2010. május 27., csütörtök

Feladás és kezdés

Hát így jártam. Feladtam. A harangvirágos nem ment nekem. Mostanság nem megy nekem. Fogalmam nincs, miért, de folyamatosan gyártottam benne a ráhajtásokat. Ott is, ahol nem kellett volna. Néhányat kijavítottam menet közben (bizonyára láthatóak lettek volna a kész sálban is), volt, hogy visszabontottam. De amikor besokalltam, akkor ott tartottam, hogy lebontom az egészet. Aztán nem bontottam le, de nem is folytatom, legalábbis egyelőre.
Ez az a helyzet, amikor nem tudok megkötni valamit, hiába könnyű a minta meg minden. De hát van ez így. Most ilyen, és ilyen is marad egyelőre:
Cserébe festettem. Eddig csak növényi festéssel próbálkoztam, hát az tutira jobban megy nekem, de ez is meglett. Az igazság az, hogy annak ellenére, hogy messze nem tökéletes, nekem tetszik. (a fotókon még nem egészen szárazak, de majdnem)
Az alap egy bugyirózsaszín shetlandi gyapjú, egy kardigánt bontottam ki már elég rég. Na, szóval én azt a színt nem tudtam megkötni... nem bírtam volna nézni kötés közben. Ezért aztán készítettem egy adag ételfestékes pirosat mikróban. Noha tudtam, hogy a gyapjú be fogja inni a festéket, komolyan mondom, hihetetlennek tűnt hogy a víz teljesen tiszta volt a festés befejezésekor. (kár, hogy nem fotóztam le). Nagyon tetszett. Na, a piros kicsit színátmenetesre sikeredett, de nem nagyon kontrasztos, és ahol piros, ott hihetetlenül piros, és szép piros. Valami pinkes beütése is van.
A zöldet azt lángon, gyapjúfestékkel festettem. "Kicsit" elszámoltam az ecetet, ui. azt írta, hogy ecetsav kell bele fixálónak, pár ml, de mivel nekem nem volt, hát 9 fokos, "oláhecetet" löttyintettem bele. Úgy értem, majdnem félliternyit. És már főtt a dolog, amikor továbbolvastam, és látom, hogy ecetből féldeci kell. De hát már kivenni nem lehetett belőle, mondom, legyen ami lesz. Hát jó lett. Most nem tudom, a félliter ecetnek köszönhetően, de kb 20 perc után már NAGYON zöld volt az eredetileg rózsaszínű cucc, gondoltam kiveszem, mielőtt a zölddel is sikerülne feketére festeni. Időben. Attól hasraestem. Nagyon nagyon tetszik. Lehet, hogy enyhén színátmenetes ez is, de annyira szép mélyzöld lett. Olyan, mint egy nyári fenyves, amikor a tavaszi hamvasság már lement róla.
A festés után következő takarításra/mosogatásra/edényfehérítésre nem akarok kitérni. Aki festett az tudja miért.

13 megjegyzés:

Ilonamamzi írta...

Hú de szép a zöld, igazi fenyőszín. A pirosasat is elfogadnám.

krókusz írta...

Nekem is a zöld tetszik jobban :-) a piros pedig meglepően bejön, ahhoz képest, hogy én hogy vagyok ezekkel a rikító színekkel...

Melinda írta...

Szépek a festések.:)
A kendő is, de arra most haragszunk, ugye?,D

krókusz írta...

Melinda, köszönöm. Egy tehetséges festő-mestertől nagyon jólesik a méltatás.
A kendőre nem haragszunk, ő haragszik ránk vagy mi, de inkább most nem vagyunk beszélő viszonyban egymással, s akkor minden rendben :-D

Macus írta...

A festés nagyon jó lett! A kendő is az lesz, csak lehet, hogy kicsit pihentetni kell.
Ép most bontottam vissza pár sort az Adamasból. Olyan 300 fölötti szem már egy sor. De egy ráhajtást elbarmoltam, azt hittem elmegy , de nem. Ráadásul nem magamnak kötöm,így nem kéne bele hiba. Én most folytatom, hogy túllegyek rajta.

Melinda írta...

Ó, majdcsak helyreáll köztetek a béke!;D

Irenka írta...

Szépek a fonalaid! Később a kendő is biztosan összejön,hiszen már láttuk, milyen ügyes vagy.

Piszke anyóca írta...

A festések nagyon tetszenek! Szép intenzív, telt színek lettek. A kendővel az lehet a baj, hogy vannak korszakok. Te most éppen nem a harangvirágos korszakodat éled. Majd az is be fog következni. :) Ebben biztos vagyok!
Nekem most nagyon nem fér bele a kézimunka az időbeosztásomba, de örülök, hogy nálatok lehetőségem van a kikapcsolódásra! :)

krókusz írta...

Macus, nem irigyellek... kitartást!
Irenka, elpirulok itt magamban. :-D köszi, Lányok! Amúgy őszintén semmi kedvem harangvirágozni. Most az új fonalakat várom. Fújnám, hogy hamarabb száradjanak, annyira kívánok belőlük kötni :-D

Mosolyrend Évi :) írta...

A kötés is egy művészet és most nincs ihleted rá ...

Az elkövetkezendő napokban sétálj nagyokat,gyönyörködj az élet apró csodáiba,töltődj ...
Meglátod hamarosan ismét sikerek sokasága tesz elégedetté,boldoggá.
Szívből kívánom!
Már körvonalazódnak az első lépéseket hisz a festés klassz lett!

bucilla írta...

Mindkettő gyönyörű lett! A zöldeket nagyon kedvelem, de az a piros most nagyon tetszik:) Ritka az ilyen szép piros festék... gyönyörű telt élettel teli.
A harangvirágos is szép lesz, majd ha eljön a béke köztetek.

Maria írta...

Milyen szép szín mindkettő, különösen a zöld.
Anyagot már festettem mikróban, de a gyapjú, attól még félek kipróbálni.

krókusz írta...

Köszönöm :-)
Évi, most már a bőség zavara a baj... mit kössek? Ötletem van jópár, de mit válasszak?!
Bucilla, a piros valami "occó-occó" lötty, hazai termék, még nevet sem látok rajta. Csak hogy "colorant rosu alimentar" (piros ételfesték). Mindenképp, azért ezzel festett ételt nem szívesen fogyasztanék :-)
Maria, így még én se festettem, csak növényekkel. Hát első festésnek elmegy. :-) az egyenletességen még van mit javítani (de hogyan?!), de a rózsaszínűséget sikeresen eltüntettem, és ez jó :-)