2011. április 21., csütörtök

Medvehagyma

Tavaly elkezdett, de aztán idő híján kimaradozott projektem folytatásaként az idén is szeretnék növényekről írni.
Elsőként a medvehagymáról (Allium ursinum), melynek épp szezonja van.
Rendszertanilag az egyszikűek, azon belül a hagymafélék (Alliaceae) családjába tartozó évelő faj, mely Európa lombhullató erdeinek növénye, ahol helyenként szórványosan, helyenként tömegesen borítja az erdő talaját. Igényli a humuszban gazdag talajt, az árnyékos, nyirkos élőhelyeket kedveli.
Kb. 30 cm magasra nő meg. A földben található hagymája keskeny, legtöbb 6 cm hosszúra nő meg. Kevés fiókhagyma lehet rajta. A hagyma buroklevelei áttetszően fehéres vagy sárgás színűek.
A hajtás többnyire 3 élű és nem csöves (mint pl. a kerti hagymánál).
A levelek tőállóak, hosszú nyelűek, simák, ovális-lándzsásak, hegyes csúcsúak.
A virágok a hajtás végén álernyőben állnak, 6-20 virág van egy száron. A virágtakarót képező fehér lepellevelek két körben állnak, számuk körönként 3.
A virágzás ideje április és június közé esik.
Levelei salátákba keverve, levesbe főzve, vagy sok más módon elkészítve fogyaszthatók, vigyázzunk azonban arra, hogy a mérgező gyöngyvirág leveleihez hasonlóak! Megkülönbözteti a gyöngyvirágtól a növény erős fokhagymaszaga.
Gyógyhatása is fontos: féregűző, antiasztmatikus, fertőtlenítő, görcsoldó, összehúzó, vízhajtó, vérnyomáscsökkentő és lázcsökkentő, értágító hatását írták le.
Hasznát vesszük a háztartásban is, rovarirtóként, molyirtóként.

8 megjegyzés:

Otthon Művek írta...

Én személy szerint 1-2 évvel ezelőttig soha nem hallottam a medvehagymáról, azóta annál is többet, mondhatni "divatba jött".
Ettem már zöldséges tésztaszószba ízesítőnek keverve, úgy nagyon ízlett.

Annamari írta...

Én már azelőtt ismertem és fogyasztottam hogy a medvehagyma-"őrület" kitört volna, szerettem, szeretem. De leginkább úgy "parasztosan", valami mellé harapdálni :o)

Zsoofi írta...

Annamari, kérdezhetek valami nem medvehagymásat? A növényekről jutott eszembe, hogy te biztosan tudod rá a választ - szerinted van galagonya az Alföldön? Én magam még soha nem láttam (legalábbis amióta keresem), de szeretnénk szedni majd hajtást teának....

Annamari írta...

Van, de cserjésekben keresd (kökénnyel szeret egy helyen lenni, szúrnak mint a fene együtt), meg erdők szélén. Azt hiszem, ez lesz a következő növényes poszt a közeljövőben. :o)

bemka írta...

köszönöm :)

Hena írta...

Ó galagonyás posztnak nagyon örülnék, itt a szomszédban (vagyis a házunk mellett) a sövény galagonyából van, néhol kökénnyel társulva, mindig nézegetem összel, hogy vajon mit lehetne vele kezdeni. Kökényböl likört készítek, na de a galagonyából???

Márta néni azéris írta...

Nagy szomorúságom, hogy Magyarország minden erdejében van medvehagyma, kivéve a bükköt, ami hozzánk a legközelebb van.

A kökényből a lekvár is nagyon jó, a szedésével van gond, ahova rendszeresen járunk kkökényt szedni, mi metszőollóval levágjuk az ágak végét, ahol sok van, és mint metszés után megújul a bokor.

Márta néni azéris írta...

Bükköt természetesen nagy betűvel.