"Ha penig a füvét, virágát, az ágyban fejed alá teszed, véled hordozod, elaluszol, a kígyót, békát, gyékot elűzi" - írta róla Melius Péter az 1578-ban megjelent Herbáriumában.
A szurokfű, Origanum vulgare az ajakosak családjába tartozó évelő faj, 40-60 cm magasra nő meg.
Szára felálló, selymesen szőrös, a virágzatban elágazó.
Levelei keresztben átellenesek, tojásdadok, ép szélűek, mirigyszőrösek. Az apró, lilás-rózsaszín virágok a szár végén ernyős bogvirágzatba tömörülnek. A porzók a virágokból kiállnak. A virágzat murvalevelei sötét bíborszínűek. A virágzási idő július-szeptemberre tehető, ilyenkor gyűjtsük, lehetőség szerint napsütéses időben.
Az egész növény fűszeres illatú.
Napsütéses erdőszélek és cserjések növénye, de megtaláljuk száraz gyepekben is. Melegkedvelő, és a mésztartalmú talajokat preferálja.
Felhasználása sokoldalú.
Gyógynövényként a föld feletti virágos hajtást alkalmazzák, akár külsőleg, akár belsőleg. Gyógyhatását a timoltartalmú illóolaja, a cser- és keserűanyagok biztosítják.
Belsőleg (teakánt, alkoholos kivonatként) alkalmazva gyulladásgátló, görcsoldó, karminatív és vízhajtó hatása van, de köhögés ellen is igen hatásos. Hormonháztartásra való hatása miatt terhes nőknek nem ajánlott a fogyasztása!
Külsőleg alkalmazva a légúti szervek panaszait enyhíti (köhögés, hörghurut, asztma), de hatékony izomfájdalom, artritisz és fogfájás esetén is.
Illóolaja a kozmetikumipar egyik alapanyaga. A szárított növényt potpourrik-ba, illatos párnácskákba keverik.
Teája igen kellemes ízű, ezért teakeverékek alkotójaként is gyakran használják.
Fűszernövény, az oregánó a szurokfű egyik alfaja.
A virágos hajtást textilfestésre is használják, piros szín létrehozására, de ez nem tartós.
7 megjegyzés:
Nádasszék határában rengeteg vadcsombort gyűjtöttünk, hangyabolyok tetején nőttek az óriási bokrok. Érdekességképpen tudok mutatni hangyászmedve által letarolt bolyt.
Köszönöm, hogy megírtad ezt a postot.Jó tudni, hogy milyen gyógyhatása van ennek a növénykének.Valószínű ki fogom próbálni a görcsoldó hatása miatt. :)
Délka, a kakukkfűről is fogok írni (valamikor...), azt nagyon szeretem, amikor korábban nyáron ha gyepben sétálunk, az egész környék frissítő kakukkfű-illatba borul a megtaposott levélkéktől.
Delfike, és még nagyon finom is a jó hatása mellett.
Sszeretném én is megköszönni a részletes leírást, jó tudni ezeket a dolgokat a gyógynövényekről. Nekem is van, de csak fűszerezéshez használtam eddig.
A potpurriról sem tudtam érdekes illata lehet kakukkfűvel:)
Egy kérdésem van még szárítani hogyan kell? elég csak csokorba kötni és szárazhelyen felakasztani?
De jóóó kis 5let ez a botanikai kisokos. Én is örömmel olvasom.
Lányok, örülök, hogy van benne újdonság! Majd jönnek még mások is. Eredetileg szezon szerint akartam a bejegyzéseket megírni, de kimaradt a nyárelő, így ha ezt pótolni akarom, akkor megkéstem vele. De lesz még május-június...
Ezt használják a pizzára is nem? Én is nagyon kedvelem a gyógynövényeket! Anyukámtól tanultam, hogy nagyon jó a hatásuk, de minden leirásból megtudhat az ember-lánya még pluszba valamit. Nagyon tetszik, hogy ilyenekről is irsz.
Megjegyzés küldése