azalatt újból elkezdheted a be nem fejezett félévet is. Nem tudom, írásban közölted velük, hogy nem folytatod? Mert akkor nem lehet kérdés! Meg hát akkor nyilvánvalóan be sem iratkoztál a kérdéses félévre... Szóval ez valami tévedés lehet. Remélem sikerül tisztáznod.

Kati írta...

Hát abban én sem vagyok otthon, de ha a második félévet sem fejezted be, akkor nem írhattak be harmadikra, én is ezt gondolom.

Annamari írta...

Hamarosan elküldöm nekik a levelet, amiben közlöm, hogy arra amit nem vettem igénybe, fizetni nem fogok, aztán keressenek meg ha tudnak. :)

Judit írta...

Szia:) Hát, jó lenne mondjuk tudni az adott iskola doktoranduszokra vonatkozó szabályzatát (van ahol a beiratkozás elmulasztását automatikusan halasztási kérelemnek veszik), de szerintem ha írásban közlöd velük, hogy a képzést abba szeretnéd hagyni, akkor tudomásul veszik, és semmilyen tandíjat nem fognak rajtad követelni.

nyüzike írta...

Szia Annamari Ha nem iratkortál be milyen alapon követelnek? Minden félévben be kell iratkozni