2021. április 6., kedd

Altheda

Mire eljött a tavasz, elkészült a második Jennifer Steingass-pulcsim, az Altheda, és nehezen fogom vissza magam, hogy elkezdjek egy harmadikat. Mondjuk, szerencsére elég hideg van még ahhoz, hogy viselhessem. 
La sosirea primăverii am mai terminat un pulovăr de Jennifer Steingass, Altheda, și greu mă abțin să nu încep un al treilea. Din fericire e destul de frig ca să îl pot purta.
Igen gyors projekt volt szerintem, munka meg minden mellett is 17 nap alatt befejeztem. Még úgy is, hogy két napig vacilláltam a befejezésen. Ugyanis a világosabb barna fonalam majdnem elfogyott és nem sikerült pótlást rendelni, aztán improvizáltam. (a fonal a tordaszentmihályi Coseea Wool-tól jött, hazai berke-juh gyapja. 
Aș spune că a fost un proiect rapid, l-am terminat în 17 zile. Chiar și în condițiile în care 2 zile am stat și m-am gândit cum să îl termin, având în vedere că nu am avit fir maro destul, și am fost nevoită să improvizez. (firul este de țigaie, de la Coseea Wool, din Mihai Viteazu)
Ha újrakötném, akkor minden bizonnyal legalább 1, de lehet 2 mérettel is kisebbet kötnék, és ez amiatt van, hogy úgy tűnik, a helyi előfonal vastagabb lehet az Istex-énél Plötulopi-ja. Ez tanulság a jövőre nézve (tervben van még előfonalból ez-az). Sőt, most legvalószínűbbnek azt tartom, hogy ezután 4 mm-n kötök B méretet. Ezt a minta alapján kötöttem, 3.75 és 3.5 mm-kkel.
Dacă ar fi să îl mai fac odată, cu siguranță aș alege o mțrime mai mică cu o măsură, poate chiar 2, se pare că vichelul nostru este mai gros decât Plötulopi de la Istex. Oricum, este o experiență pentru viitoarele proiecte. (o să fie, cu siguranță). Cel mai probabil o să aleg mărimea B, pe andrele de 4 mm. Altheda am tricotat-o conform descrierii, pe andrele de 3.75 și 3.5 mm.
Az előfonal egy más világ. Lehet, hogy ez egy állomás a kötős világomban, de most talán kedvenc fonalam. Ma jött meg még vagy másfél kiló, zöldek és türkizek és jaj... félek tőle. Hogy valamit elkezdek belőle kötni, pedig annyi mindent kéne befejezni. Kötés közben, és főleg első mosás előtt az volt az érzésem, hogy szétmállik az egész, de nem, a mosástól szépen kisimult és elrendeződött minden. 
Vichelul este o lume diferită. Poate e doar o stație în propria lume a firelor, dar la această dată afirm cu siguranță că e firul preferat. Azi a mai sosit o comandă de vichel pe nuanțe de verde și turcoaz, și... mă tem de ele. Mă tem că ma apuc de lucrat din ele, când aș avea atât multe de terminat. În timpul lucrului și mai ales înaintea primei spălări am avut impresia că se destramă tot, dar nu. Totul s-a așezat perfect. 
Mosás után pedig kicsikét megbolyhosodott, és még puhább lett mint előtte.  
După spălare s-a format un halo și cred că e chiar mai moale decât înainte.
Mint mondtam, ez a pulcsi kicsikét bő lett, de olyan kinti üldögélős pulcsinak tökéletes. A hétre még fagyokat mondanak, úgyhogy fogom hordani a közeljövőben és ennek nagyon örülök. 
Cum am mai spus, acest pulovăr mi-e puțin larg, dar îmi place. Este o piesă perfectă de petrecut timpul afară. Săptămâna asta vom mai avea temperaturi negative, și mă bucur. 
Akárhogyanis, a tavasz végleg eljött hozzánk is.
Oricum, primăvara a venit, indubitabil, și la noi.