2020. december 17., csütörtök

Sötét napok

Az év legsötétebb napjait éljük. Reggel sötétben megyek el otthonról, délután sötétben érek haza munkából, a nappal hossza 8 óra 34 perc, egy fél percet rövidül még, és aztán jön a lassú növekedése a fénynek. De ez rendben van, rendben volna. Csak a napfény az ami hiányzik, napok óta megint borús és szürke minden nap teljes hossza. És hó sincs, ami kicsit világosabbá tenné a világot.
December elsején Vármezőre mentünk, akkor még hűvösebb volt, de még sütött a nap. 
Trăim cele mai întunecate zile din an. Dimineața plec de acasă în întuneric, și ajung acasă de la birou în întuneric. Ziua dureaza 8 ore și 34 minute, și se mai scurteză încă jumătate de minut înainte să înceapă creșterea. Dar asta e în ordine. Îmi lipsește soarele, de o vreme încoace și acea perioadă scurtă de lumină a cenușie. 
De 1 Decembrie am fost la Câmpu Cetății, atunci a fost puțin mai rece, și soarele strălucea.
Két héttel ezelőtt amikor falun voltunk, még sikerült egy napnyugtát fotózni, 
Acum două săptămâni, când am fost la țară am reușit să mai văd un apus de soare,
és éjjel holdfény is volt, azóta viszont nem látunk ilyesmit. És nagyon úgy tűnik, hogy a fehér Karácsony idén is elmarad. 
și era lumină noaptea, dar au fost ultimele zile însorite. Și se pare, că nici anul acesta nu vom avea Crăciun alb.
De úgy döntöttünk, hogy a téli hétvégéken és az ünnepek között is fogunk ott időt tölteni, ezért beszereltünk még egy kandallót, és felkészítettük az udvart és a házat az ünnepekre. 
Oricum, am luat decizia să petrecem cât mai mult timp la țară și iarna, în weekenduri și în zilele libere dintre sărbători, astfel că am mai montat un șemineu și am pregătit curtea și casa de sărbători. 
Ott a szürkeség is szebb.
Acolo și cenușiul e mai frumos.
Én leginkább a takarót kötöm, már kb háromnegyede készen van, de egyre nehezebb forgatni ezt a hatalmas darabot. 
Eu tricotez pătura de lână, am ajuns la aproximativ trei sferturi, dar e din ce în ce mai greu să lucrez această piesă imensă.
Lassan megy amiatt is, hogy nagyon szakadozik az előfonal. 
Merge încet și din cauză că firul netors este foarte fragil.
Az éjjel 4:20 körül felébredtem, nem tudtam már aludni, és elkezdtem kötni. Talán ezek a legjobb kötőidők a napban, amikor mindenki alszik.
Itthon amúgy meglett életem első kaktuszvirága - nem vagyok egy kaktuszrajongó, szúrósnak tartom őket a gyerekek mellett, de tavaly Klári kívánságára vettünk 4 pici kaktuszt. És így... annyira tetszik ez a picike színfolt, hogy szerintem beszerzek még néhány apróságot. 
Noaptea m-am trezit pe la 4:20, și cum nu am mai putut adormi am început să tricotez. Cred că sunt cele mai potrivite perioade pentru tricotat, când toți dorm. 
Acasă dealtfel am prima floare de cactus - nu mă consider un pasionat de cactuși, cred că sunt prea țepoși pentru copii, însă anul trecut Klári a cerut să cumpărăm, i-am îndeplinit dorința și ne-am ales cu 4 cactuși mititei. Și acum atât de mult îmi place această mici pată de culoare, încât cred că mai cumpăr țepoșenii.

1 megjegyzés:

ulaiva írta...

Az első fotód fantasztikus, nekem nagyon tetszik, gratulálok!
Márta