2011. április 27., szerda

Pitypang

Noha mindenki ismeri ezt az elterjedt növényt, talán mégis érdemes róla írni pár sort.
A pitypang (Taraxacum officinale) a fészkesek (Asteraceae) családjába tartozó évelő, tejnedvet termelő faj.
Erőteljes karógyökere van.
Levelei lándzsásak, durván fűrészesek (kacúrosak), tőlevélrózsát alkotnak. A tőlevélrózsából nő ki az egy vagy több erőteljes, el nem ágazó üreges kocsány, melyeken egy-egy fészekvirágzat fejlődik.
A virágok kicsik, nyelvesek, aranysárgák, a fészektányéron nagy számban ülnek - a teljes virágzat maga tűnik egy nagy virágnak. A virágzás április-júniusban történik, de nagyon gyakori a másodvirágzás is - őszig bármikor.
Termésérleléskor a fészekpikkelyek hátrahajlanak, a fészektányér kidomborodik, ezen helyezkednek el a kis bóbitás kaszattermések. A termések terjesztését a szél végzi.
A faj nagyon gyakori, tápanyagban gazdag gyepekben - kaszálókon, legelőkön, kerítések mentén.
A pitypang felhasználása nagyon sokoldalú:
- Zöldségnövény: használják gyökerét és leveleit egyaránt, mindkét részt még virágzás előtt gyűjtve. A virágzás után gyűjtött részek erősen keserűek és rágósabbak. A leveleket salátába keverik, a gyökereket főve fogyasztják. A ki nem nyílt virágzatokat kapribogyóként ecetben marinálják.
- Gyógynövény: sokféle gyógyító hatása ismeretes: epeképzést és ürítést serkentő (emésztésserkentő), fontos reumagyógyító, serkenti a veseműködést. Inulintartalma által a cukorbaj terápiájában segédszer lehet. A gyökeréből készült főzetet vagy a föld feletti részből készüt forrázatot tea formájában fogyasztják.
- Külsőleg használja a kozmetika bőrhibák javítására, de sebek lemosásánál is jó szolgálatot tesz.
- A faj jó méhlegelő, sok pollent tartalmaz és nektárt is elég nagy mennyiségben termel.
- Gyökeréből barna festékanyagot lehet izolálni.
- Egy érdekesség a növény etiléngázképzése, mely a gyümölcsérlelő technológiákban felhasznált gáz.
Sok jótékony hatása ellenére az érzékeny személyeknél allergiát válthat ki. Nem igazán lehet összetéveszteni mással, némileg hasonlít a mérgező szúrós csorbókára, annak azonban a szára is leveles és a levelek széle szúrós.

6 megjegyzés:

Jutka írta...

Köszönöm!

paribanu írta...

Én szívesen olvasnék Tőled más növényekről is ilyen alaposabb ismertetőt...Köszönöm én is!

Barbaral írta...

Nagyon jók a növényes bejegyzéseid /is/!
Sajnos a pitypanglevél virágzás előtt is nagyon keserű. Legalábbis nekem:)

Annamari írta...

Készülök még jósok növényről írogatni, a listám csak nő folyamatosan :o) ma útközben épp szemembe akadt a vérehulló fecskefű. :D
Barbara: akkor mondjam azt, virágzás után még sokkal keserűbb :o). Ha belekevered vegyessalátába, úgy némileg gyengül a keserűsége. (van egy elég jó édeskés utóíze miután a keserű elmúlik, én legalábbis így érzem)

Barbaral írta...

Nagyon várom a többi növényes bejegyzést!

Próbálkoztam vegyes saliba keverve, meg halványítva is de sajnos úgy sem bírom az ízét. Mondjuk a sört meg a tonikot se, úgyhogy velem van a baj:)))

Annamari írta...

Akkor reménytelen eset vagy pitypang-fogyasztás szempontjából :o)